Ik vond haar mooi zoals ze was

Jaap Langhorst over de cosmetische ingrepen bij zijn vrouw:‘Ik vond haar mooi zoals ze was, inclusief rimpels’

Van Jaap Langhorst (65) hoeft het niet, maar zijn vrouw Ellen (60) denkt daar anders over.
Jaap: ”Mijn vrouw Ellen en ik zijn al meer dan dertig jaar samen. Liefde op het eerste gezicht. We kwamen elkaar tegen in een kroeg, raakten aan de praat en zijn nooit meer bij elkaar weggegaan. Natuurlijk viel ik op haar looks, ze was én is een prachtige vrouw met een mooi uiterlijk. Nu nog steeds. Ze heeft een jonge uitstraling van zichzelf. Niemand die haar 60 schat.
Ellen en ik zijn allebei bezig met ons uiterlijk. Ik ben een echte sportman en leef zo gezond mogelijk. Natuurlijk zie ik wel dat ik een dagje ouder word, maar ik vind dat geen probleem. Rimpels krijgen, vel dat gaat hangen, het is misschien niet mooi, maar het is een natuurlijk proces. Het hoort bij het leven, zeg ik altijd. Ik zou nooit iets aan mezelf laten veranderen, nooit.
Ellen denkt daar anders over. Een jaar of zeven geleden begon ze te klagen over de rimpels in haar hals. Ze wilde er wel wat aan laten doen. Ik vroeg haar waarom. Ik vond haar namelijk mooi zoals ze was, inclusief rimpels. Ellen zei dat de rimpels haar stoorden, ze vond ze lelijk. Ik vond het onzin, maar wie ben ik om haar tegen te houden als ze naar een plastisch chirurg wil? Als een halslift haar gelukkiger maakt, ben ik de laatste die daar iets van zegt. Zélfs als het uit pure ijdelheid is.
Ze heeft zeven jaar lang getwijfeld of ze het wel of niet zou doen. Pas toen een vriendin een onaardige opmerking plaatste over haar halsrimpels, was ze over de streep en heeft ze een afspraak gemaakt bij de kliniek van dr. Schoemacher in Scheveningen. En ik moet zeggen: ze is er van opgeknapt. Haar hals is op een mooie manier gladgestreken. Maar ik houd nu niet meer van haar omdat ze er weer uitziet als dertig jaar geleden, zó belangrijk is uiterlijk niet.
Mensen vragen me wel eens: wat als Ellen morgen zegt dat ze ook haar borsten niet mooi vindt of misschien zelfs wel all the way wil gaan, net als Marijke Helwegen? Dat blijft dan haar keuze. Zo’n grote metamorfose is overigens helemaal niet aan de orde. Het herstel van de halslift viel Ellen namelijk behoorlijk tegen. Ik plaag vaak door te zeggen: wie mooi wil zijn, moet pijn lijden.”   ◾