Stelling: 5 mei moet een vrije dag worden

Steeds meer Nederlanders vinden dat iedereen op Bevrijdingsdag vrij zou moeten zijn. Inmiddels pleit 70 procent van de bevolking hiervoor. Sluit u zich daar bij aan?

Ieder jaar stelt het Nationaal Comité 4 en 5 mei dezelfde vraag aan een grote groep Nederlanders tijdens het Nationaal Vrijheidsonderzoek. Vorig jaar waren zes op de tien mensen van mening dat het werk stil moet liggen op Bevrijdingsdag. Nu zijn dat er dus zeven.

Nationale feestdag

Op dit moment is in veel cao's de afspraak dat 5 mei één keer in de vijf jaar een vrije dag is. Dat was het geval in 2015, waardoor we nu nog drie jaar moeten wachten op de volgende vrije Bevrijdingsdag. In 1981 werd nog een motie aangenomen om er een vaste vrije dag van te maken, maar dat gold lang niet voor iedereen. Vrijwel alleen ambtenaren en mensen in het onderwijs werken op 5 mei niet. En dat terwijl het sinds 1990 wel officieel een nationale feestdag is.

Wettelijk vastleggen

"Als ik met werkgevers en werknemers praat vinden ze een vrije Bevrijdingsdag logisch en ook belangrijk", zegt voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. "Maar het lukt niet om het te regelen." Verbeet roept het volgende kabinet op om het op te nemen in het nieuwe regeerakkoord.

Uit het Vrijheidsonderzoek blijkt verder dat Nederlanders zich op 4 en 5 mei het sterkst met elkaar verbonden voelen, vergeleken met andere momenten van nationale betekenis. Zo'n 80 procent voelt saamhorigheid en verbondenheid. Op Koningsdag is dat 64 procent.

Wat vindt u?

We zijn benieuwd naar uw mening. Pleit u ook voor een vrije Bevrijdingsdag en zo ja, moeten we daar een andere vrije dag voor inruilen? Breng uw stem uit en laat hieronder een reactie achter.

29 Comments

Door George (niet gecontroleerd) op vr, 26-4-2019 - 11:49

werken op de dag van de vrijheid? dacht het niet ! Of je moet je vrij voelen om te werken.

Door Maria (niet gecontroleerd) op vr, 26-4-2019 - 10:39

Dat had ik even over het hoofd gezien: op 5 mei zijn we in het onderwijs altijd al vrij. Dat zou voor iedereen moeten kunnen die dat wil.
Lang na de oorlog geboren, ben ik ermee opgegroeid: de geschiedenislessen op school, herdenkingen, samenzang van nationalistische liederen en niet te vergeten een fototentoonstelling met gruwelijke beelden in de Brabanthallen ooit. Het zal in de 60-er jaren zijn geweest, met mijn vader. Ik heb er een trauma aan overgehouden en vond het als kind onbegrijpelijk dat ik naar zulke foto's moest kijken, mee moest naar evenementen als mijn vader geen zin had om alleen te gaan en voorál déze!
Dit was het ergste en volkomen ongeschikt voor een kinderziel.
Als lerares vind ik dan ook alle leerkrachten terughoudend dienen te zijn in de gruwelijke details van de oorlog en zeker geen overlevenden op school die vertellen over hun ervaringen. Later kunnen leerlingen altijd op google en in de bibliotheek de informatie vinden die zij ev. zoeken. Maar nooit opdringen, zoals bij mij.

Door Maria (niet gecontroleerd) op do, 25-4-2019 - 18:02

Wel een feestdag, géén vrije dag. Ik ben van lang na de oorlog en herdenken is prima, maar niet nog een vrije dag erbij. Ik werk in het onderwijs en we hebben al zoveel vakantie: wel 12 weken per jaar, daarom moet er in de overige weken van het jaar zó knetterhard gewerkt worden, door ons en de kinderen.
Ervan leren van die verdomde oorlog, gebeurt toch wel. Ik heb zojuist in Trouw een ronduit walgelijk stuk gelezen over de moffenmeisjes, hun lot was barbaars.
En ook meisjes die niets misdaan hadden en nooit met Duitsers waren omgegaan, werden ook gruwelijk mishandeld. De zoveelste zwarte bladzijde uit onze geschiedenis.
Er zijn in die jaren ware helden en heldinnen opgestaan, maar ook de grootste beesten.
Als het een officiële jaarlijkse feestdag mocht worden: dan ook voor iedereen!

Door Gerrie (niet gecontroleerd) op wo, 24-4-2019 - 19:06

wij vieren toch met z'n allen dat we bevrijd zijn! en dat kunnen dan toch niet alleen scholieren en ambtenaren zijn die vrij hebben op 5 Mei het is een Herdenkings-dag voor iedereen dus iedereen moet vrij zijn op 5 Mei

Door Liesbeth (niet gecontroleerd) op ma, 22-4-2019 - 23:52

Ik heb nooit begrepen waarom sommige mensen ieder jaar vrij hebben en andere maar eens in de 5 jaar. Dat is al oneerlijk.
Bevrijdingsdag-nationale feestdag! Laat me niet lachen

Door Carla Mintens (niet gecontroleerd) op ma, 22-4-2019 - 10:14

op deze manier kan iedereen er meer van leren wat het allemaal heeft gedaan met de Nederlandse bevolking

Door Andrea (niet gecontroleerd) op zo, 13-5-2018 - 11:18

Alle feestdagen herzien! De "tweede" dagen zijn niet meer van deze tijd. Die komen uit een tijd dat de mensen nog weinig vrije dagen hadden en na Kerst, Pasen etc. een extra dag vrij kregen.
Geef iedereen een aantal vrije dagen voor de dagen die hij of zij wil vieren. Dus persoonlijk.
Bevrijdingsdag moet een officiële Nationale Feestdag blijven met vrij voor diegenen die vrij kunnen zijn.

Door PC Manders (niet gecontroleerd) op za, 13-5-2017 - 14:37

5 mei is een belangrijke dag voor Nederland. Daarvoor kan Koningsdag worden ingeleverd. Dat is een minder belangrijke dag en het bespaart bovendien heel veel belastinggeld.

Door Bertus (niet gecontroleerd) op vr, 5-5-2017 - 19:10

Op 5 mei iedereen vrij, en Geen Paasdag, Pinksterdag of Hemelvaartsdag inleveren. Rijks en gemeente ambtenaren hebben al jaren op 5 mei vrij, maar hebben zij ooit een christelijke feestdag ingeleverd. NEE. Uiteindelijk hebben ze de 5de mei altijd vrij gehad van "ons belasting geld".

Door Bertus (niet gecontroleerd) op vr, 5-5-2017 - 19:09

Op 5 mei iedereen vrij, en Geen Paasdag, Pinksterdag of Hemelvaartsdag inleveren. Rijks en gemeente ambtenaren hebben al jaren op 5 mei vrij, maar hebben zij ooit een christelijke feestdag ingeleverd. NEE. Uiteindelijk hebben ze de 5de mei altijd vrij gehad van "ons belasting geld".