Wat kun je doen bij een tennisarm?

Ik heb in het verleden heel zwaar lichamelijk werk gedaan en van dit werk heb ik een tennisarm gekregen. Ik ben al meer dan dertig keer geweest bij de fysiotherapeut, maar het rekken en de oefeningen hebben mij niet geholpen.

Mijn huisarts heeft mij naar het ziekenhuis gestuurd. Daar heb ik een spalk gekregen en ze zeiden dat ik moet rekken.

Ik heb nu veel pijn in de twee handen en ben hierdoor machteloos. Wat kan ik nog doen?
Jamal

Mark Chen, fysiotherapeut

Een hele vervelende situatie, ik kan me voorstellen dat het erg frustrerend is. Er zijn een aantal zaken die bekeken moeten worden. Ik raad je sterk aan om dit volgende proces samen met een therapeut (mogelijk een andere dan die je had) te doorlopen.

1. Vaststellen via differentiaal diagnose of de plek waar je pijn hebt wel degelijk de oorzaak van de klacht is. Vaak is het zo dat we ons richten op waar de pijn zit, maar klachten zoals deze kunnen ook uit bijvoorbeeld de schouder of nek komen. Het feit dat je aan beide kanten last hebt, zou een indicatie kunnen zijn voor een oorsprong in de nek.

2. Als een behandeling na vier tot zes keer geen resultaat geeft, gaat het waarschijnlijk na dertig keer ook geen resultaat hebben. Er is in dat geval vaak iets mis in de diagnose, behandeling of het gedrag/herstelvermogen van de patiënt. Kijk goed naar deze factoren met je therapeut en zorg dat er constante progressie in je behandeling zit.

3. Zodra er bekend is of de behandeling op de arm, schouder, nek, of alle drie gericht moet worden, zal er een behandelplan opgesteld moeten worden. Aangezien rekken niet de juiste verlichting voor jou geeft, zal er hoogstwaarschijnlijk meer focus gelegd worden op aansterken van bepaalde regio's.

Ik zou de spalk overigens heroverwegen of alleen tijdens de nacht dragen, want hoewel de spalk je dwingt de arm niet te gebruiken, levert deze op de lange termijn meer zwakte op.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Mark Chen is fysiotherapeut, personal trainer en het brein achter Physio101, een online platform waar je inzicht krijgt in waar en waarom klachten of blessures kunnen ontstaan, waarom ze maar niet lijken te verdwijnen en wat je er zélf aan kunt doen om er vanaf te komen.