Pijn aan nieuwe heup

Mijn man is 3,5jaar geleden aan zijn heup geopereerd. Hij heeft een nieuwe kop en steel gekregen, maar tot nu toe heeft hij nog altijd pijn. Ook een behandeling met injecties, diverse botscans en een zwakstroombehandeling op de pijnpoli mochten niet baten.De heup zit goed op zijn plek en de doktoren zeggen dat de pijn plaatselijk is. Hij moet er maar mee leren leven. Wij worden er moedeloos van. Heeft u nog een oplossing?
Mevr.van Dam

Conny Douw, orthopedisch chirurg

Voor het plaatsen van een nieuwe heup (of knie, of een ander gewricht), maakt de orthopedisch chirurg een inschatting van de mogelijkheid dat de klachten verdwijnen. Helaas is er geen volledige garantie te geven dat daadwerkelijk alle klachten zullen verdwijnen.

Bovendien zijn helaas aan elke operatie risico’s verbonden en een van de risico’s is dat de pijn verergert of dat door de operatie nieuwe pijn ontstaat. Toch is dit zeer ongebruikelijk.

Pijnbestrijding
Het vervelende met pijn is dat het vele oorzaken kan hebben en dat de medische wetenschap nog niet alles weet over het ontstaan en de bestrijding van pijn.

Uit uw omschrijving maak ik op dat er al grondig onderzoek is gedaan naar waar de pijn vandaan zou kunnen komen. Waarschijnlijk is onderzocht of de prothese goed vast zit, of er sprake is van een infectie en of er wellicht in het weefsel rondom de prothese kalk/botafzetting is ontstaan.

Revalidatiearts
En is er al verder gekeken dan alleen de heup? De oorzaak van de pijn kan zich bijvoorbeeld ook in de rug bevinden.

Wanneer echt naar alle factoren is gekeken en geprobeerd is de pijn te verminderen of te verhelpen, is het wellicht zinvol om het oordeel van een revalidatiearts te vragen.

Hij kijkt samen met uw man en u wat uw man nog allemaal wel kan. Door te kijken naar wat nog wel kan en niet te focussen op wat niet meer kan, kan de situatie voor uw beiden dragelijker worden.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!