
Stelling: het autobezit in Nederland moet omlaag
Per duizend inwoners zijn er gemiddeld 420 auto's per 1000 inwoners. Er zijn echter grote verschillen waarneembaar tussen verschillende gemeenten. Het laagste aantal auto's zijn er in onze hoofdstad Amsterdam, namelijk 247. Blaricum staat aan top met een gemiddelde van 572 auto's. Een overzicht laat per gemeente het aantal auto's per 1000 inwoners zien.
Minder auto's in steden en onder jongeren
In de stedelijke gebieden staan er over het algemeen minder auto's voor de deur. Een mogelijke verklaring hiervoor is het openbaar vervoer. Ook wonen er in steden meer mensen tussen de achttien en dertig jaar. Juist onder deze groep is het autobezit de afgelopen jaren gedaald, en bezit men in 2015 per 1000 inwoners gemiddeld 290 auto's.
Wat vindt u?
Bent u van mening dat 8 miljoen auto's veel te veel is en dit aantal beperkt moet worden middels maatregelen? Vindt u al die auto's onnodig en slecht voor het milieu en moeten Nederlanders meer gebruik maken van de fiets, het openbaar vervoer, carpoolen en moet het autobezit beperkt worden tot bijvoorbeeld 1 auto per huishouden? Of vindt u dat autobezit een recht is, iedereen de vrijheid moet hebben om in een eigen auto te rijden, en iedereen zelf mag weten of en hoeveel auto's men bezit?
Breng rechtsboven uw stem uit en reageer of like de Plus Magazine Facebookpagina en praat mee!
19 Comments
Gaat niet om het autobezit op zich maar dat mensen niet altijd dichtbij huis hebben of dan hebben ze wel werk in de buurt, worden ze overgeplaatst naar een andere vestiging. Zit hem vooral in hoe de samenleving in elkaar zit.
Er wordt ook geschreeuwd dat mensen hun kinderen met de fiets naar school moeten brengen maar wat als je direct door moet naar je werk? Eerst met de fiets heen en weer om je kind naar school te brengen om vervolgens de auto te pakken om naar je werk te gaan?
In een meer kleinschalige samenleving waarin ieder z'n eigen taken heeft zonder dat dat een baan heet zou op langere termijn verschil kunnen maken.
Zelf doe ik alles met de fiets of openbaar vervoer en dat lukt wel. Fiets ook afstanden waarvoor een ander al gauw de auto pakt. Wel is het in zo'n k*tdorp lastig om na twaalven nog thuis te komen met openbaar vervoer. In de stad waar ik eerst woonde was dat veel makkelijker.
Ik deel uw ergernis over onnodig gebruik van de auto. Maar als je een keer per week voor het hele gezin boodschappen gaat doen bij de supermarkt,dan lukt dat niet lopend of met de fiets. Niet iedereen kan elke dag even een fietstas vol halen.
Sinds de tachtiger jaren is wel meer veranderd. Bijvoorbeeld een vaste baan vlakbij huis en gezinnen met 1 kostwinner.
Probeer buiten de randstad met ov te reizen en ontdek dat kleine plaatsen onbereikbaar zijn. Na 22 uur kun je het ov helemaal vergeten. Zeker voor ouderen zijn haltes dikwijls veel te ver weg om lopend of fietsend te bereiken.
En probeer eens iets meer dan een handtas mee te nemen. (bijv. een koffer in een dubbeldekkertrein.
De burger zijn mobiliteit afnemen is niet nodig wel het eenvoudigst door alles duurder te maken.
Vervoer minderen begint met.
Niet of minder internetpost afzonderlijk laten bezorgen. Producten meer uit eigen omgeving afnemen zoals geen vlees meer uit Argentinië. Of Speeltjes uit China. Campings in Nederland goedkoop houden zodat onze camping aantrekkelijk zijn en je minder km maakt voor ver, dus geen toeristenbelastingen heffen. En zo is er nog heel wat te bedenken.
In het oosten van het land kom je zonder auto nergens.
In mijn directe omgeving wordt alleen maar auto gereden. Hoe kort de stukjes ook zijn. Een persoon is een loper en die fietst dus ook alles, evenals ikzelf. Toen ik hier 16 jaar geleden kwam wonen, kwam de dochter van de buren altijd met een grote mercedes, was benieuwd waar ze helemaal vandaan kwam. Dat bleek later 7 minuten lopen te zijn, op de helft van het dorpscentrum, waar ze dus ook altijd met de auto naar toe ging. Vertelde het een keer tegen mijn dochter, Ma U hoeft het tocht niet te betalen. Nee dat is zo, maar wij fietsers zitten wel altijd in die uitlaatgassen, net als de kleine kinderen in hun wandelwagentjes. Dit is iets waar ik me aan erger. Verder ben ik het eens met de mensen die vinden dat het openbaar vervoer betaalbaar moet worden. Dat is ONBETAALBAAR duur. Zeker nu met die ov-kaart.
Is dat echt zo..? weet u het zeker??
de duitsers laten betalen er rijden veel in nederland
Er zijn veel auto's in Nederland, maar het is erg slap om iets aan het autobezit te (willen) doen zonder tegelijkertijd iets te doen aan de vloedgolven van fietsen, e-bikes, zgn. snorfietsen (gemiddeld 60 km. per uur) en bakfietsen die Nederland de afgelopen jaren te verwerken heeft gekregen. De berijders van deze voertuigen hebben in tegenstelling tot de meeste automobilisten echt aan alle regels lak. Wee degene die er iets van durft te zeggen want dan worden ze boos. Wee de automobilist die in botsing komt met een van deze voertuigen, hij of zij is dankzij de voortreffelijk Nederlandse wetgeving automatisch de schuldige partij, ongeacht wat er gebeurt is.
Ik reis zelf te voet en met het OV.Voetgangers moeten vaak rennen voor hun leven als er weer een (snor)fiets door rood licht of over het voetpad scheurt, terwijl trottoirs door neergekwakte voertuigen onbegaanbaar zijn. Leuk zijn ook de gigantische fietspakhuizen die bij de stations verschenen zijn. In de grote steden is het OV trouwens redelijk adequaat.
In een welvarend klein land te leven met zoveel mensen vraagt om beheersing. De auto is echter een heilige koe. Er is echter een belang dat ons individuele belang oversteigt. Minder volle wegen en straten, meer parkeergelegenheid, minder files - een betere en gezondere leefomgeving. Wat zou het bijv. in aantal kilomers al schelen wanneer iedereen een kleine auto zou aanschaffen, er kritischer gekeken werd naar het gebruik van stationwagens en SUVs en het aantal auto's per huishouden. Het gaat er niet om om de auto te verbannen, maar om met z'n allen verantwoordelijkheid te nemen voor de wijze waarop we er gebruik van maken.
Pagina's