Wat is er te doen tegen zenuwpijn?

Ik kan nauwelijks meer dan een kwartier rustig op een stoel zitten. Ik krijg dan overal spierpijn met onvrijwillige spiersamentrekkingen, waardoor ik moet opstaan en rondlopen. Naarmate de dag vordert, wordt het steeds erger. Daarnaast branden mijn voeten en raken ze zo verkrampt dat mijn tenen krom gaan staan. Volgens de neuro­loog heb ik chronische idiopathische axonale neuropathie (CIAP) en is er niets aan te doen. Is er echt niets aan te doen?
Margot (72)

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

De diagnose CIAP betekent niet veel méér dan dat de functie van de zenuwen verslechtert en dat de oorzaak daarvan niet bekend is. Helaas is er aan schade aan zenuwen meestal weinig te doen, zelfs al is de oorzaak wél bekend.

Dat wil niet zeggen dat er niets aan de klachten te doen is. Vooral zenuwpijn is vaak te behandelen met allerlei geneesmiddelen die iets doen met de prikkeloverdracht. Daarbij moet u denken aan middelen tegen epilepsie en middelen tegen depressie. Het is met dit soort middelen vaak een beetje uitproberen.

Het meeste verstand hiervan heeft men op de pijnpoli’s. Met name in het UMC Utrecht doet men veel onderzoek naar CIAP. Als u in de buurt woont, is het misschien de moeite waard om te vragen of u daarheen kunt worden verwezen.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!

 

7 Comments

Door loni (niet gecontroleerd) op wo, 26-7-2017 - 14:07

ik heb al zenuwpijn zins 1967 (ongeval) heb al van alles aan medicijnen gehad tot alle soorten morfine methadon via pijn poli tot aanbranden van de zenuw,en zelf medicijnen die heel slecht voor je zijn, er is zelfs een pilletje bij geweest die na dat ik het al 4 jaar van de ene dag op de anderen, verboden werd, (je kon er in de toekomst kanker van krijgen) ik kreeg dus ook kanker, DANK jullie wel heren doktoren, nu gebruik ik al jaren THC wietolie, en dat werkt zeer goed, de pijn gaat niet voor 100% weg, maar met er een paracetamol er bij goed mee te leven

Door fpo (niet gecontroleerd) op zo, 7-2-2016 - 10:24

Voor heel veel pijnklachten kan cannabis-oie wonderen verrichten. Het is ook effectief tegen kanker, en veel reumapatiënten gebruiken het inmiddels om pijnen drastisch verminderd te krijgen en bij de meesten met heel veel succes. Onderzoeken zijn nog steeds overal gaande en met de dag komen daar steeds meer positieve resutaten bij. Men is allang overtuigd dat cannabis een super middel is, wordt ook met groot succes gebruikt tegen ADHD, autisme en epilepsie. Google er maar eens op los en je wordt bedolven onder de fantastische resultaten die mensen boeken, dag in, dag uit. Henk Fransen, een NL arts, is hier ook heel bekend mee, volg zijn video's maar eens op YouTube!

Door fpo (niet gecontroleerd) op zo, 7-2-2016 - 10:18

Hoe is het mogelijk dat men in dit soort zaken, wat krampen betreft, nooit rept over een tekort aan Magnesium! Al tientallen jaren heb ik in mijn eigen praktijk daar vele honderden mensen op kunnen attenderen en die hebben daar tot op de dag van vandaag nog steeds zeer goede resultaten mee. Bij het ouder worden verandert er nogal veel in het lichaam. De ontstane tekorten dienen dan ook aangevuld te worden en om krampen op te heffen heb je echt geen medicijnen nodig, alleen maar veel Magnesium. Het beste is een Magnesium soort te nemen die aan een aminozuur gebonden is, zodat het lichaam de Magnesium optimaal kan opnemen, zonder het grootste deel kwijt te raken via nieren en darmen. De firma Orthica heeft een uitstekd product die hieraan voldoet, de Magnesium-400. Je zult al snel merken dat het veel effect geeft. Geef het een kans en vermijd medicijnen zoveel als mogelijk is. Ze hebben teveel giftige bijwerkingen!

Door Ynske (niet gecontroleerd) op vr, 4-12-2015 - 09:11

Ik heb een middel tegen onrustige benen gehad van mijn neuroloog; daarop werd ik juist gek van de zenuwpijn!!!. Verder heb ik ook fibromyalgie.
Ik ben toen gestoptop advies van de neuroloog met dit medicijn en alle pijnstillers en ben naar een diëtiste gegaan. Met een proteïne dieet werden mijn klachten elke week minder en uiteindelijk verdwenen mijn klachten.
Al met al: kijk eerst wat je met voeding kunt doen. Suikers zijn voor veel pijnklachten triggers.
Met medicatie heb je veelal bijwerkingen etc.
Succes!!!!

Door ine vrijsen (niet gecontroleerd) op vr, 4-12-2015 - 00:38

Kunt u mij meer vertellen over jou operatie.Ik zit in n rolstoel en mischien is dit wel n oplosing voor mij.

Door eigens wijs (niet gecontroleerd) op do, 3-12-2015 - 20:40

ken het verhaal van hierboven, 15 mri scans, niks ,neurologen 6 verschillende en ikzelf 30 jaar ouder ,lopen staan niks uitval , de neuroloog in uden vertelde ouderdom, bij toeval na neurochirurg, s2-3-4-5 stenose, operen loop reeds een uur nadien zonder pijn en uitval!! gebeurt in tilburg ,elisabeth ziekenhuis.

Door A.H.Nieborg- R.... (niet gecontroleerd) op do, 3-12-2015 - 13:04

Zenuwpijn. Heb er jaren last van gehad in het linkerbeen.Nu ben ik geopereerd aan canaalstynose en gaat het goed. Daarvoor ben ik behandeld door mijn huisarst met inderdaad een middel tegen epilepsie genaamd " neurotin". Dat heeft mij prima geholpen om de pijn te onderdrukken.