Artrose komt niet door slijtage

Alle misverstanden verklaard

Wanneer mensen aan artrose denken, denken ze vaak aan ouder worden. Of aan versleten botten. Terwijl artrose een ziekte is die u op elke leeftijd kunt krijgen.

Artrose is een chronische aandoening van het gewrichtskraakbeen tussen de botten en wervels. Dit kraakbeen hoort de gewrichten bij het bewegen te beschermen. Zo gaan de botten niet op elkaar schuren, maar bewegen ze soepel.

Stijfheid

Gezond kraakbeen is dan ook erg glad. Bij artrose wordt het ruw en onregelmatig, op sommige plaatsen kan het zelfs helemaal verdwijnen. Dit geeft stijfheid en veel pijn bij het bewegen. Ook het aangrenzende bot is op sommige plaatsen verdikt, dit geeft ook pijn bij het bewegen (het gaat als het ware schuren). Ook geven kleine stukjes losgeslagen kraakbeen irritaties en ontstekingen in het gewricht.

Vormen

Er bestaan twee vormen van artrose:

 • Primaire artrose is de vorm van artrose waar geen aanwijsbare oorzaak voor gevonden kan worden. Het kan op iedere leeftijd optreden.
  Primaire artrose kan ook erfelijk zijn. Het ontstaat dan vaak voor het veertigste levensjaar.
 • Secundaire artrose kan ook op iedere leeftijd voorkomen en heeft een duidelijke oorzaak. Vaak komt de beschadiging van het gewrichtskraakbeen door een breuk (fractuur), operatie, erfelijke afwijking (zoals dysplasie waarbij het gewricht niet goed aangelegd is) of een ontsteking van het gewricht. Secundaire artrose kan ook ontstaan door abnormale belasting van het gewricht.

Artrose kan voorkomen in meerdere gewrichten tegelijkertijd. We spreken dan van poly-artrose. Bij mono-articulaire artrose is een enkel gewricht aangedaan.

Misverstanden over artrose

Er bestaan een aantal misverstanden over artrose. We zetten ze voor u op een rij.

 • Artrose is een ouderdomsziekte.
  Dit is niet waar. Artrose kan op elke leeftijd ontstaan, hoewel de kans naarmate men ouder wordt wel steeds groter wordt.
 • Artrose is slijtage.
  Nee, artrose is geen slijtage, maar een reumatische aandoening. Bij deze aandoening neemt de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen geleidelijk af. Dit wordt veroorzaakt door scheurtjes in het kraakbeen. Uiteindelijk kan het kraakbeen op sommige plaatsen zelfs helemaal verdwijnen.
 • Artrose is niet te behandelen.
  Artrose is niet te genezen, maar behandeling is zeker zinvol. Pijn en ontstekingen kunnen worden behandeld met medicijnen. Met oefentherapie kan de stijfheid bestreden worden. Bovendien houdt u zo de spieren sterk en soepel. Gewrichten kunnen in sommige gevallen operatief vervangen worden door kunstgewrichten.
 • Artrose is hetzelfde als (chronische ontstekings) reuma.
  Ook dit is niet waar. Chronische ontstekingsreuma (reumatoïde artritis) is ook een aandoening van de gewrichten. Alleen is er dan sprake van onder andere gewrichtsontstekingen in plaats van kraakbeenachteruitgang. Het gaat wel vaak samen met artrose.
 • Gewrichten slijten door beweging.
  In tegendeel: bewegen is juist noodzakelijk om de gewrichten soepel te houden.

Gewrichtspijn

Artrose is één van de bekendste veroorzakers van gewrichtspijn. De beste remedie tegen gewrichtspijn door artrose is in beweging blijven. Op die manier houdt u de gewrichtkapsels soepel. Door af te vallen en te lopen met een wandelstok vermindert u de druk op de gewrichten. Daardoor verlicht u de pijn.

Het voorkomen van gewrichtspijn

 • Leef regelmatig en eet gezond.
 • Als u klachten heeft zoals kleiner worden, rugpijn of een kromme houding, ga dan naar uw huisarts. Hij kan nagaan of het om osteoporose gaat.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging, het liefst in de buitenlucht.
 • Zorg voor inname van voldoende vitamine D.
 • Gebruik alcohol en cafeïne met mate.
 • Voorkom stress

14 Comments

Door m.roos-van dam (niet gecontroleerd) op zo, 15-12-2019 - 13:05

Heel duidelijk verhaal. Net wat ik wilde weten.

