Stelling: het is tijd voor een landelijk totaalverbod op (sier)vuurwerk

Vuurwerk
Getty Images

Elk jaar barst hij opnieuw los: de vuurwerkdiscussie. In voorgaande jaren was een meerderheid van de Pluslezers steeds vóór een algeheel verbod. Hoe staat u daar dit jaar in? Stem en reageer!

Bijna drie jaar geleden deed Plus Magazine onderzoek naar het sentiment rondom consumentenvuurwerk bij onze lezers. De resultaten waren duidelijk: Pluslezers stonden massaal achter een vuurwerkverbod. De afgelopen jaren deden enkele gemeenten al pogingen om vuurwerk afsteken rond de jaarwisseling lokaal te verbieden. Ferd Grapperhaus, de voormalige minister van Justitie en Veiligheid, probeerde het in 2020 en 2021 voor het hele land verbieden, maar daar trok de bevolking - met name in de grote steden - zich weinig van aan: er werd tóch massaal geknald.

Argumenten voor

De argumenten zijn ieder jaar hetzelfde: vuurwerk veroorzaakt geluidsoverlast, rookoverlast, stank, vandalisme, rotzooi op straat, geschrokken dieren en kinderen, letselschade. Het is traumatiserend voor hen die WOII bewust meemaakten en vluchtelingen uit hedendaagse oorlogen. Oogartsen en Eerste Hulp-medewerkers trekken zich ieder jaar de haren uit het hoofd wanneer er een golf van nieuwe patienten binnenkomt. Het zorgt dus voor extra druk op de zorg en de ziektekosten.

Argumenten tegen

Anderzijds is vuurwerk afsteken helemaal verbieden een inbreuk op de vrijheid van de mensen. Siervuurwerk doet een stuk minder kwaad. De meerderheid van mensen die zich keurig aan de regels houdt, zou komen te lijden onder het wangedrag van de minderheid. Een algeheel vuurwerkverbod was en is nog steeds lastig te handhaven, zeker met het huidige personeelstekort bij de politie en stadswachten, en zal de zwarte markt van vuurwerk verder doen uitbreiden.

Er is dus eigenlijk al een landelijk vuurwerkverbod van kracht op knalvuurwerk, waarbij grootschalig vuurwerk als Chinese matten en duizendklappers verboden zijn. Ook mag vuurwerk sowieso niet worden afgestoken vóór Oudejaarsavond, dus elke knallende explosie die u eerder hoort, is een overtreding van de wet. 

Hoe zit het met de landelijke regels?

Consumentenvuurwerk is opgedeeld in verschillende categorieën. Er geldt nu al een landelijke verbod voor vuurwerk uit categorie F3, oftewel knalvuurwerk (zoals rotjes of zwaarder), Chinese matten, single shots en vuurpijlen. Romeinse kaarsen en babypijltjes zijn ook verboden.

Categorie F2-vuurwerk is wel toegestaan. Daarbij gaat het om siervuurwerk als cake- en combiboxen, waarbij door het aansteken van één lont meerdere sterren en vuurballen achter elkaar de lucht in worden geschoten. Afschieten mag alleen tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur.

De lichtste categorie - F1-vuurwerk - mag het gehele jaar worden afgestoken. Het gaat dan om onder meer sterretjes, knalerwten en kleine ijsfonteinen. Bron: NOS

Gaat u zelf vuurwerk afsteken? Lees dan hier onze tips om het veilig te doen >

Het enige dat de overheid dus nog zou kunnen doen, is het vuurwerkverbod strakker handhaven, en uitbreiden naar categorie F2-type vuurwerk. Op die manier is iedereen die bezig is met vuurwerk, wat voor type dan ook, in overtreding.

Onze vraag is dit jaar dus: wordt het tijd voor een landelijk totaalverbod op vuurwerk, dus inclusief F2-categorie siervuurwerk zoals sterren en vuurballen in de lucht? Wij zijn ook benieuwd naar uw reactie.

Het is tijd voor een landelijk totaalverbod op (sier)vuurwerk

Keuzen
Auteur 
  • David de Wilde

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Doe mij maar zeer zeker een landelijk maar ook wereldwijd een verbod, zowel in het maken verkopen in winkels en op internet per direct verbieden die hap,.

Zoveel ongelukken en vernielingen, 10miljoen schade !

Dan ook maar een alcohol verbod?
Er komen meer mensen in het ziekenhuis door alcohol dan door vuurwerk. Beetje hypocriet om dan vuurwerk algeheel te verbieden en alcohol niet.

Zelf vind ik buitenlands vuurwerk ook vijliger. nederlands vuurwerk is best troep watomwaait om dat het te licht is. in je hand knalt of gewoon nietafgaat. Doe mij maar nitraten shells en ander iligaal vuurwerk wat wel werkt hoe het bedoelt is.

Landelijk vuurwerkverbod en verbod op verkoop

Vannacht samen met buren, jong en oud, genoten van veilig vuurwerk. Geen enkele wanklank.Natuurlijk zijn er veel bezwaren te noemen, maar dit plezier pakt niemand ons af.

We moeten een " Sterke " overheid hebben die zegt en nu een Landelijk Verbod, maar geen " Slappe " overheid de gezegde luid Zachte heelmeesters maken diepe wonden !!
Stop het Vuurwerk het is allang geen traditie meer alleen maar ellende een Oorlog.

Waar vuur is, is gevaar, gevaar..... vermijden!

Fijne jaarwisseling!
Gezond 2023

Met een vuurwerk verbod straf je enkel de mensen die verstandig omgaan met sier vuurwerk. Het illegale misbruik van illegaal knal vuurwerk zal dan blijven of meer worden. We laten als Nederlanders al veel traditie vallen, kunnen we deze dan niet in stand houden? Het begint steeds meer te lijken of het een traditie is om jaarlijks een traditie af te schaffen.

Als er een vuurwerk verbod komt dan is het hek van de dam. Dan komt juist de illegale handel keihard opzetten. Of de mensen gaan hun eigen klappers maken, wat niet wenselijk is.
Categorie 2 vuurwerk is niks mis mee en moet blijven.

Nee!dikke zever is dit!ook in belgie is dit zever!traditie moe kunnen!en da gezaag met die nieuwe wereld mag stoppen danku