'Je voelt je zo veel beter als je in beweging blijft'

Tineke Schouten (63) heeft geen tips nodig over beweging. In een jaar staat ze ruim 100 keer op het podium. Wel wil ze andere 60-plussers aanmoedigen om zoveel mogelijk in beweging te blijven.

Het is dan ook niet gek dat de cabaretière in 'haar stad' Almere van de partij was om een speciale 'beweegtuin' te openen: een ruime speeltuin met verhogingen, touwen en klimpaden. Samen met een hoop enthousiaste basisschoolleerlingen uit de buurt – die hun ideeën mochten aanleveren voor het ontwerp en allemaal een schaar kregen om mee te helpen knippen – verloste ze de beweegtuin van zijn linten. 

Klauteren met opa en oma

Maar in tegenstelling tot de meeste speeltuinen zullen hier niet alleen kinderen in de weer zijn. De beweegtuin, een initiatief van Voltaren in samenwerking met de gemeente Almere, is bedoeld voor zowel kinderen als ouderen. “Hoe leuk is het als mensen hier straks met hun kleinkinderen lol hebben en samen in beweging zijn”, zegt Tineke als trots ambassadrice van het project. “Ik heb zelf vijf kleinkinderen. Als ik niet aan het werk ben, breng ik het liefste tijd met hen door. Samen spelen en dollen is niet alleen leuk, maar ook gezond.” 

Advies

Op bordjes staat per onderdeel van de beweegtuin aangegeven hoe senioren hier het beste overheen kan. Als het wat moeizaam gaat, kunnen ze een aantal tips volgen. Of natuurlijk even om ondersteuning vragen van hun kleinkinderen, die op hun beurt lekker vrij hun gang kunnen gaan en erop los kunnen springen en klauteren.

'Doe waar je je goed bij voelt'

De cabaretière bedrijft in het theater nog altijd topsport. Ze blijft dus niet alleen veel in beweging, maar doet dat ook nog eens zeer actief. Toch is dit natuurlijk lang niet voor iedereen mogelijk. En dat is volgens Tineke ook helemaal niet nodig. “Bewegen hoeft niet extreem, het is juist goed om even een kwartiertje wat te doen en dan weer rust te nemen, bijvoorbeeld rekoefeningen in de ochtend. Zolang we maar blijven bewegen, dat vertraagt het ouder worden. Je moet vooral doen waar je je goed bij voelt.”