9 tips om u snel fit te voelen

Verbeter uw conditie

Getty Images

Heeft u een matige conditie, bent u gauw moe, ziet u er tegenop om dingen te ondernemen? Gebruik deze 9 tips om u snel fit te voelen.

1) Wandel na het eten

Wordt u fitter van een stukje wandelen? Een dagelijkse wandeling na de lunch of het diner doet meer voor uw lichaam dan u denkt. 20 tot 30 minuten wandelen na het eten verbetert niet alleen de conditie en de bloedsuikerspiegel, u valt er ook nog van af. Uit onderzoek blijkt dat wandelen net zo effectief kan zijn als stevig sporten, mits u echt vijf tot zes keer per week wandelt.

2) Doe push-ups

Opdrukken is één van de beste en simpelste oefeningen die u kunt doen. Push-ups zijn niet alleen goed voor armen en benen, u versterkt er ook uw buik- en borstspieren mee. En wist u dat u ook uw bekken ermee traint? Is het in het begin te zwaar, hou de knieën dan op de vloer of druk uzelf op vanaf de bedrand.

3) Sport dagelijks 10 minuten

U moet dagelijks een half uur flink bewegen, zo luidt de regel. Maar nieuwe onderzoeken tonen aan dat dagelijks tien minuten intensief sporten net zo goed werkt. Met intervaltraining wisselt u korte, intensieve inspanningen van telkens één minuut af met korte periodes van rustig bewegen. Dat kunt u bij elke vorm van sport toepassen.[ITEMADVERTORIAL]

4) Doe de 10 minuten work-out

Fitness-instructeur Nick Kempen uit Miami bedacht een 10 minuten work-out die in Florida snel populair is geworden. De dagelijks uit te voeren minitraining versterkt spieren en verbetert conditie. U kunt de oefeningen thuis doen en u heeft er twee gewichten (dumbells) van 2 tot 3,5 kilo voor nodig.

1 minuut: Joggen op de plek waar u staat.
1 minuut: Pak de dumbells, hou ze verticaal in de handen, sta rechtop, armen gestrekt voor u. Doe nu alsof u langzaam gaat zitten op een stoel, blijf dan drie seconden in zithouding staan, ga langzaam recht staan en breng de gewichten naar de borst.
1 minuut: Sta in een lichte hurkstand, de armen hangen recht naar beneden, terwijl u de dumbells vasthoudt. Blijf in de hurkstand staan, houd uw rug recht en breng de gewichten langzaam naar de borst en weer terug.
3 minuten: Met de dumbells in de handen staat u rechtop, zet met een been een stap naar voren en buigt door uw knieën. Nu brengt u de dumbells naar de borst. Herhaal de oefening met uw andere been en blijf zo 3 minuten lang afwisselen.
1 minuut: Druk uzelf op. Vrouwen mogen de knieën op de vloer houden.
3 minuten: Lig voorover op de vloer, steun alleen op de onderarmen en de tenen. Houd de rug recht en de buik in. Houd dit 1 minuut vol. Ontspan, trek de knieën onder de schouders en leg uw armen gestrekt voor u. Herhaal de oefening.

5) Fitness in slowmotion

In 2002 baarde het boek 'The Once a Week Slow Motion Fitness Revolution' opzien met de bewering dat u fitter en sterker wordt door één keer per week 20 minuten langzaam te trainen met gewichten. De bedoeling is dat u heel langzaam met lichte dumbells traint. 

U tilt het gewicht in 10 seconden en laat het in 10 seconden weer zakken, waarna u weer tilt. De spieren geeft u tijdens de oefeningen bij voorkeur geen rustmomenten. De spierspanning blijft zo constant, waardoor de vetverbranding en het spierversterkende herstelproces optimaal zijn. U gaat door tot u de handeling niet meer kan herhalen.

De methode is inmiddels ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Deze vorm van krachttraining moet u wel afwisselen met conditietraining.

6) Fit met yoga

Het aantal trainingsvormen lijkt met de week te groeien. Het voordeel is dat u uit alle fitnesstrends juist die training kan kiezen die het beste bij u past. Tien trainingsvormen op een rij.

7) Haal meer uit uw leefstijl

Wie geen tijd heeft om te sporten, moet elke mogelijkheid aangrijpen om meer te bewegen. Eén paar keer per week de trap nemen in plaats van de lift helpt niet of nauwelijks, het gaat erom dat u bewegen onderdeel maakt van uw leefstijl. En meestal doet u ongemerkt al dingen die gezond zijn. Geef die gewoontes voorrang.

8) Eet slim en voel u fit

Verkeerd eten kan u behoorlijk uitputten. Eet u veel zoete dingen, dan vertoont uw bloedsuikerspiegel flinke pieken en dalen en dat is behoorlijk vermoeiend.

Begint u al met een ontbijt met witmeelproducten, vruchtensap en zoet beleg, dan kunt u daar de hele dag last van houden. Als uw lijf na zo'n ontbijt de piek aan suikers heeft weggewerkt, krijgt u door de erop volgende lage bloedsuikerspiegel weer snel trek in iets zoets. U krijgt meer energie door gezonder te eten en zoete dingen te laten staan. Met een goed ontbijt maakt u al een prima start.

9) Pak stress aan

Chronische stress is op veel manieren slecht voor het lichaam en u wordt er onnodig moe van. Een meer ontspannen gevoel krijgt u door de stress op meerdere fronten aan te pakken: met sporten, yoga, voldoende slaap, gezond eten en minder jakkeren komt u al een heel eind.