Ik heb elke nacht kramp in mijn voeten en kuiten. Hoe komt dit?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

vrouw heeft kramp in haar voeten
Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: ik heb de laatste tijd elke nacht voet- en kuitkramp, waardoor mijn kuiten en voeten ook overdag gevoelig zijn. De artsen kunnen niks vinden. Wat denkt u?

Ik heb longemfyseem, fibromyalgie, CVS, chronische peesontstekingen aan beide armen, polsen en handen, alsmede artrose. De laatste tijd heb ik elke nacht voet- en kuitkramp, waardoor mijn kuiten en voeten ook overdag gevoelig zijn. De artsen kunnen niks vinden. Wat denkt u?

In uw voeten en kuiten zitten spieren, pezen, bloedvaten en zenuwen die ieder afzonderlijk pijn kunnen opwekken. Begin eens met een vaatonderzoek bij de dermatoloog om inwendige spataders, de venen, uit te sluiten als ­oorzaak. Of met een enkel-arm-index (vaatonderzoek van de arteriën) bij de huisarts. Komt hier niets afwijkends uit, dan is zenuwonderzoek misschien een goede volgende stap. Uiteindelijk zal er een oorzaak worden gevonden.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in +Gezond december 2023. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond