Driekwart van de Pluslezers blijft paracetamol slikken, kwart twijfelt

Het nieuws dat er miljoenen vervuilde paracetamoltabletten in omloop zijn, heeft voor onrust onder gebruikers gezorgd. Instanties zeggen dat de pijnstiller nog altijd veilig gebruikt kan worden. Het merendeel van de Pluslezers (74 procent) blijft dan ook doorslikken. Een kwart van de lezers is er minder gerust op. Dat blijkt uit een peiling onder 1.800 lezers op deze site.

Dagblad NRC en tv-programma Zembla ontdekten vorige week dat er naar schatting 36 miljoen vervuilde paracetamoltabletten zijn gemaakt. Ze bevatten de kankerverwekkende stof PCA. In de tabletten zat erg weinig van deze stof, ze voldeden nog aan de veiligheidsnorm voor medicijnen.

Helaas kun je niet in je medicijnkast kijken of je paracetamol wel ‘schoon’ is. Het is niet bekend welk merk of welke partij paracetamol vervuild is, en welke niet.

Verwaarloosbaar

Sommige Pluslezers zijn afhankelijk van paracetamol en zien overstappen op een ander medicijn zoals ibuprofen of naproxen vanwege de bijwerkingen niet zitten.

Voor Pluslezer Wilma is paracetamol de enige pijnstiller die ze mag gebruiken in verband met haar nieren. "Ik heb twee keer kanker gehad, maar daar had paracetamol niets mee te maken. Ik denk dat het niet zo'n vaart zal lopen", schrijft ze als reactie op deze site.

Weer een ander maakt zich sowieso niet druk om de vervuiling, die volgens instanties ook erg licht is. "Het aandeel kankerverwekkende stof is zo klein dat het verwaarloosbaar is", reageert Pieter. En ook Marianne blijft zonder zorgen slikken. "Als het nodig is, gebruik ik gewoon paracetamol. Want hoe lang zit deze stof er al in, zonder dat wij het wisten?"

Vertrouwen

Een kwart van de Pluslezers geeft aan voorlopig liever te stoppen met het medicijn. Het vertrouwen is weg. 

Pluslezer Anja maakt het voor de tweede keer mee, schrijft ze als reactie op onze Facebookpagina. Ze slikte hiervoor ook tien jaar lang ranitidine, een maagzuurremmer die eind vorig jaar door farmaceuten werd teruggeroepen toen bleek dat er mogelijk kankerverwekkende stoffen in zaten. Dat haar paracetamoltabletten nu ook mogelijk vervuild zijn, is de druppel. "Ik hoef het voorlopig niet meer."