Lekker eten in Zuid-Afrika

Verrassend veelzijdig, zo kun je de Zuid-Afrikaanse keuken zeker noemen. Eten in Zuid-Afrika is een culinaire mix van invloeden uit ondermeer de Nederlandse, Engelse, Kaap-Maleisische en Indiase keuken.

Zuid-Afrikanen zijn echte vleeseters. Dat is dan ook in allerlei soorten en in grote porties te krijgen: van rundvlees tot struisvogelbiefstuk, van impala tot olifanten Biltong en van krokodil tot buffel. Vlees wordt veelal bereid op de Braai, de Zuid-Afrikaanse barbecue die vaak niet meer is dan een rooster boven een doorgesneden vat. Populair is de ‘Bring and Braai’ in het Afrikaans ‘Tjop en Dop’ genoemd, waarbij iedereen iets te eten en drinken meeneemt.
 

Missing media-item.

 

 

Groenten

De meest gegeten groenten zijn bietjes, peentjes, kool en pompoen. Maar er zijn ook veel knollen en groenten die we in Nederland niet hebben. Zoals Morogo, een wilde spinaziesoort of de zoete pompoenoort 'butternut' .

 

 

 

 

Typisch Zuid-Afrikaans

Iedere streek in Zuid-Afrika heeft zijn eigen keuken. Zo vindt je rond Kaapstad de Kaap/Maleisiche keuken.  De Indiaase invloeden in Kwazulu-Natal zorgen voor de beste curry’s en langs de kust zijn vis, schelp- en schaaldieren populair.

De ‘Big 18’ van populaire Zuid-Afrikaanse gerechten
1. Amadumbe. Puree van zoete aardappelen en pinda's, afgemaakt met een laagje honing.
2. Boerewors (ja, zonder t). Een licht pittige worst, in vele vormen verkrijgbaar. De traditionele boerewors bestaat meestal uit rund- en varkensvlees en is gekruid met kruidnagel, peper, koriander en nootmuskaat. Het is een populair vleesgerecht voor op de braai. De boerewors op een broodje is als snack op elke straathoek te krijgen. Het ‘broodje boerewors’ wordt overgoten met mosterd en tomatensaus.
3. Bredie. Sudderpotje van vlees en groenten in een dikke saus. Naast aardappelen en uien wordt er ook kool, bonen of pompoen toegevoegd. Variant is de Waterblommetjie Bredie, een stoofgerecht van waterlelies, schapenvlees en kruiden.
4. Bunny Chow. Indiaas/Maleis gerecht van witbrood, gevuld met kidneybonen, aardappelpuree en eventueel rundvlees. Wordt veel gegeten in de buurt van Durban.
5. Butternut Soep. De gebonden en romige soep is gemaakt van de butternut, een smaakvolle peer/pindavormige pompoensoort.
6. Biltong. De populairste snack en tussendoortje van Zuid-Afrika. Biltong is gedroogd vlees (allerlei soorten zijn mogelijk) met kruiden. Het vlees wordt gemarineerd met zout, gedompeld in azijn, bestrooid met peper en koriander en gedroogd in een relatief koele omgeving. Er zijn speciale Biltongbarretjes.
7. Bobotie. Van oorsprong Maleis gerecht dat ook in Nederland populair is. Het traditionele Zuid-Afrikaanse recept is een ovenschotel van gekruid gehakt, geweekt brood, rozijnen, appel, gebakken amandel en gekruide saus met eieren.
8. Chakalaka. Kruidige saus voor bij een hoofdgerecht, vaak gemaakt uit wortels, groene peper, uienringen, azijn en chili. Elke kok heeft een geheim ingrediënt waardoor de saus overal nét anders smaakt.
9. Chutney, of 'chatni'. Zoete, hete dikke saus afkomstig uit de Oost-Indische keuken. Bestaat vaak uit een mix van gesneden fruit, azijn, kruiden en suiker.
10. Koeksisters. Traditioneel Zuid-Afrikaans en mierzoet dessert of tussendoortje. Het gedraaide of gevlochten deeg wordt in olie gebakken en daarna gedompeld in koude suikersiroop.
11. Kudu Pie. Met ragout gevuld pasteitje. Voor de Zuid-Afrikaan wat een kroket is voor de Nederlander.
12. Malva Pudding.  Deze oorspronkelijk Nederlandse zoete pudding heeft een sponsachtige structuur, is gemaakt met abrikozenjam en wordt geserveerd met warme vanillesaus.
13. Melktaart. Taartje van boter, suiker, bloem, vanille en melk. Het is lekker fris en zowel warm als koud te eten.
14. Pens. De koeienmaag is in Zuid-Afrika een lekkernij. Het wordt gekruid met kerrie en geserveerd met aardappeltjes en gebakken uien.
15. Pap. Meestal van maismeel. Het nationale voedsel dat door arm en rijk gegeten wordt. Als ontbijt met melk en suiker, als avondeten in combinatie met boerenwors en saus, ook wel pap met vleis genoemd.
16. Potjie. Stoofpotje, gemaakt van vlees en groenten en zoete aardappelen, bereid in een zware gietijzeren pot. Populaire variant is de Chicken Curry Potjie
17. Samoosa. Deze gefrituurde driehoekige bladerdeegenvelopjes met een kruidige vulling van lamsvlees zijn een nationale snack.
18. Sosatie. Vleesblokjes op een stokje, gemaakt van kip, lam of rund met tomaat, paprika, ui en soms abrikoos.

 

 

 

 

Leuke weetjes:

 

 

  • Vetkoek lijkt op onze oliebollen.
  • Eet Sum Mor zijn populaire koekjes
  • Avo is de Zuid-Afrikaanse naam voor avocado.


Drinken
Kraanwater is drinkbaar, behalve in het Krugerpark en Swaziland. Drink bij twijfel flessenwater. Natuurlijk wordt er overal echte Zuid-Afrikaanse rooibosthee geschonken. Suikerbommen zijn de mierzoete limonades.

De nationale drank is bier. De plaatselijke soorten (Castle, Lion, Ohlssons en Hansa) zijn zeker het proberen waard. Het dikke, zure Maheu is een inheemse biersoort, gebrouwen van Kafferkoren, ook durra of kafir genoemd.

 

 

Missing media-item.

 


De Zuid-Afrikaanse wijnen zijn de laatste jaren ook in Nederland steeds populairder geworden. Toch is de wijnbouw niet nieuw en gaat de historie van de Zuid-Afrikaanse wijn terug tot 1659. De Nederlanders legden de basis voor de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. In 1652 startte de VOC met een post op Kaap de Goede Hoop. Er werden naast groenten ook druiven verbouwd, maar de wijn was erg slecht. Dat veranderde door de komst van gouverneur Simon van der Stel, die in zijn kielzog een aantal Franse wijnboeren meebracht. Hun deskundigheid zorgde voor een positieve impuls.
 
In 1996 stond Zuid-Afrika als wijnexportland op de zevende plaats. Nu op de tweede plaats na Frankrijk. De streek Klein Constantia rond Kaapstad heeft een ideaal klimaat voor de teelt van de (veelal Franse) druiven. De Sauvignon Blanc uit deze streek is volgens velen een van de beste Zuid-Afrikaanse wijnen.