Stelling: ik drink dagelijks 2 liter vocht

Krijgt u voldoende water binnen?

Vrouw zit aan tafel met kop koffie voor zich
Getty Images

Voor een goede nierfunctie en voor een makkelijke stoelgang is het van belang om voldoende water te drinken. Iedereen heeft dagelijks 1,5-2 liter vocht per dag nodig, maar maar voor 65-plussers is 2 liter vocht aan te raden. Melk, karnemelk, yoghurtdranken, koffie en thee tellen mee voor die hoeveelheid. Komt u aan die 2 liter? Laat het ons weten.

Vaker je stem laten horen in Plus Magazine? Meld je nu aan voor het Plus Panel >>

Water is belangrijk om ons lichaam goed te laten functioneren. Zo regelt vocht onze lichaamstemperatuur, helpt het bij het oplossen van voedingstoffen zodat ze in de darmen kunnen worden opgenomen en speelt het een rol bij de transport van voedings- en afvalstoffen in ons bloed. Het advies is om dagelijks tussen de 1,5 en 2 liter water te drinken. Voor mensen boven de 65 is zelfs 2 liter vocht per dag aan te raden.  

Je verliest iedere dag vocht door ademen, zweten, plassen en je ontlasting. Het is belangrijk dat vocht weer aan te vullen, want anders ligt uitdroging op de loer.  Mensen boven de 65 drinken vaak te weinig, omdat het dorstgevoel afneemt naarmate je ouder wordt. Daarnaast eten ouderen vaak minder. Ook dat scheelt vochtinname, want ook via voedsel krijg je vocht binnen. Als iemand dan ook nog medicijnen slikt die invloed hebben op de vochthuishouding, zoals plaspillen, dan is het risico op uitdroging aanwezig. Dat geeft vermoeidheidsklachten, spierpijn en uitputtingsverschijnselen en is slecht voor je nieren. Ook wie bloeddrukverlagende medicijnen gebruikt moet extra opletten. Een vochttekort kan een nog lagere bloeddruk veroorzaken. En dan liggen duizeligheid en vallen op de loer

Het is dus goed om dagelijks tussen de 1,5 en 2 liter vocht te drinken. Daaronder vallen water, koffie, thee en zuivel. Frisdrank en sap bevatten veel suiker en kun je beter niet te vaak drinken.

Komt u aan de 2 liter? Laat het ons weten. Scroll verder naar beneden om uw stem toe te lichten.
 

Stelling: ik drink dagelijks 2 liter vocht

Keuzen
Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Bij al de kruidenthee en sapjes drink ik ook 2 liter water op een dag. Heb nu een waterfiltersysteem en doe een magneet in het water...feestje!

Als ik dagelijks geen 2 liter water drink krijg ik oedemateuse voeten/benen Waardoor ik weer een vermoeider gev oel heb. Het nadeel is wel dat als ik naar de toilet moet dit ook meteen moet gebeuren. Urine ophouden is moeilijker. Toch heeft de 2 ltr water de voorkeur. Ik reken koffie thee enz niet mee.

Geen 2 liter per dag, moet veel te veel plassen.. desondanks 91 geworden en ‘still going strong’!

25 jaar geleden zag ik 90% van de heftige vermoeidheid verdwijnen door minimaal 2 liter te drinken, nog steeds is dat het eerste waar ik naar kijk als vermoeidheid om de hoek komt kijken.
Thermoskan warm water naast me, lekker!

Als ik s,morgens 8 uur wakker word dan ga ik thee maken en 1 liter water op het aanrecht s,avons om 20 uur heb ik ongeveer 2 tot 3liter vocht binnen na 20 uur drink ik niet meer anders moet ik er 2 of 3 keer uit bed om te plassen ben 85 jaar van daar.

Ik drink zelfs meer dan de 2 lier, tip: Drink je koffie,thee of iets anders, zet er een glas(niet te koud) water bij, of geef een smaakje aan het water, zet een fles van1,5 liter water op het aanrecht, je lichaam went op den duur aan het drinken!

Ik drink elke dag drie keer (ochtend, middag, avond) een pot thee van tenminste 0,75 liter leeg.

Ik heb mezelf aangeleerd om smorgens een kan met 1,5 liter water met citroen, munt en stukjes gember te maken. Deze moet savonds als ik naar bed ga, leeg zijn. Samen met koffie en thee zorgt dat ervoor dat ik 2 liter vocht naar binnen krijg.

Ik drink zeker twee liter vocht per dag.

Najaar 2023 kreeg ik bij de huisarts een screening. Hieruit bleek dat de werking van mijn nieren wat achteruit gegaan was. Zij raadde mij aan om meer te drinken. Ik drink nu sowieso 's morgens en voor het naar bed gaan een glas water. Verder let ik de hele dag op dat ik voldoende drink.