Stelling: ‘De overheid moet ingrijpen bij drukte op de spoedeisende hulp’

Steeds meer ziekenhuizen kunnen de drukte op de spoedeisende hulp niet meer aan. Wachttijden lopen op. Wat vindt u - moet de overheid ingrijpen bij dit landelijke probleem?

De wachttijden in de spoedeisende hulpposten van de ziekenhuizen lopen op. Mensen wachten uren, tot ze gezien zijn door een arts die ze naar huis stuurt, in het ziekenhuis opneemt of doorverwijst.  Veel ziekenhuizen sluiten de post tijdelijk, omdat ze de drukte niet meer aankunnen. Andere ziekenhuizen sluiten de post permanent, zoals het Bronovo in Den Haag waardoor de drukte verder toeneemt in andere ziekenhuizen.

Nieuwsuur liet zien dat artsen worstelen met de drukte en zich zorgen maken over of ze patiënten nog wel goed kunnen helpen. Het probleem speelt bij veel ziekenhuizen. Zou de overheid moeten ingrijpen?

Reactie toevoegen

48 Comments

Door Jan (niet gecontroleerd) op di, 16-7-2019 - 18:33

De overheid kan niet overal voor zorgen. Burgers hebben zelf ook rechten en plichten. Ga niet voor elk liflafje naar de seh. Heb net zelf een ernstige blessure opgelopen en ben direct geholpen. Maar eerst wel even via de huisarts gegaan.Zou ook al helpen als een ieder zich aan de wetgeving zou houden. Veel mensen komen op de spoedeisende hulp terecht door hun eigen schuld.

Door Anoniem17 (niet gecontroleerd) op zo, 14-7-2019 - 21:44

We betalen er tenslotte voor middels de Belastingdienst

Door tintiny (niet gecontroleerd) op vr, 5-7-2019 - 20:40

We zijn gisteren van !3u tot 21.30u op de spoedpoli geweest van het umcg. Iedereen is reuze vriendelijk en meelevend maar verreweg het grootste deel van de tijd bestond uit wachten en nog eens wachten. We weten nu dat de artsen die avonddienst hebben op de spoedpoli ook opgeroepen als er problemen op de verpleegafdelingen zijn. Dus en spoedpoli en de verpleegafdelingen moeten het doen met dezelfde arts. Dan klopt er dus vlgs. mij iets niet in de planning en vooral de personeelsbezetting. Meer artsen aannemen is de oplossing. 1 voor de spoedpoli en 1 voor de verpleegafdelingen.

Door Maria (niet gecontroleerd) op ma, 1-7-2019 - 22:03

We betalen toch zoveel om geen engelse toestanden te krijgen, nu die hebben we al alleen wij betalen ervoor en zij niet

Door Willemien (niet gecontroleerd) op za, 29-6-2019 - 15:38

De overheid hoeft niet overal voor te zorgen... tevens is dit het resultaat dat er geen gewone weekenddiensten van je eigen H.A meer zijn...ook de H.A posten moeten beter beoordelen wat urgent is ze slaan de plank nogal eens mis...wat ernstig is laten ze soms al telefonisch wegsturen door regelmatig ondeskundige dames die denken door de telefoon heen de klachten menen te herkennen...of het dossier slecht lezen...het is slecht dat je als patient niet je eigen vertrouwde arts hebt die jou kent.

Door Karin (niet gecontroleerd) op wo, 26-6-2019 - 22:53

De zorg loopt helemaal vast omdat mensen tegenwoordig voor elke poep en elke scheet bij de spoedpost zitten, komt de meeste mensen ook beter uit ivm hun eigen programma (werk, kinderen) om ‘s avonds of in het weekend te gaan!
Allemaal voor zaken die gewoon tijdens kantooruren bij de huisarts geregeld kunnen worden!
Helaas gaat dit ten koste van de echt zieke mensen die hulp nodig hebben, zij kunnen hierdoor uren gaan zitten wachten, vreselijk!

Door AH (niet gecontroleerd) op wo, 26-6-2019 - 21:34

Min dochter werkt bij de SH WERKT ZICH HET APENZUUR veel zieken door de werkdruk ,geen tijd voor een normaal gezinsleven , overuren kost ze veel belasting , vrijendagen die ze opbouwen kunnen praktisch niet op altijd op gewenste dagen opgenomen worden.
Mensen zonder verzekering (buitenlanders)moeten ze helpen ,mensen met een zorgverzekering worden soms doorgestuurd naar andere ziekenhuizen.
Ziekenhuizen nemen geen extra personeel aan wegens de wurggreep van onze fijne ZORGVERZEKERAARS DIE MILJOENEN IN HUIS HEBBEN .
DAG EN NACHTEN WEEKENDEN werken met de kans op een BURN-OUT .

Door Marlou van Ingen (niet gecontroleerd) op wo, 26-6-2019 - 19:33

Alleen de overheid kan de buitenproportionele excessen die het verdienmodel veroorzaken binnen de gezondheidszorg en pharmaceutische industrie oplossen door de privatisering af te schaffen en te erkennen dat marktwerking, waarbij zorgverzekeraars wurgcontracten afsluiten met ziekenhuizen, niet werkt en ethisch onaanvaardbaar is.
Het afgesproken budget mag hierbij natuurlijk niet overschreden worden .
Een ziek mens is kwetsbaar en heeft geen keuze en is dus een patiënt . In tegenstelling tot een cliënt , die kan gaan en staan waar hij wil.
Ik ben ervan overtuigd dat door het rekening schrijven en alles in hokjes te plaatsen de zorg zo duur wordt... dat er door toenemende complicaties nog veel meer slachtoffers gaan vallen.

Door klaas den besten (niet gecontroleerd) op wo, 26-6-2019 - 16:47

We moeten niet alles op de overheid schuiven, ik denk dat er een mentaliteits verandering nodig is.
Volgens mij gaan er te veel mensen naar spoedeisende hulp, omdat ze dan overdag's geen afspraak hoeven te maken bij de huisarts.
Dan komt er meer ruimte voor de echte spoedeisende gevallen.

Door A.F.A. Meijn - Rasch (niet gecontroleerd) op wo, 26-6-2019 - 15:01

De ziekenhuizen behoren een eigen beleid te voeren en niet door de overheid gesteund te worden.