Stelling: het autobezit in Nederland moet omlaag

Getty Images

Nederland is een fietsland. Toch laten cijfers van het CBS ook een andere trend zien. Dit jaar bezitten Nederlanders samen maar liefst 7,9 miljoen auto's. Dat is een flinke toename sinds 1990. Toen waren er nog 5 miljoen auto's geregistreerd. Vindt u dat er iets gedaan moet worden tegen dit hoge aantal auto's in ons land?

Per duizend inwoners zijn er gemiddeld 420 auto's per 1000 inwoners. Er zijn echter grote verschillen waarneembaar tussen verschillende gemeenten. Het laagste aantal auto's zijn er in onze hoofdstad Amsterdam, namelijk 247. Blaricum staat aan top met een gemiddelde van 572 auto's. Een overzicht laat per gemeente het aantal auto's per 1000 inwoners zien.

Minder auto's in steden en onder jongeren

In de stedelijke gebieden staan er over het algemeen minder auto's voor de deur. Een mogelijke verklaring hiervoor is het openbaar vervoer. Ook wonen er in steden meer mensen tussen de achttien en dertig jaar. Juist onder deze groep is het autobezit de afgelopen jaren gedaald, en bezit men in 2015 per 1000 inwoners gemiddeld 290 auto's.

Wat vindt u?

Bent u van mening dat 8 miljoen auto's veel te veel is en dit aantal beperkt moet worden middels maatregelen? Vindt u al die auto's onnodig en slecht voor het milieu en moeten Nederlanders meer gebruik maken van de fiets, het openbaar vervoer, carpoolen en moet het autobezit beperkt worden tot bijvoorbeeld 1 auto per huishouden? Of vindt u dat autobezit een recht is, iedereen de vrijheid moet hebben om in een eigen auto te rijden, en iedereen zelf mag weten of en hoeveel auto's men bezit?

Breng rechtsboven uw stem uit en reageer of like de Plus Magazine Facebookpagina en praat mee!

Auteur 
  • Naomi Joosten
Bron 
  • Nu.nl