Stelling: ‘Het is prettig dat het ziekenhuis vraagt of ik gereanimeerd wil worden.’

Artsen vragen bij opname in het ziekenhuis naar allergieën, medicijnen, en o ja, ‘Wilt u gereanimeerd worden bij een hartstilstand?’ Een lastige vraag, waarbij de arts snel een kruisje wil invullen. Vindt u het fijn de arts dit vraagt? Reageer op de stelling.

Als de bloedsomloop en ademhaling stopt, ontstaat een levensbedreigende situatie. Artsen en verpleegkundigen proberen de bloedsomloop weer op gang te brengen, dat heet ‘reanimeren’. Maar door de hartstilstand kan zuurstoftekort ontstaan, wat de hersenen kan beschadigen. Reanimeren kent risico’s. Dit is voor veel mensen een angstbeeld: eindigen als een kasplantje. De kans daarop is echter klein. Gelukkig heeft een reanimatie in het algemeen een goede kans van slagen, zonder grote blijvende slagen, blijkt uit onderzoek in het AMC. Maar als je gezondheid al zwak is, loop je meer risico om met hersenschade uit de reanimatie te komen, of om op een nare manier te overlijden. 

Geen makkelijke vraag dus 'Wilt u gereanimeerd worden'. Wat vindt u ervan dat de dokter deze vraag stelt?

Eens

Doordat artsen deze vraag stellen, krijgen ze een beter beeld van wat je acceptabel vindt. Je maakt bijvoorbeeld duidelijk dat je voor een goed leven helemaal zelfstandig wil  zijn. Of het omgekeerde – dat het leven voor jou altijd de moeite waard is, ook als je niet meer alles kunt. Goed dat artsen hiernaar vragen. Daarbij – als reanimeren echt een heilloze weg is, dan zal de arts dit niet doen, want dat is ‘slecht medisch handelen’, zo maakte het ErasmusMC duidelijk in een voorlichtingsfilm.

Oneens

Wanneer is je gezondheid zo slecht dat reanimeren geen goed idee is? Die vraag is ook voor artsen niet altijd eenvoudig te beantwoorden. Het is een grijs gebied. Het hangt af van je conditie, maar ook af van de verwachtingen die je zelf hebt van het leven. De vraag is daarom te ‘zwart-wit’. Het hangt er maar net vanaf en bij deze vraag moet je wel die harde keuze maken. Daarbij - de vraag komt nogal rauw op je dak. Ben je voor een vrij eenvoudige handeling in het ziekenhuis – krijg je deze vraag voor de kiezen.

 

Wat vindt u? Reageer op deze stelling: