Vervoer in Oostenrijk

Getty Images

“We gaan op vakantie naar Oostenrijk!” roept u uit. Eindelijk is de beslissing gevallen. Nu nog de vraag: hoe ga je er naartoe? Per motor, auto, bus trein of vliegtuig? Elk van deze vervoersmiddelen heeft in Oostenrijk zo zijn eigen gebruiksaanwijzing. Wij geven graag tips voor een goede en veilige reis.

Auto of motor

Oostenrijk kent een perfect wegennetwerk. Er zijn vele tunnels aangelegd die u een zware tocht over de bergpassen besparen. Om de afwisselende landschappen van Oostenrijk te ontdekken is de auto of motor dan ook ideaal. De verkeersregels zijn echter net anders dan in Nederland. De drie belangrijkste zetten wij even op een rijtje:

  1. U moet in het bezit zijn van een Autobahnvignet om te kunnen rijden op de snelwegen (A-wegen) en verscheidene autowegen (S-wegen). Dit vignet kunt u in Nederland krijgen bij de ANWB. Mocht u het echter vergeten zijn, dan kunt u het ook nog aanschaffen aan de Oostenrijkse grens bij sigarenwinkels, tankstations of automobielclubs. Het vignet moet op de binnenzijde van de voorruit op een goed zichtbare plek geplakt worden. Motorrijders kunnen het op een goed zichtbare plek op een vast onderdeel van de motor plakken.
  2. Vergeet ook de reflecterende veiligheidshesjes niet. Deze moet u verplicht dragen als u na een ongeluk of pech de snelweg wilt betreden.
  3. Daarbij moet u vanaf 1 januari 2012 bij files op de autosnelwegen een middendoorgang vrijmaken. Hulpdiensten, politie en takelwagens maken hier namelijk niet gebruik van de pechstrook; ze rijden tussen de file in. Voldoet u niet aan deze verplichting, dan kunnen de boetes oplopen tot meer dan 2000 euro.

Reizen met trein of bus

Instappen, achterover leunen en voor u het weet bent u op uw vakantiebestemming: op deze manier kunt u op een uitgeruste manier aan uw vakantie in Oostenrijk beginnen. Jaarlijks kiezen dan ook vele vakantiegangers om per trein of bus naar dit land te rijden.

Trein
Oostenrijk is uitstekend per trein te bereiken vanuit Nederland. Vanaf de grotere Nederlandse stations rijdt er direct een trein naartoe. Mocht u echter op een kleiner station opstappen, dan kan het zijn dat u moet overstappen in Duitsland. Desondanks is het reizen voor vele reizigers een prachtige, snelle, comfortabele en vooral betaalbare manier om naar Oostenrijk te reizen.

Eenmaal in Oostenrijk aangekomen biedt het Oostenrijkse spoorwegennet, dat uit bijna 6000 kilometer spoor bestaat, alle mogelijkheid om u verder te verplaatsen door dit prachtige land. Dagelijks rijden tussen de grote steden van het land treinen af en aan. Informeer wel van te voren even naar de treintijden. Deze kunnen namelijk per seizoen veranderen. U kunt de verbindingen opvragen bij de Oostenrijkse Budesbahnen.

Bus
Waar de trein vooral handig is voor wie van stad naar stad wil reizen, is de bus aantrekkelijk wie het achterland van Oostenrijk wil ontdekken. Onbezorgd en uitgerust komt u op de plek van bestemming aan. Ideaal voor een rondreis, waarbij u elke dag weer een nieuw stukje Oostenrijk ontdekt. Maar ook voor een vakantie op een standplaats, om eindelijk eens dat ene gebied in Oostenrijk van boven tot onder te bezichtigen.

Vlieg erop uit

Binnen twee uur van Nederland naar Oostenrijk: het kan! Verschillende luchtvaartmaatschappijen, zoals Austrian Airlines, Transavia, en KLM, bieden hier de mogelijkheid tot. Zij vliegen direcht vanuit Amsterdam naar Wenen en Innsbruck. Voor de vliegvelden van Graz, Salzburg, Klagenfurt en Linz is een overstap op een nationale vlucht nodig.

Als u vervolgens uitgerust op het vliegveld aankomt, biedt het Oostenrijkse openbaar vervoer genoeg mogelijkheden om op de plaats van bestemming terecht te komen. Een auto huren behoort ook tot de mogelijkheden. Op alle luchthavens en grote stations van Oostenrijk kunt u een auto huren. De bestuurder moet wel ten minste 1 jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Voor een enkel verhuurbedrijf ligt de leeftijdsgrens op 21 tot 25 jaar.

Auteur 
Bron 
  • http://www.austria.info/nl; http://www.indebergen.nl/; http://www.rugzaktrips.nl/