Stelling: De eerste klas moet worden afgeschaft zodat iedereen kan zitten

Het is een grote ergernis voor wie met het openbaar vervoer reist: staan in de trein. Door uitgevallen treinen of rijtuigen met vertraging, persen een hoop reizigers zich massaal in treinen die wél rijden. Een zitplaats is op die momenten schaars. Behalve in de eerste klas, daar zijn de stoelen vaak zelfs leeg. Wordt het tijd om de eerste klas af te schaffen?

Over die vraag zijn de meningen verdeeld. Reizigers eisen aan de ene kant een zitplaats, ze hebben daar immers voor betaald, zo klinkt het. ‘Ouderwets’ noemen zij het klassensysteem bijvoorbeeld op Twitter. “Als sardientjes in de trein tegen elkaar staan, terwijl de eerste klas leeg is. Dat is toch niet van deze tijd", schrijft een reiziger.

De NS wil niets weten van het afschaffen van de eerste klas. “De eerste klas dekt de behoefte van een specifieke groep reizigers”, stelde een NS-zegsman eerder tegen De Volkskrant. “Het zijn klanten die anders de auto zouden nemen.”

Bovendien valt het volgens de NS best mee met het stoelentekort. Uit een jaarverslag van 2018 blijkt dat als alles vlekkeloos verloopt 95 op de 100 reizigers in de spits een zitplaats vindt.

Wat vindt u? Moet de eerste klas worden afgeschaft? Laat het ons weten. 

 

Reactie toevoegen

72 Comments

Door Chantal P. (niet gecontroleerd) op ma, 28-9-2020 - 08:57

In reactie op G. Borsje:
U schrijft dat u wegens uw leeftijd en ziekte genoodzaakt bent met de eerste klasse te reizen. Een bekend Engels gezegde luidt: 'Don't judge a book by it's cover'. U kunt niet zien hoeveel van deze jongere mensen mogelijk eveneens kampen met ziekte. Ik werd ziek op 22 jarige leeftijd, hierdoor is mijn kans op mijzelf te ontplooien ontnomen en leef ik sindsdien van een Wajong uitkering en zodoende niet bij machte om een auto te kunnen bekostigen,laat staan eerste klas te kunnen reizen, of een zorgverzekering te kunnen uitkiezen die mijn ziekte voldoende dekt. Om nog maar eens het Engels aan te halen is 'survival of the fittest' beter te beschrijven als 'survival of the richest'. Dit is in strijd met het feit dat ieder op deze planeet van gelijke waarde is. Het zou u dan ook sieren uw medemens bij een zich voordoend zitplaatsentekort te laten zitten in de eerste klasse. Denk: behandel een ander zoals u zelf behandeld zou willen worden. Vriendelijke groeten

Door Hendrik (niet gecontroleerd) op di, 25-2-2020 - 23:06

Mensen die eersteklas kunnen betalen hebben algenoeg voordelen.
Deze kunnen ook staan zo als een ieder!
Dit is een vorm van discriminatie.

Door Hendrik (niet gecontroleerd) op di, 25-2-2020 - 23:05

Mensen die eersteklas kunnen betalen hebben algenoeg voordelen.
Deze kunnen ook staan zo als een ieder!
Dit is een vorm van discriminatie.

Door De heer Frederi... (niet gecontroleerd) op wo, 21-8-2019 - 11:14

Mijn mening is, dat de Eerste Klasse in de NS-rijtuigen dient te worden opgeheven, per direct. Ikzelf ben een Eerste Klasse gebruiker, maar ... algemeen belang gaat vóór privé-belang, zoals landsbelang vóór EU-belang gaat. Dát is namelijk de oorspronkelijke Nederlandse denkwijze, waardoor ons kleine land zo gróót werd in de wereld. Thans slinkt deze positie in de globale structuur met rasse schreden naar een historisch dieptepunt.

Door M.C. Jager (niet gecontroleerd) op di, 20-8-2019 - 19:31

Als door het opheffen van de 1ste klas op eenvoudige en goedkope wijze een capaciteitsprobleem wordt opgelost kan er geïnvesteerd worden in opwaardering van de voormalige 2de klas coupes zodat de vroegere 1ste klas reizigers ook tevreden kunnen zijn over de kwaliteit.

Door J. Sas (niet gecontroleerd) op vr, 16-8-2019 - 18:04

Ook in de eerste klas wordt luidop getelefoneerd. Geen luxe om daar te zitten dus.

Door Inge Koolmees (niet gecontroleerd) op wo, 14-8-2019 - 19:26

Bij alle vervoersmaatschappijen zou de eerste klas afgeschaft moeten worden ook in het vliegtuig.Het moet niet zo zijn:meer geld, meer rechten.Dat lijkt op klassenjustitie.

Door Jan Vanhommerig (niet gecontroleerd) op wo, 14-8-2019 - 07:20

Voor iets meer luxe en rust wil ik graag meer betalen en het dan ook krijgen en ervaren. En zeker in de stress van alle dag en de langere trajecten. Ja blijven dus de eerste klas.

Door Ruud (niet gecontroleerd) op di, 13-8-2019 - 20:08

Je betaalt voor het recht op vervoer, niet voor het recht op een zitplaats.
Dat heeft een rechter vorig jaar in een zaak aangespannen door ConsumentenClaim ook zo beoordeeld.

Door G. Borsje (niet gecontroleerd) op vr, 9-8-2019 - 10:37

Dat ik eerste klas rijd is noodzakelijk omdat ik het niet vol houd lang te staan.
In de bus is dat ook al altijd en probleem. Op de stoelen die zijn gereserveerd voor ouderen en invaliden zitten jonge mensen gezellig met elkaar te appen en kijken niet op of om.
Dat moet ik me telkens weer verontschuldigen dat ik oud en/of ziek ben en daar heb ik geen zin in.
Dus betaal ik er voor eerste klas.
Ik zou er geen probleem me hebben wanneer mensen met tweede klas kaartjes mogen STAAN in de eerste klas maar dat is niet te controleren.
Dus de eerste klas moet blijven.