Stelling: iedereen zou automatisch donor moeten zijn

Van 12 t/m 18 oktober is het Donorweek. Een op de vier Nederlanders van achttien jaar en ouder is donor. Toch zegt 57 procent bereid te zijn om weefsels of organen af te staan. Tijd voor de Stelling van de Week.

De Donorweek is afgetrapt in museum Corpus in Leiden. De campagne 'Donor worden, waar wacht je nog op?' moet mensen weer bewust maken van het belang van donoren.

Zo vertellen betrokkenen met een donororgaan hoe zij hun leven te danken hebben aan iemand die optrad als donor. Negen van de tien mensen zouden een orgaan willen ontvangen als dat nodig is. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1000 respondenten.

Stelling: iedereen zou automatisch donor moeten zijn. Mensen die hier bezwaar tegen hebben, kunnen zich vervolgens afmelden. Wat vindt u? Laat het ons weten in de stelling linksboven op deze pagina.

Elf veelgestelde vragen over orgaandonatie.

 

Bron(nen):

21 Comments

Door Maria (niet gecontroleerd) op za, 2-11-2019 - 07:52

Helemaal geen vreemde reactie: juist realistisch, helaas.
Hersendood blijkt helemaal niet echt dood te zijn en heel ontoereikend om vast te stellen of iemand echt is overleden. Vorige week nog in de docu van Frans Bromet over dit onderwerp: man heeft het overleefd, juist omdat hij geen donor was en kwam weer bij terwijl hij al dood verklaard was. In de donorindustrie moet het lichaam n.l. nog warm zijn om organen uit te nemen, dit gaat dus ten koste van de mens die aan het overlijden is of z.g. overlijden, omdat deze weer kan bijkomen.
De bewuste man kon het gelukkig nog navertellen....

Door Maria (niet gecontroleerd) op do, 31-10-2019 - 10:52

Men nam heel lang aan, dat hersendood ook echt dood betekende: inmiddels weet men beter, de hersenen kunnen vgls. de apparatuur geen activiteit meer geven, wil geenszins zeggen dat deze mens ook dood is of geen bewustzijn meer heeft. Bewustzijn blijkt overal te zijn, niet uitsluitend in de hersenen, dus de persoon kan nog levend zijn, het hart klopt nog enz. De kennis van de artsen is nog zeer onvolledig hierover en kent aannames, geen feiten. Ik wil mijn leven niet in hun handen leggen en mijn eigen dood moeten versnellen door donorkeuze, want het stervensproces duurt meestal dagen of weken en is net zo belangrijk als de geboorte. Leven en laten leven, inderdaad, want elk mens heeft zijn eigen autonomie en vrijheid, ook al worden we door de overheid en zorgindustrie opgejut dit uit handen te geven, door toedoen van het parlement.
Voor vele organen dient het lichaam van de donor nog warm te zijn, dus reken maar uit, hoe snel het allemaal moet en hoe haastig iemands levenseinde wordt ingezet....
Sommige mensen hieronder zien het goed, ook al wordt het door anderen ontkend.
kijk naar de uitzending van Frans Bromet van vorige week: mensen die aan bod kwamen en het konden navertellen omdát ze geen donor waren.......

Door Henna (niet gecontroleerd) op vr, 16-8-2019 - 12:57

Integendeel: ieder mens heeft zelfbeschikkingsrecht. Het is dan ook een welbewuste keuze van de overheid om de wetsconstructie zó te stellen, dat men zelf moeite moet doen om zich af te melden. Het brengt meer organen op en dat is ook de bedoeling, dus worden wij als burgers gestuurd om te doen wat de overheid wil.
Wie zegt dat een overledene kort na zijn sterven ook dood is? Spiritueel en ook medisch is dat maar de vraag (hersendood of niet? en het is eenieder toegestaan daar anders over te denken. Is juist helemaal geen flauwekul en autopsie heeft er niets mee te maken. Leven en laten leven, Marja hieronder!

Door Marja (niet gecontroleerd) op wo, 11-11-2015 - 15:24

Iedereen zou automatisch donor moeten zijn. Wil Hij/ zij het niet dan zelf afmelden.
Aangezien mensen gemakzuchtig zijn blijven er vast meer donoren over.
Wat een flauwekul J van der Steeg, het eng vinden als er zo maar in lichaam wordt gesneden. Je bent dood, daar merk je niets meer van.
Mag voor U hopen dat er geen autopsie op U gedaan moet worden.

Door ine (niet gecontroleerd) op di, 10-11-2015 - 20:05

ik heb in mijn donorcodecil aangegeven geen donor te willen zijn , maar dan ook niks te willen ontvangen van een donor als dat nodig mocht zijn.
ik zeg maar zo"zelf geen donor dan ook geen ontvanger zijn.

Door EduardoW (niet gecontroleerd) op di, 27-10-2015 - 14:03

Na vele jaren donor te zijn geweest mijn donorschap ingetrokken. Mijn verzoek om alleen te doneren aan mededonoren werd bureaucratische terzijde geschoven. Volgens mij zou dit systeem veel beter en vooral eerlijker werken.

Door Jet (niet gecontroleerd) op ma, 26-10-2015 - 21:02

Wat een vreemde reactie is dit!! Misschien moet je je toch beter in laten lichten Janneke! Er wordt niet "gesneden' in mensen die nog leven in de gewone zin van het woord. Ook worden organen niet 'uitgerukt' waardoor mensen sterven. Misschien wat teveel films gekeken? En dan tot slot 'mensen met afwijkingen wellicht mede ontstaan door tekorten bij de moeder'......Met stomheid geslagen....

Door petra (niet gecontroleerd) op vr, 16-10-2015 - 10:16

Ik heb zelf het geluk gehad dat er een nierdonor voor mij was.Mijn leven heeft zoveel weer aan waarde gewonnen. Mensen die dat niet meemaken kunnen daar niet over oordelen maar als je het in je omgeving ziet weet je waar je over praat. Wel moet iedereen de keuze hebben nee te zeggen. En zeker niet overlaten aan de nabestaanden want dan is het moment veel te emotioneel. Geef zelf aan wat je wilt!!!

Door Yvonne (niet gecontroleerd) op do, 15-10-2015 - 21:07

Dit moet zeker niet verplicht worden maar op vrijwillige basis een keuze kunnen maken. Wanneer men euthanasie wilt, wordt er wel moeilijk gedaan met veel papier werk , psychologisch onderzoek en een tweede arts erbij of dit wel kan/mag. Gezien de Multi Culti invloed in Nederland zal niet 1 van deze mensen ooit donor worden daar dit verboden is (Koran). Het tekort aan donors zal dan zeker groeien, helaas.

Door rob geers (niet gecontroleerd) op do, 15-10-2015 - 15:13

Aangezien je zelf ook geholpen wil worden dan beter altijd verplichten.