Stelling: er moet ook statiegeld komen op blikjes

Steeds meer gemeenten en organisaties willen statiegeld invoeren op blikjes en kleine flesjes om het zwerfvuil te verminderen. Vindt u dit een goed plan?

Het is een initiatief van de Nederlands-Belgische statiegeldalliantie Recycling Network Benelux. Inmiddels hebben zo'n 30 Nederlandse gemeenten zich aangesloten. In totaal doen meer dan 100 organisaties mee. 

De statiegeldalliantie heeft als doel het zwerfvuil in de Benelux te verminderen. Behalve blikjes wil zij ook statiegeld op kleine flesjes invoeren. Het initiatief krijgt nu dus steeds meer steun, ook van de Nederlandse bevolking. Een petitie werd bijna 60.000 keer ondertekend. 

Wat vindt u? Breng uw stem uit en laat onderaan een reactie achter!

24 Comments

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 13-5-2018 - 11:02

Ik denk niet dat statiegeld heffen zal helpen omdat de mens te lui is om blikjes terug te brengen. Blikjes koop je vaak voor onderweg en weinig mensen zullen de blikjes opsparen en terugbrengen. Het statiegeldbedrag zou zo hoog moeten zijn dat we het voelen in onze portemonnee.
Door het bedrag loont het ook voor mensen die de blikjes oprapen en inwisselen. Dat kan een sport zijn/worden. Zeker voor jongelui die zo een zakcentje bij elkaar kunnen sprokkelen.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op za, 5-5-2018 - 15:57

Blikjeskunnen makkelijk verwijderd worden uit de afvalstroom. Dat is effectiever dan statiegeld denk ik

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 2-4-2018 - 14:05

kans dat de toch weggooide blikjes op geraapt worden door kinderen die dan een extra centje hebben.

Door Marie Therese (niet gecontroleerd) op zo, 18-3-2018 - 13:37

Statiegeld op blikjes zal het wegwerp gedrag van de jeugd niet veranderen ben ik bang.

Door C.Weber (niet gecontroleerd) op zo, 18-3-2018 - 12:46

Er wordt van mij (87 jaar) wel verwacht dat ik in mijn appartementswoning 7 verschillende zakken en tassen heb staan om allerlei afval in te verzamelen en het dan ook nog naar meerdere plekken te brengen en de jongelui mogen alles op de straat mikken. Echter..... deze regering EN de kamerleden vinden het gemak van fabrikanten en winkeliers belangrijker.

Door B. Boxman (niet gecontroleerd) op do, 15-3-2018 - 17:35

Flink wat statiegeld erop! Want als de een dan te lui, of te dronken, of wat dan ook is om zelf de boel weer in te leveren dan is er vast wel iemand anders die het opraapt en er goed aan kan verdienen. Kijk maar in de VS, al die lui die met grote zakken vol blikjes en flesjes naar een inleverpunt lopen. Cash & carry omgekeerd: carry & cash !

Door nico (niet gecontroleerd) op za, 3-3-2018 - 10:11

Als je in Duitsland op je racefiets langs een hangplek fietst heb je tegenwoordig een lekke band door de vele kapot gegooide flesjes (dankzij de Grune die willen het glas terug) . Vroeger lagen er platgereden blikjes en bleven de fietsbanden heel en met magneten werden de blikje verzameld.. Om glaswerk goed te reinigen (o.a vol geplaste flesjes door truckchauffeurs die zo uit de cabine worden gegooid) zijn er heel gemene reinigingsvloeistoffen als NaOH 40 %ig en Hydracine (zeer kankerverwekkend), Chloor 40 %ig nodig en heel veel heet water (energie) nodig.

Door Rob (niet gecontroleerd) op vr, 26-1-2018 - 14:22

Natuurlijk kun je gedeukte blikjes inleveren, het gaat immers om het materiaal blik. Als je er geld voor krijgt zullen b.v. Kinderen ook eerder geneigd zijn, deze in te leveren. Prima idee dus, z.s.m. invoeren!

Door ap (niet gecontroleerd) op vr, 26-1-2018 - 12:05

Die blikjes hebben vooral bestaansrecht omdat je ze gemakkelijk achter kunt laten in een vuilnisbak. Als je onderweg bent is dat praktisch en statiegeld ondermijnt dat. Geef gewoon een prent aan degenen die er troep mee maken, zijn ze toch al zo goed in in Nederland.

Door Adriaan (niet gecontroleerd) op vr, 26-1-2018 - 00:24

Ik koop al heel weinig blikjes. Loop er nooit mee op straat (geen zwerfvuil) !
Moet ik ze nog gaan bewaren ook. Ik gooi ze nu bij het plastic en metaalafval (oranje zak)