Stelling: hoe ouder ik word, hoe gelukkiger ik ben

Nederlanders zijn een gelukkig volk, blijkt uit onderzoek van het CBS: 88 procent van de volwassenen omschrijft zichzelf als 'gelukkig'. De mate van geluk heeft met allerlei factoren te maken.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voert het ‘geluksonderzoek’ sinds 2013 uit. Als we kijken naar de afgelopen jaren, blijkt dat de mate van geluksgevoel maar weinig verandert. In het World Happiness Report van de VN, een rapport dat landen rangschikt op basis van het geluk van hun burgers, staat Nederland op de zesde plaats.

Gezondheid

Vooral gezondheid is een belangrijke factor in iemands geluk. Opvallend is dat mensen in Friesland zich over het algemeen gelukkiger voelen dan bijvoorbeeld landgenoten die in Zuid-Holland wonen (91 om 84,6 procent). Ook dat is weer te verklaren aan de hand van gezondheid; de gemiddelde Fries is iets gezonder dan de gemiddelde Zuid-Hollander.

Relatie

Daarnaast speelt het wel of niet hebben van een partner een grote rol. Mensen met een (goede) relatie voelen zich vaak gelukkiger dan mensen met relatieproblemen en alleenstaanden.

Hoe ouder, hoe gelukkiger?

Of leeftijd een rol speelt in geluksgevoel is niet duidelijk. Is dat bij u wel het geval? Onze stelling luidt: 'hoe ouder ik word, hoe gelukkiger ik ben'. Stem eens of oneens en laat hieronder een reactie achter.

12 Comments

Door H. Richter-van ... (niet gecontroleerd) op za, 8-4-2017 - 19:52

Ik ben nu na mijn pensioen ook heel gelukkig en dat komt natuurlijk ook doordat ik een hele lieve man heb. Je hoef je nergens meer voor te haasten, en je geniet nu veel meer van alles dan toen je jong was vind ik.

Door An (niet gecontroleerd) op vr, 7-4-2017 - 07:44

Ben altijd al een gelukkig mens geweest maar dat heeft volgens mij niks te maken met geld, partner ,werk, maar hoe jezelf in het leven staat. Tel je zegeningen en wil niet steeds meer en beter en groter maar zie je medemens, denk nooit dat je meer bent dan een ander.

Door B.Oosterman (niet gecontroleerd) op do, 6-4-2017 - 21:13

Ik ben erg gelukkig na mijn pensioen, en geef mijn leven nu een 9. Geen werkstress meer niets moet veel mag veel vrije tijd. lekker sporten veel vakantie houden. Een nadeel is dat er naarmate je ouder word er steeds meer mensen om je heen wegvallen, maar dat is normaal gezien je leeftijd.

Door Dinie (niet gecontroleerd) op za, 1-4-2017 - 11:57

Niet alleen bij het ouder worden maar meer het geluk wat erom je heen gebeurt en in je eigen gezin en familie.

Door M.H. Snippe (niet gecontroleerd) op vr, 31-3-2017 - 11:42

Ik vind de stelling te zwart/wit!
Ben het eens dat je steeds meer beter gaat relativeren met wat je hebt. Maar je raakt ook steeds meer kwijt!

Door L. de Jong (niet gecontroleerd) op vr, 31-3-2017 - 10:35

Je leert steeds beter relativeren en tevreden te zijn met wat je hebt.
Je krijgt daarmee rust en vrede, dat is voor mij geluk!

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op wo, 22-3-2017 - 15:50

Ik ben geestelijk heel erg gelukkig, dan ben je in alle opzichten gelukkig.

Door Ton Smiits (niet gecontroleerd) op wo, 22-3-2017 - 02:16

Juist door het ouder worden ga je steeds meer van de Kleine Dingen in het leven genieten. Ik ben ook Mankerende en niet meer zo mobiel maar dan Juist gaan mijn Vrouw en Ik nog proberen te genieten van de dingen die je nog wel kunt. Ik heb ook geen groot Pensioen maar je moet ook proberen te Roeien met de Riemen die je hebt. Maar tot slot Ja wij zijn na 47 jarig Huwelijk en 2 Gezonde kinderen nog zeer Gelukkig.

Door Henk Doff (niet gecontroleerd) op di, 21-3-2017 - 22:16

Ik ben van 1940 en voel mij nu gelukkiger omdat ik in de rust gekomen ben , ondanks dat ik nog elke dag lekker bezig ben met van alles en nog wat zonder dat het moet.

Door Busdriver1 (niet gecontroleerd) op di, 21-3-2017 - 17:48

Dat is nog maar de vraag. Ik ben nu 65 en nog steeds buschauffeur in het openbaar vervoer. Veel hobby`s heb ik niet en mijn werk als beroepschauffeur was ook altijd mijn hobby. Als je een bepaalde leeftijd bereik kan dit werk wegvallen terwijl dit behoorlijk belangrijk was in je gehele leven. Probeer dat maar eens op te vangen.