Artrose komt niet door slijtage

Alle misverstanden verklaard

Getty Images

Wanneer mensen aan artrose denken, denken ze vaak aan ouder worden. Of aan versleten botten. Terwijl artrose een ziekte is die u op elke leeftijd kunt krijgen.

Artrose is een chronische aandoening van het gewrichtskraakbeen tussen de botten en wervels. Dit kraakbeen hoort de gewrichten bij het bewegen te beschermen. Zo gaan de botten niet op elkaar schuren, maar bewegen ze soepel.[ITEMADVERTORIAL]

Stijfheid

Gezond kraakbeen is dan ook erg glad. Bij artrose wordt het ruw en onregelmatig, op sommige plaatsen kan het zelfs helemaal verdwijnen. Dit geeft stijfheid en veel pijn bij het bewegen. Ook het aangrenzende bot is op sommige plaatsen verdikt, dit geeft ook pijn bij het bewegen (het gaat als het ware schuren). Ook geven kleine stukjes losgeslagen kraakbeen irritaties en ontstekingen in het gewricht.

Vormen

Er bestaan twee vormen van artrose:

 • Primaire artrose is de vorm van artrose waar geen aanwijsbare oorzaak voor gevonden kan worden. Het kan op iedere leeftijd optreden.
  Primaire artrose kan ook erfelijk zijn. Het ontstaat dan vaak voor het veertigste levensjaar.
 • Secundaire artrose kan ook op iedere leeftijd voorkomen en heeft een duidelijke oorzaak. Vaak komt de beschadiging van het gewrichtskraakbeen door een breuk (fractuur), operatie, erfelijke afwijking (zoals dysplasie waarbij het gewricht niet goed aangelegd is) of een ontsteking van het gewricht. Secundaire artrose kan ook ontstaan door abnormale belasting van het gewricht.

Artrose kan voorkomen in meerdere gewrichten tegelijkertijd. We spreken dan van poly-artrose. Bij mono-articulaire artrose is een enkel gewricht aangedaan.

Misverstanden over artrose

Er bestaan een aantal misverstanden over artrose. We zetten ze voor u op een rij.

 • Artrose is een ouderdomsziekte.
  Dit is niet waar. Artrose kan op elke leeftijd ontstaan, hoewel de kans naarmate men ouder wordt wel steeds groter wordt.
 • Artrose is slijtage.
  Nee, artrose is geen slijtage, maar een reumatische aandoening. Bij deze aandoening neemt de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen geleidelijk af. Dit wordt veroorzaakt door scheurtjes in het kraakbeen. Uiteindelijk kan het kraakbeen op sommige plaatsen zelfs helemaal verdwijnen.
 • Artrose is niet te behandelen.
  Artrose is niet te genezen, maar behandeling is zeker zinvol. Pijn en ontstekingen kunnen worden behandeld met medicijnen. Met oefentherapie kan de stijfheid bestreden worden. Bovendien houdt u zo de spieren sterk en soepel. Gewrichten kunnen in sommige gevallen operatief vervangen worden door kunstgewrichten.
 • Artrose is hetzelfde als (chronische ontstekings) reuma.
  Ook dit is niet waar. Chronische ontstekingsreuma (reumatoïde artritis) is ook een aandoening van de gewrichten. Alleen is er dan sprake van onder andere gewrichtsontstekingen in plaats van kraakbeenachteruitgang. Het gaat wel vaak samen met artrose.
 • Gewrichten slijten door beweging.
  In tegendeel: bewegen is juist noodzakelijk om de gewrichten soepel te houden.

Gewrichtspijn

Artrose is één van de bekendste veroorzakers van gewrichtspijn. De beste remedie tegen gewrichtspijn door artrose is in beweging blijven. Op die manier houdt u de gewrichtkapsels soepel. Door af te vallen en te lopen met een wandelstok vermindert u de druk op de gewrichten. Daardoor verlicht u de pijn.

Het voorkomen van gewrichtspijn

 • Leef regelmatig en eet gezond.
 • Als u klachten heeft zoals kleiner worden, rugpijn of een kromme houding, ga dan naar uw huisarts. Hij kan nagaan of het om osteoporose gaat.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, het liefst in de buitenlucht.
 • Zorg voor inname van voldoende vitamine D.
 • Gebruik alcohol en cafeïne met mate.
 • Voorkom stress
Auteur