Bult achter de knie: naar de huisarts?

Ik, een vrouw van 67, heb ongeveer een jaar geleden mijn knie verdraaid tijdens een bergwandeling. Nu ontdekte ik een bult aan de achterkant van mijn knie. Moet ik er naar laten kijken?
Thea

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Ja, dat zou ik maar doen. Zo’n bult heet een Bakerse cyste of kniekuilcyste. Hij ontstaat doordat het kniegewricht meer vocht aanmaakt dan normaal. Dat wijst erop dat er iets is beschadigd in de knie.

Bij een verdraaiing ontstaat vaak schade aan een meniscus of een kruisband. Losse stukjes van de meniscus kunnen pijn geven en soms de knie ‘op slot’ zetten doordat ze ergens tussen gaan zitten. Bij gescheurde kruisbanden kan je knie instabiel worden. Bij een goede behandeling van het letsel gaat de zwelling vanzelf over. Ik denk daarom dat je met zo’n aanwijzing dat het niet goed zit, niet al te lang moet doorlopen.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!

 

1 Reactie

Door Marjolijn (niet gecontroleerd) op ma, 20-6-2016 - 22:20

Ik ben een vrouw van 45 jaar. Ongeveer 10 jaar geleden heb ik een fractuur in mijn knie opgelopen met snowboarden en 7 jaar geleden heb ik een knie operatie ondergaan waarbij de meniscus gerepareerd is.
Anderhalf jaar geleden kreeg ik opeens een stekende pijn achter in deze knie en ontstond er een fikse bult. De huisarts constateerde een kniekuilcyste. Ik wilde op zoek naar de oorzaak. In het ene ziekenhuis vertelden ze me na de foto's dat de knie versleten was en een prothese de enige oplossing was. Na de aanvraag van een second opinion en een MRI was er geen sprake van letsel of versleten knie. Nu rest mij de enige optie om de kniekuilcyste weg te laten zuigen. Ik word nogal heen en weer geslingerd tussen alle opties en wat ik voel is niet te zien op een MRI. Ik denk dat er iets meer aan de hand is en er een oorzaak is voor het teveel aan vocht maar dat is dus zo niet te achterhalen. Mijn hobby's moet ik echter nu veelal achterwege laten vanwege mijn klachten. Heeft iemand tips hoe ik hiermee verder kan komen?