Tips om vaker te sporten

Motivatie voor meer beweging

Getty Images

In de top 10 van goede voornemens staat 'meer sporten en bewegen' steevast ergens bovenaan. Veel mensen nemen zich voor om in het nieuwe jaar consequent drie keer in de week in actie te komen. Naast een drukke baan, sociaal leven en gezin blijkt een wekelijks sportschoolbezoekje vaak al een hele uitdaging. Hoe blijft u gemotiveerd en houdt u regelmatig sporten vol?

1. Stel een realistisch doel

Een doel voor ogen hebben, werkt motiverend. Maar uw ambities moeten wel haalbaar zijn. U kunt uzelf meteen voornemen om elke dag een uur te sporten of over een maand een marathon te lopen, maar is dat wel realistisch? Haalt u uw doel niet, dan verliest u uw motivatie juist.

Houd het dus redelijk, zoals “ik ga de komende maand elke week twee keer minstens een halfuur bewegen”. Uw doelstelling halen geeft een enorme motivatieboost en vervolgens kunt u pittigere plannen gaan maken.[ITEMADVERTORIAL]

2. Pak uw agenda

Geef uw sportuurtjes net zoveel prioriteit als andere belangrijke afspraken. Zet ze aan het begin van de week – als uw planning nog niet tot de nok gevuld is – alvast in de agenda, zodat u er tijd voor overhoudt. U kunt zelfs een alarm instellen, bijvoorbeeld op uw telefoon, dat u eraan herinnert. Een vergadering, date of tandartscontrole zegt u niet zomaar af en dat geldt voortaan ook voor de sportafspraken die u met uzelf maakt.

3. Vind sportmaatjes

Staat er iemand in een sportoutfit op u te wachten? Dan blijft u echt niet op de bank zitten. Afspreken met een vriend(in) of een groep sportmaatjes kan helpen om u aan uw goede voornemens te houden. Roep een vaste avond of sportles uit tot jullie wekelijkse sportmoment en wijk daar niet van af. Ziet u er een keer tegenop, dan kan uw sportmaatje u meeslepen. En andersom natuurlijk.

4. Houd de vooruitgang bij

Als u regelmatig sport, boekt u zeker vooruitgang. U wordt sterker en bouwt meer uithoudingsvermogen op. Dat gaat wel in kleine stapjes die u zelf niet altijd opmerkt.

Het is daarom slim en motiverend om uw vorderingen bij te houden. Bijvoorbeeld in een trainingsdagboek waarin u noteert hoeveel herhalingen van een oefening u al volhoudt, hoeveel gewicht u tilt of hoeveel kilometer u inmiddels aan een stuk rent. Zo ziet u in een oogopslag uw vooruitgang en hoe vaak u al gesport heeft de afgelopen tijd.

5. Bedenk een beloning

Na hard werken mag u uzelf uiteraard belonen! Heeft u uw voornemens bijvoorbeeld een maand volgehouden, dan heeft u een nieuw sportshirt verdiend. Verzin terwijl u uw doel vaststelt ook meteen uw beloning, zodat u iets leuks heeft om naar uit te kijken.

Een kleine, maar belangrijke beloning is al het tevreden gevoel na afloop. Bedenk als u van tevoren weinig zin hebt hoe fijn u zich voelt na het sporten.

6. Wees minder streng

Iedereen heeft wel eens een dipje, zeker als het om goede voornemens gaat. Het is de kunst het bijltje er niet bij neer te gooien. Na een avond met chips op de bank heeft u misschien het gevoel dat alles voor niets is geweest, maar dat is natuurlijk onzin. Wees eens wat minder streng voor uzelf en ga de volgende dag gewoon met goede moed verder.

Bron 
  • WebMD