Senioren durven voorlopig niet naar het buitenland

Senioren durven vanwege de coronacrisis nog niet naar het buitenland op vakantie. Tweederde blijft dit najaar thuis, blijkt uit een poll onder ruim 1.300 bezoekers van Plusonline.nl.

Van alle deelnemers antwoordt 68 procent “nee” op de stelling: “Ik ga dit najaar op vakantie naar het buitenland”. Als argumenten noemen de thuisblijvers de angst dat tijdens het verblijf de code oranje wordt uitgevaardigd, dat de touroperator of airline de geboekte reis annuleert vanwege een corona-uitbraak of dat het gebied simpelweg niet veilig genoeg is. Senioren zien ook op tegen een vliegreis omdat je daar hutjemutje opeengepakt zit (hoewel vliegen volgens het RIVM ongevaarlijk is en de kans dat je er corona oploopt klein is).

Code oranje

Bezoeker Eef Steens zegt bijvoorbeeld: “Je zult maar net op je bestemming zijn en dan de mededeling krijgen: ‘Hier is code oranje’. Dan kun je weer terug naar Nederland.” Wil Olierook zegt: “Ik heb dit jaar al twee keer een buitenlandse vakantie omgeboekt naar een latere datum. Wij hebben nu besloten om de januari vakantie naar Gran Canaria ook te annuleren. Zekerheid voor alles.” Harry vindt dat we beter met z’n allen thuis kunnen blijven zolang corona niet onder controle is: “Waarom een risico opzoeken? Zo ondoordacht.... en onnodig.” Shirley vindt dat we net zo goed in ons eigen Nederland kunnen blijven: “Lekker hier blijven en gezellig naar Rotterdam of Den Haag, ook leuk.”

Camper

Toch zijn er ook Plusonline-bezoekers die wel naar het buitenland durven. Anna van der Staaij bijvoorbeeld: “Wij durven het aan om met de camper naar Duitsland te gaan. Mocht onderweg blijken dat we het niet veilig genoeg vinden, dan zijn we zo weer terug in Nederland. Voordeel van de camper is dat je zelf kan koken en niet afhankelijk bent van een restaurant of café.” Mari Temminck vindt de angst voor besmetting in het buitenland overdreven: “ De Canarische Eilanden of Griekse eilanden zijn zeker in het najaar minstens net zo veilig of wellicht veiliger dan een vakantie in Nederland. Te gek om dan maar te besluiten dat iedereen in Nederland moet blijven. Dit is niet alleen een drama voor de reisbranche en voor de mensen ter plaatse maar ook een vorm van betutteling door de overheid.” En Plusonline-bezoeker Rijk bekijkt het van de zonnige kant, indachtig de beroemde uitspraak van voetballer Johan Cruijff: ‘elk nadeel heeft z’n voordeel’: “Dit is een unieke kans om prachtige oorden voor een nette prijs te bezoeken en ook nog het rijk bijna alleen te hebben.”

Huiverig

In april hield Plusonline ook zo’n poll, en de uitslag daarvan was bijna hetzelfde als nu. Senioren zijn het afgelopen halfjaar dus niet minder bang geworden om naar het buitenland te gaan. Dat is begrijpelijk, want corona is nog lang niet onder controle, en er is zelfs sprake van een tweede golf van besmettingen. Voortdurend worden landen en gebieden tot verboden zone verklaard. Senioren vormen een kwetsbare doelgroep en zijn daarom huiveriger om corona op te lopen dan jongere Nederlanders.