Door Marita Rupke (niet gecontroleerd) op zo, 9-6-2019 - 10:06

.Heb sinds 14 mei een nieuwe heup een verademing .Heb verder artrose in handen knieën en enkels .2 hernia's en kanaalstenose in mijn rug .Mag geen ibroprofen en dergelijk omdat ik een laag ijzergehalte heb.Dus blijft een paracetalmol over Synofit is alleen maar duur heb het een jaar geprobeerd maar totaal geen effect .

Door Mischa van Vessem (niet gecontroleerd) op do, 31-1-2019 - 23:49

Dagelijks verga ik van de pijn,altijd ben ik doodmoe,en moet me ertoe zetten iets te doen,ik gebruik 800 mg Ibuprofen, en dat helpt iets,maar zeker niet voldoende.Graag zou ik een goed advies krijgen,ik ben gestopt de reumatoloog te bezoeken,omdat het niks uitmaakt,maar ik wil graag wat meer levens vreugde terug willen,ik ben nu weer gaan zwemmen in warm water,mijn leeftijd is 71 jr.
Heeft iemand een tip,wat mij zou kunnen verbeteren in mn dagelijkse bewegen?

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 25-12-2018 - 12:28

ik heb mijn hele leven artrose de laatste jaren reuma toide artrose twee kunst heupen 20 jaar lang een kunst schouder wat niet goed gelukt is ik moet nieuwe kunst knieen hebben wil geen opratieben dagelijks bezig in de moestuin zo blijf ik in beweging
meer ik bijt door mijn pijn heen ben 78 jaar blijf vrolijk ondanks al de ellende

Door Jojo (niet gecontroleerd) op ma, 24-12-2018 - 07:28

@Anonymous. De mineralen moeten in balans zijn. Alleen vitamine D zorgt voor stijging van de calciumspiegel. Daarom beter ook magnesium erbij gebruiken. Er zijn wel natuurlijke pijnstillende middelen als PEA. Voor de rest advies vragen aan een deskundige, zoals een orthomoleculair therapeut.

Door joke (niet gecontroleerd) op zo, 23-12-2018 - 23:02

kunt u ook zeggen, waar te koop is?

Door Leentje (niet gecontroleerd) op zo, 23-12-2018 - 14:13

Ik was bij de reumatoloog en bij orthopedie. Die zeiden beiden dat het een oudersdomkwaal is en zij noemden het slijtage. Heb ‘slijtage’ vanaf mijn 40e in knieën, heup en enkels. Daarnaast spierreuma en fibromyalgie. Ik leef elke dag met pijn maar mag door verminderde nierfunctie geen ontstekingsremmers zoals Naproxen of diclofenac. Alternatieve middelen geprobeerd, maar helpen niet helaas. Het enige wat helpt is prednison.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 23-12-2018 - 11:07

Ik heb artrose in mijn handen en voeten en heb sinds enige tijd ook last van mijn schouder en nek maar weet niet of dat wel artrose is.Heb nooit overgewicht gehad heb altijd regelmatig en redelijk gezond geleefd, nooit gerookt of gedronken en eigenlijk altijd in beweging. heb verder ook calcium gebruikt tot het enige tijd geleden werd afgeraden, en gebruik ook Vit D en echt veel stres heb ik ook niet gehad.
Dan zal het bij mij wel een erfelijke aandoening zijn want mijn oma en moeder hadden het ook zei het in mindere mate.
Een eind lopen lukt haast niet mee maar ga elke morgen op de loopband en trimfiets, dan kan ik me vasthouden en gaat het wel.
Ik ben geen liefhebber van medicijnen.
Biofreeze koelt en een warme douch Wel tegen strijdig eigenlijk.

Door Eltjo Benedick (niet gecontroleerd) op zo, 23-12-2018 - 10:01

bij mij is d.m.v. een scan artrose geconstateerd tussen de L.4 en L,5. Zoals reeds gezegd, artrose is niet te genezen. Dan moet je zelf aan de slag. Ik heb een roeitoestel waar ik iedere dag een uur op train. Bekkenbodemspier oefeningen. Gymnastische oefeningen. Resultaat, ik kan er uitstekend mee leven. Beetje hard zijn voor jezelf kan zeker geen kwaad.

Door Ursula (niet gecontroleerd) op za, 28-7-2018 - 23:36

mijn orthopedisch chirurg noemt polyarthrose slijtage. daar moet ik het mee doen. geen doorverwijzing.
gelukkig heb ik een fysiotherapeute, die ostheopatie studeert. zij behandelt mij met "toegepaste ostheopatie", wat elke fysiotherapeut erbij kan leren, en met algemene ostheopatie. dat helpt enorm. ik beschouw pijn als waarschuwing en slik geen pijstillers. Wel smeer ik Voltaren tegen pijn en ontsteking.