Oefentherapie

Een goede houding en beter bewegen

Getty Images

Oefentherapeuten richten zich op het behandelen en voorkomen van lichamelijke klachten. Ze doen dat met diverse soorten oefeningen, advies over een goede houding en advies over beter bewegen.

Wat is oefentherapie?

Gezond bewegen tijdens dagelijkse activiteiten, dat is het doel van oefentherapie. Voorbeelden waarmee oefentherapeuten je kunnen helpen zijn:

  • Het verbeteren van je manier van bewegen
  • Het verbeteren van je lichaamshouding
  • Het verbeteren van je totale leefstijl

Oefentherapeuten maken bij de behandeling veelal gebruik van diverse soorten oefeningen. Die kunnen bijvoorbeeld gericht zijn op het stabieler maken van het lichaam, het versterken van spieren en het verbeteren van de houding. De oefeningen die je van een oefentherapeut krijgt, kun je over het algemeen thuis doen, zonder apparaten. Oefentherapeuten bieden niet alleen oefeningen aan, maar geven daarnaast advies over je houding en manier van bewegen.

Wie informatie zoekt over oefentherapie komt vaak de namen Cesar en Mensendieck tegen. Deze twee therapeuten zijn de grondleggers van oefentherapie. Beiden ontwikkelden hun eigen systeem van oefeningen. Er is dan ook een opleiding oefentherapie Cesar en een opleiding oefentherapie Mensendieck. Omdat er zoveel overeenkomsten zijn in de visies van Cesar en Mensendieck, worden zij samen als 'oefentherapie' gezien, en is er één beroepsvereniging, de VvOCM (Vereniging van Oefen­therapeuten Cesar en Mensendieck). Ook fysiotherapeuten maken gebruik van (onderdelen van) oefentherapie.

Bij welke klachten naar de oefentherapeut?

Oefentherapie kan een uitkomst zijn bij pijn in gewrichten, diverse chronische lichamelijke klachten en een verkeerde manier van bewegen. Hieronder staan voorbeelden van specifieke klachten waarbij een oefentherapeut je kan helpen.

  • Ademhalingsklachten
  • Artrose
  • Chronische pijn
  • Last van heup, knie of voet
  • Hoofdpijn (stress)
  • Incontinentie
  • Pijn in nek, schouders, armen
  • Rugpijn
  • Stijfheid
  • Sportgerelateerde klachten

Oefentherapeuten begeleiden over het algemeen veel senioren. Er komen ook steeds meer netwerken van fysiotherapeuten, oefentherapeuten en ergotherapeuten. Zij richten zich dan bijvoorbeeld op valpreventie.

Wat kun je verwachten?

Wanneer je een afspraak hebt bij de oefentherapeut, praat je samen over je klachten en wensen. Er volgt een lichamelijk onderzoek, waarna je samen met de therapeut bespreekt hoe de therapie er precies gaat uitzien. Vaak worden er oefeningen en adviezen gegeven, afgestemd op je dagelijkse activiteiten en persoonlijke situatie. Het is mogelijk om individueel behandeld te worden in de praktijk van de oefentherapeut. Wanneer het nodig is om aan huis behandeld te worden, kan dat vaak ook. Oefentherapeuten bieden tevens soms groepstherapie en groepslessen aan. Oefentherapeuten werken dikwijls samen met andere (para)medici, zoals huisartsen, fysiotherapeuten, diëtisten, ergotherapeuten en psychologen.

Kwaliteit

Oefentherapeut is een beschermde opleidingstitel. Dat betekent dat iemand zich pas zo mag noemen als hij/zij een erkende opleiding succesvol heeft afgerond. Oefentherapeuten kunnen zich vrijwillig inschrijven in het Kwaliteitsregister Paramedici. Behandelaars die lid zijn van de VvOCM staan ook kwaliteitsgeregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici. Dat betekent dat zij beschikken over actuele kennis en ervaring. Inschrijven in het Kwaliteitsregister Paramedici is vrijwillig, ook voor oefentherapeuten, maar dus wel verplicht voor leden van de beroepsvereniging. Er zijn ook oefentherapeuten die geen lid zijn van de beroepsvereniging. Zij kunnen wel ingeschreven staan in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Kosten en vergoeding

De kosten voor oefentherapie zijn gemiddeld tussen de 28 en 40 euro. Voor een behandeling aan huis liggen de tarieven hoger. Het tarief van een groepsles of groepsbehandeling ligt meestal lager. De totale kosten van een behandeltraject zijn afhankelijk van het totaal aantal behandelingen dat je nodig hebt. Oefentherapie wordt beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Bij bepaalde chronische aandoeningen worden de kosten vanaf de 21ste behandeling wel vergoed uit de basisverzekering. Vraag je zorgverzekeraar om meer informatie.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine