Wat is er te doen tegen zenuwpijn?

Getty Images

Ik kan nauwelijks meer dan een kwartier rustig op een stoel zitten. Ik krijg dan overal spierpijn met onvrijwillige spiersamentrekkingen, waardoor ik moet opstaan en rondlopen. Naarmate de dag vordert, wordt het steeds erger. Daarnaast branden mijn voeten en raken ze zo verkrampt dat mijn tenen krom gaan staan. Volgens de neuro­loog heb ik chronische idiopathische axonale neuropathie (CIAP) en is er niets aan te doen. Is er echt niets aan te doen?

Margot (72)

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

De diagnose CIAP betekent niet veel méér dan dat de functie van de zenuwen verslechtert en dat de oorzaak daarvan niet bekend is. Helaas is er aan schade aan zenuwen meestal weinig te doen, zelfs al is de oorzaak wél bekend.

Dat wil niet zeggen dat er niets aan de klachten te doen is. Vooral zenuwpijn is vaak te behandelen met allerlei geneesmiddelen die iets doen met de prikkeloverdracht. Daarbij moet u denken aan middelen tegen epilepsie en middelen tegen depressie. Het is met dit soort middelen vaak een beetje uitproberen.

Het meeste verstand hiervan heeft men op de pijnpoli’s. Met name in het UMC Utrecht doet men veel onderzoek naar CIAP. Als u in de buurt woont, is het misschien de moeite waard om te vragen of u daarheen kunt worden verwezen.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!