Stelling: ‘De overheid moet ingrijpen bij drukte op de spoedeisende hulp’

Steeds meer ziekenhuizen kunnen de drukte op de spoedeisende hulp niet meer aan. Wachttijden lopen op. Wat vindt u - moet de overheid ingrijpen bij dit landelijke probleem?

De wachttijden in de spoedeisende hulpposten van de ziekenhuizen lopen op. Mensen wachten uren, tot ze gezien zijn door een arts die ze naar huis stuurt, in het ziekenhuis opneemt of doorverwijst.  Veel ziekenhuizen sluiten de post tijdelijk, omdat ze de drukte niet meer aankunnen. Andere ziekenhuizen sluiten de post permanent, zoals het Bronovo in Den Haag waardoor de drukte verder toeneemt in andere ziekenhuizen.

Nieuwsuur liet zien dat artsen worstelen met de drukte en zich zorgen maken over of ze patiënten nog wel goed kunnen helpen. Het probleem speelt bij veel ziekenhuizen. Zou de overheid moeten ingrijpen?

Reactie toevoegen

52 Comments

Door Jan Sluimers (niet gecontroleerd) op di, 31-3-2020 - 17:07

Het Bronovo ziekenhuis wat recent voor 60 miljoen euro is verbouwd staat zo goed als leeg. Prima plaats voor 30 IC/ high care bedden een nagel nieuwe EH opvang met CT scan en 200 bedden. Om financiële redenen wordt hier een buitengewoon schimmig spelletje gespeeld. Dit ziekenhuis is vlg specialisten in 5 dagen om te toveren in een Cohort behandel kliniek met uitmuntende faciliteiten. Gr J Sluimers

Door Hilda. (niet gecontroleerd) op di, 17-9-2019 - 16:18

Schandalig dat u zo behandeld bent.
Heel veel sterkte
Maar dit is echt te zot voor woorden !!

Door harda (niet gecontroleerd) op vr, 13-9-2019 - 15:22

ik vind dat de overheid hier schuld aan heeft. Teveel bezuinigd en niet vooruit gekeken. Als ze op kantoor wat besluiten zonder te kijken naar de gevolgen gaat het altijd fout!

Door Math. Frints (niet gecontroleerd) op vr, 6-9-2019 - 00:33

Het is toch niet te verkopen aan mensen, als je via de huisarts verwezen wordt naar de EERSTE Hulp. En daar in de wacht wordt gezet met een bloedende wond die gehecht moet worden. Ik heb dit zien gebeuren. Dit wil je gewoon zo niet meemaken, en hier moet degelijk een oplossing voor komen. Dit is geen eerste hulp !!!
Dit mag zo niet gebeuren of mogelijk zijn !!!

De eerste HULP OP ZIJN KOP -- !!!

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 17-8-2019 - 17:21

Ik kwam te vallen met de fiets,twee vingers uit de kom,ben nu 82 jaar,zat vanaf 5 uur in de middag,tot tien voor twaalf in de avond te wachten voordat ik klaar was,het personeel is niets te verwijten,die mensen lopen zich te pletter,daar heb ik respect voor,ze hebben ook nog een vriendelijk woord voor je over,dit was in het Anthonius in Leidse Rijn Utrecht.

Door Arts (niet gecontroleerd) op vr, 16-8-2019 - 21:52

Ze moeten al die geld vretende zorgverzekeringen weer afschaffen en weer een rijksverzekering maken voor iedereen. Dan kan er ook weer meer in t basispakket zitten zodat chronisch zieken en gehandicapten zich niet scheel betalen zoals nu t geval is.

Door Koolmees (niet gecontroleerd) op wo, 14-8-2019 - 19:30

Mijn moeder van 88 heeft op de eerste hulppost van het Maasstad ziekenhuis 10 uur op een stoeltje zitten wachten eer ze aan de beurt was,het bleek dat ze 2 gebroken ruggenwervels had!!!

Door Edith van Daalen (niet gecontroleerd) op di, 13-8-2019 - 19:32

Wat ik me afvraag hoe zou het zijn als er geen marktwerking had plaatsgevonden voor onze basale zaken waar niemand zonder kan.
Ik denk dan aan de zorg, de woningbouw, de energie en vervoer.
Mijns inziens had er wel controle dan moeten zijn of alles zo goedkoop mogelijk wordt gedaan.
Ook moet ondertussen de insteek in de zorg vooral nu zijn dat er goed voor het personeel gezorgd gaat worden, qua loon en werkomstandigheden. Je moet sterk in je schoenen staan om nee te zeggen als er gezegd wordt, dat mensen niet opgenomen, geholpen kunnen worden als je niet extra wil werken of langer.
Daarnaast het nieuwe beleid wat uitgestippeld is voor 2 BIG registraties in de zorg. Dit laat opnieuw zien dat beleidsmensen zich niet verdiepen in de details.
Zo zitten beleidsmakers in elkaar. De grote lijnen en geen details.

Tevens moet er ook meer voorlichting komen dat spoed echt spoed moet zijn voor je geholpen wordt in de zorg en waar je moet zijn. Via een site melden wat onder spoed valt lijkt mij ook nuttig.

Door Cor (niet gecontroleerd) op vr, 2-8-2019 - 12:16

En dan maar ziekenhuizen sluiten, terwijl er ook nog een vliegveld naast is gekomen. Een plaats met vliegveld en dan geen ziekenhuis vlakbij kan toch niet. De ziekenhuizen in de verre omgeving werken zich nu te pletter, en dat om een relatief kleine financiële schuld.

Door Baruch (niet gecontroleerd) op do, 1-8-2019 - 22:47

De Eerst Hulp wordt misbruikt voor kleine problemen die de huisarts kan behandelen. Die kunnen best inschatten dat men een dagje kan wachten maar de mensen willen alles per direct en dar hoeft geen belastingbetaler voor op te draaien. Laat de mensen die voor een liflafje komen bij de SEH de volledige kosten zelf extra betalen als ze niet kunnen wachten op de huisarts dan houden ze er zo mee op.
Met dat verdiende geld kan extra personeel ingezet worden