Inzicht zorgkosten 2013 slecht geregeld

Consumenten die zijn overgestapt van zorgverzekeraar kunnen bij hun oude verzekeraar vaak hun zorgkosten niet meer in zien. Dit meldt de Consumentenbond vrijdag.

Mensen die in januari overstapten naar een andere zorgverzekeraar kunnen bij hun oude verzekeraar digitaal de zorgkosten van 2013 en daarvoor vaak niet meer inzien.

Alles op slot
Bij de zorgverzekeringen van Achmea (zoals Zilveren Kruis, FBTO, Agis), Menzis en Zorg en Zekerheid zijn de persoonlijke pagina's direct op slot gegaan. De bond ontvangt hierover klachten en vindt dat de zorgverzekeraars voorbarig de pagina's afgesloten hebben.

Er zijn ook verzekeraars waarbij het wel goed geregeld wordt, zoals ASR Zorgverzekeringen. Daar kunnen verzekerden nog vijf jaar inloggen en bij VGZ en DSW drie jaar.

Declaraties
De zorgverzekeraars ONVZ, CZ en Eno laten consumenten nog één jaar in hun eigen declaraties terugkijken. Bart Combée, directeur Consumentenbond: "Consumenten moeten natuurlijk wel toegang tot hun declaraties houden. Verzekerden kunnen in de loop van dit jaar nog steeds rekeningen krijgen en die tot drie jaar na een behandeling nog indienen. Ook is het goed om toegang te blijven geven zodat declaraties gecontroleerd kunnen worden. En dan is de overzichtspagina van de oude verzekering voor velen ook nog van belang bij het invullen van de belastingaangifte."

Achmea geeft aan dat ze werken aan een langduriger inzicht. Menzis zegt in een reactie dat de verzekeraar ziet dat er behoefte aan het inzicht is en dat ze de kwestie op de agenda van dit jaar gezet hebben. Bij Zorg en Zekerheid kunnen consumenten een overzicht op papier opvragen. Op de website van de Consumentenbond kun je vinden hoe en hoe lang je je zorgkosten kunt bekijken bij jouw verzekeraar.

Bron(nen):