Al een jaar spierpijn

Getty Images

Ik heb al meer dan een jaar verschrikkelijke spierpijnen in mijn hele lichaam. De pijn is soms niet uit te houden. Ik neem vier tot vijf tabletten paracetamol per dag, anders doet lopen te veel pijn. Uit onderzoek blijkt dat mijn spieren overbelast zijn. Maar ik sport niet en heb geen lichamelijk belastend werk. Door de huisarts voel ik me niet erg serieus genomen. Dit kan toch niet gewoon overbelasting zijn? Ik ben een vrouw van achtenveertig.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

De scherpe pijnen komen op mij over als tendinitis: microscopisch kleine scheurtjes in de pees-aanhechtingen vlak bij het bot, die een ontstekingsreactie geven. Je zou het een vorm van overbelasting kunnen noemen. Het bekendste voorbeeld is de tenniselleboog. Dit zijn problemen die lang kunnen blijven doorzeuren. Het is de kunst om een balans te vinden tussen blijven ­bewegen en niet-overbelasten.

Ik vind dit geen situatie die je voor lief kunt nemen. U kunt uw klachten uitleggen aan uw huisarts en vragen wat hij als verklaring ziet. Ook voor niet te verklaren pijn­syndromen zijn er behandelrichtlijnen. De huisarts moet alleen wel weten hoe ernstig de situatie is. Ik denk dus dat u weer in gesprek moet. 

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!