Nalaten aan een goed doel

Advertorial

Plus Sponsoringdossier_advertorial_header1
De Nierstichting

Steeds meer mensen besluiten om (een deel van) hun nalatenschap te schenken aan een goed doel. Voor goede doelen zijn inkomsten vanuit nalatenschappen van groot belang om hun werk voort te kunnen zetten.

Nalaten aan een goed doel kan alleen via een testament dat door een notaris is opgemaakt. Een eigen handgeschreven verklaring (codicil) is niet voldoende. U kunt uw nalatenschap volledig laten aansluiten bij uw eigen wensen. Wel is het verstandig om uw wensen te delen met uw familie of omgeving, zodat zij hiervan op de hoogte zijn.

Erfbelasting

Als u iets nalaat aan een goed doel dat is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI), zoals de Nierstichting, dan hoeft het goede doel hierover geen erfbelasting te betalen. Uw nalatenschap komt in dit geval dus volledig ten goede aan het werk van het goede doel. Op de site van de Belastingdienst is een lijst van alle goede doelen met een ANBI-status te vinden.

Verschillende manieren van nalaten

Er zijn twee manieren om na te laten aan een goed doel. U kunt kiezen voor een erfstelling of voor een legaat. Bij een erfstelling benoemt u het goede doel tot een van uw erfgenamen. Nadat alle kosten, schulden en legaten zijn afgetrokken van uw vermogen, gaat uw netto nalatenschap naar de rechthebbenden. Wilt u liever een vast bedrag nalaten aan een goed doel? Dan kunt u kiezen voor een legaat. U kunt de hoogte van het legaat zelf bepalen en door de notaris laten vastleggen in uw testament. Wilt u liever geen vast bedrag, bijvoorbeeld met het oog op een overhoopte daling van de waarde van uw nalatenschap? Dan kunt u een legaat als percentage van uw vermogen laten opnemen in uw testament. Uw notaris vertelt u graag meer hierover.  

Notariskantoor of online notaris

Tegenwoordig kunt u bij zowel een notariskantoor als bij een online notaris uw testament laten opmaken. Er zijn verschillende aanbieders van een online testament. Net zo rechtsgeldig als bij een regulier notariskantoor, alleen een stuk voordeliger. Heeft u specifieke wensen of wilt u maatwerk? Dan is een bezoek aan een notariskantoor wellicht verstandiger.

Uw testament veranderen kan altijd

Wat u vastlegt in uw testament is bindend, maar u kunt uw testament altijd wijzigen. Het is verstandig elke drie tot vijf jaar te bekijken of uw testament nog is afgestemd op de actuele wet- en regelgeving en op uw persoonlijke situatie en wensen. Doe de gratis online TestamentTest op nierstichting.nl.

Meer weten over nalaten?

Wilt u meer weten over nalaten en hoe u met uw nalatenschap een bijdrage kunt leveren aan het werk van de Nierstichting? Of waar u bijvoorbeeld op moet letten bij het opnemen van een executeur testamentair in uw testament? In het gratis magazine Voortleven van de Nierstichting leest u meer hierover.

Ook kunt u met al uw vragen over nalaten terecht bij Cornelie van Zijtveld, relatiemanager bij de Nierstichting. Zij wisselt graag geheel vrijblijvend met u van gedachten over wat past bij uw wensen en mogelijkheden. En vertelt u graag meer over waar de Nierstichting op inzet de komende jaren. Bekijk de mogelijkheden.