Stelling CO2-taks: de uitkomsten

Getty Images

Naar aanleiding van de klimaattop in Parijs formuleerde Plus de stelling: het is tijd voor een CO2-taks voor bedrijven. Met tweederde van de stemmen was duidelijk wat de meesten van u vinden.

Een kleine 800 mensen brachten hun stem uit: 33 procent was het eens, 67 procent oneens.

'De beste manier'

Marcel Crok is van mening dat de wereldleiders zeker over zo'n taks zouden moeten praten: "Een CO2-belasting die laag begint en eventueel - indien nodig - langzaam oploopt deze eeuw is inderdaad de beste manier om CO2 aan te pakken. Maar let wel, zo'n belasting staat niet op de agenda in Parijs!"

Patricia is het eens met de stelling, maar brengt wel een nuance aan: "In principe een goed idee. Het probleem is echter dat wij als consument alle aan de bedrijven opgelegde belastingen krijgen doorberekend op ons bordje. En nog een extra verhoging via de persoonlijke milieuheffing. Dubbelop dus."

'We lopen al voorop'

Tweederde van de respondenten ziet geen heil in een verplichte CO2-taks. Rien van Meel zegt: "Het klimaat verandert inderdaad, dat gebeurt al miljoenen jaren! Wat een arrogantie of onnozelheid, dat dit opeens de laatste 100 jaar wordt veroorzaakt door 'de mens'. En dat de regeringsleiders er wel even voor zullen zorgen, dat het klimaat zich naar hun politieke afspraken zal voegen."

Ook Hebels spreekt zich uit tegen de stelling: "Nederland loopt altijd voorop met lasten te verhogen, wij komen in veel landen men het niet zo nauw neemt met milieu zoals wij hebben ervaren. Het is gewoon waanzinnig om nu te praten over het invoeren van weer een nieuwe belasting. Nederland is het dichtstbevolkte land van Europa maar wel met de hoogste percentage lasten. Nog even en dan gaan al de bedrijven naar het buitenland met het gevolg nog grotere werkloosheid."

"Als het opperhoofd van Amerika met twee vliegtuigen en tientallen brandstof verslindende auto's naar Parijs komt zou ik zeggen: begin hier de CO2 te bestrijden", besluit een anonieme respondent.

Auteur 
  • Yannick La Gordt Dillié