Huidverzorging: routine en rituelen

Het proces van huidveroudering kunnen we gelukkig vertragen door onze huid dagelijks te reinigen en te verzorgen. Met regelmatig wat extra’s, zoals een maskertje of scrub, kunt u de zichtbare tekenen van huidveroudering langer uitstellen.

Basisverzorging van de huid

Collageenvezels zorgen ervoor dat de huid stevig en elastisch blijft. Rimpels ontstaan door een tekort aan collageen. Het rimpelproces komt vaak echt op gang rond het veertigste jaar en is het eerst zichtbaar boven de wangen en naast de ogen. Wat kunt u doen om uw huid zo goed mogelijk te verzorgen?

 1. Reinigen
  De basis van huidverzorging is het reinigen van de huid, zowel ’s morgens als ’s avonds. Door uw huid te reinigen haalt u restjes talg, zweet, vuil en make-up van uw gezicht. Hierdoor is de huid beter in staat om de werkzame stoffen uit de verzorgende cremes op te nemen.
 2. Voeden en beschermen
  Overdag beschermt en voedt u de huid met een op uw huidtype afgestemde dagcreme. Rond uw ogen gebruikt u een speciale oogcontourcreme. De huid herstelt zich tijdens de slaap. Gebruik daarom een voedende en herstellende nachtcreme die het weefsel ondersteunt, en de aanmaak van collageen en nieuwe cellen stimuleert.

Beautyrituelen

Naast reinigen en verzorgen kunt u een of meerdere keren per week nog een aantal andere dingen doen om uw huid extra te verwennen en in goede conditie te houden. Door de ontspannende werking van deze extra beautyrituelen krijgt overigens niet alleen uw huid, maar ook uw geest een oppepper.

Scrubben
Uw huid maakt constant nieuwe huidcellen aan. De meeste oude huidcellen verwijdert u met reinigen, maar er blijven altijd wel wat huidcellen achter. Die kunt u verwijderen door uw huid te scrubben. Bovendien wordt door het scrubben de doorbloeding gestimuleerd waardoor de huid zachter wordt en weer glans krijgt. Een ander voordeel van scrubben is dat verzorgende probucten nog beter in de huid worden opgenomen.

Hoe scrubt u uw gezicht, decolleté en hals?

 • Maak uw gezicht nat.
 • Breng met wijs- en middelvinger de scrubcreme met ronddraaiende bewegingen aan.
 • Begin bij uw de decolleté en ga via de hals naar het gezicht.
 • Begin op uw gezicht in het midden en werk naar de zijkanten toe. Laat de ogen vrij.
 • Of u de scrubcreme vervolgens even moet laten inwerken of gelijk afspoelen met lauwwarm water, is afhankelijk van de instructies op de verpakking van het procuct.
 • Dep uw gezicht droog.
 • Sluit de scrubbeurt af met een verzorgende dag- of nachtcrème.

Kies altijd een product dat geschikt is voor uw huidtype!

Masker
Een masker is een echte oppepper voor uw huid omdat er een aantal dingen gebeuren:
Doordat de huid wordt afgesloten worden vocht en warmte tijdelijk door de huid vastgehouden. Dat zorgt voor een betere doorbloeding. De huidcellen krijgen bovendien meer zuurstof, de huid voert afvalstoffen af en raakt haar losse schilfers kwijt. Bovendien worden werkstoffen uit het masker, en uit de crème die u na het masker gebruikt, beter opgenomen. Rimpels, kraaiepootjes en fijne lijntjes verzachten en uw huid wordt gladder en soepeler.

Maskers kunnen een verschillende werking hebben, zoals een reinigend, verzachtend, vochtinbrengend of rustgevend effect. Kies altijd een masker dat is afgestemd op uw huidtype.
Regelmatig een maskertje nemen draagt dus niet alleen bij aan een gezonde huid, maar is bovendien lekker ontspannend. Zeker wanneer u tijdens de inwerktijd van het masker de tijd neemt om even helemaal niets te doen en alleen maar te genieten.

Hoe gebruikt u een masker?

 • Voor een optimaal effect altijd de huid goed reinigen voor u een masker aanbrengt.
 • Breng vervolgens het masker aan op gezicht en hals. Laat de huid rond de ogen en mond vrij.
 • U kunt voor uw ogen een speciaal oogmasker gebruiken.
 • Kijk op de verpakking hoe lang u het masker moet laten inwerken en houdt u aan die tijd.
 • Reinig uw huid na het masker. 
 • Gebruik tot slot een verzorgende crème.

Revitaliseren
Het woord betekent letterlijk: nieuw leven inblazen, herleven. Met het revitaliseren van uw huid geeft u de huid een nieuwe impuls om weer nieuwe huidcellen aan te maken. Gebruik een van de producten die speciaal bedoeld zijn om een vermoeide huid weer te revitaliseren.

De tekenen van huidveroudering

Er zijn veertien zichtbare tekenen van huidveroudering: voorhoofdsrimpels, Fronsrimpels wenkbrouwen, het aantal kraaienpootjes, de diepte van de kraaienpootjes, lijntjes onder de ogen, wallen, plooien rond de neus, lijntjes boven de lip, hoek van de mond, reliëf van de opperhuid, zichtbaarheid van de bloedvaatjes, pigmentvlekken, verslappen van de contouren en de huidtextuur van de hals.

Door uw huid dagelijks te reinigen en geregeld extra te verwennen met een scrub of een masker kunt u deze veertien zichtbare tekenen van huidveroudering vertragen of verminderen. Zo blijft u er stralend uitzien!

Meer weten over huid & huidveroudering?