Stelling: ik durf om een doggybag te vragen

We gaan met z’n allen graag uit eten: in gezellige sfeer een keer iets anders eten dan wat je gewend bent. Hartstikke zonde als u dan het eten niet op kunt. Gelukkig kunt u met een doggybag in steeds meer restaurants het restant mee naar huis nemen. Bijna de helft van de Nederlanders durft hier echter niet zelf om te vragen, blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu. Hoe zit dat bij u?

Volgens de milieuorganisatie gaat jaarlijks zo’n 55.000 ton voedsel overstuur in de horeca; ruim 83 miljoen borden met eten. In de Verenigde Staten is het vragen om een zogenaamde doggybag al jaren de normaalste zaak van de wereld. Langzaam maar zeker doet de doggybag ook in ons land zijn intrede. Een goede zaak, vindt Natuur & Milieu, die dit als goede stap ziet in de vermindering van voedselverspilling.

In opdracht van de milieuorganisatie voerde Panelwizard onderzoek uit onder 1.500 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Bijna twee op de vijf van hen krijgt in een restaurant weleens een bakje of zak aangeboden om overgebleven voedsel mee naar huis te nemen. Maar een groter aantal – 44 procent – durft hier niet zelf om te vragen omdat ze dat gênant vinden.

Wat vindt u?

Bent u ook tegen het verspillen van voedsel en durft u in een restaurant te vragen of u het overgebleven voedsel mee naar huis mag nemen? Of vindt u het ook gênant? Laat het ons weten.

85 Comments

Door Lieve (niet gecontroleerd) op ma, 14-1-2019 - 08:49

Alles is altijd schoon op, als we uit eten gaan, dus er blijft niets over voor in de doggy bag. Maar ja, wij eten koolhydraatarm en vragen dus om de frites/rijst/pasta/brood weg te laten (en om extra groente toe te voegen). In restaurants met grote porties bestellen we ook vaak met zijn drieën maar twee hoofdgerechten. Een extra gerecht bestellen kan altijd nog. Halfvolle borden terug naar de keuken is zonde.

Door Vos (niet gecontroleerd) op vr, 11-1-2019 - 16:21

Ik kan niet al teveel eten maar vind het wel gezellig en daarom is een doggybag ideaal je kan de volgende dag lekker nagenieten

Door H. Nijland (niet gecontroleerd) op do, 10-1-2019 - 19:38

Ik vind vraagstelling suggestief. Welke " durf" zou er voor nodig zijn om te "vragen".Ik doe het zelf niet want bij mij belandt zoiets meestal in de vuilnisbak.

Door Ria (niet gecontroleerd) op do, 29-11-2018 - 22:27

De naam doggybag klink niet zo aardig, terwijl iedereen heus wel snapt dat je dat eten echt niet aan de hond gaat voeren. Maar als je vraagt om een verpakking voor het overgebleven eten omdat je het erg lekker vond en er daarom later thuis graag nog van wilt genieten, is het personeel eigenlijk altijd erg behulpzaam. Het klinkt veel aardiger en ik heb altijd alleen maar positieve reacties gehad van het personeel.

Door B C G Korsmit (niet gecontroleerd) op di, 13-11-2018 - 20:44

Beter dan het weg te gooien in biobak...

Door Marianne Nieuwhof (niet gecontroleerd) op di, 13-11-2018 - 20:12

eten weggooien is voedsel verspilling en daar doe ik niet aan mee.dus of kleinere porties, of mee naar huis en daar eten.

Door Frans (niet gecontroleerd) op zo, 4-11-2018 - 09:00

Recent bij Intratuin van een High Tea genoten, je krijgt daar automatisch een of meerdere zakjes om hetgeen je niet opgegeten hebt op een nette manier kunt inpakken en meenemen naar huis.

Door Joke (niet gecontroleerd) op za, 3-11-2018 - 07:07

Het zou normaal moeten zijn dat het restaurant zelf een bakje aanbiedt.

Door Cornelia. (niet gecontroleerd) op vr, 2-11-2018 - 19:58

Ja hoor dat doe ik al jaren, waar ik ook ben , het wordt totaal niet vreemd gevonden en men biedt het soms uit zichzelf al aan want ik ben een kleine eter en er blijft meestal te veel over. Dus doen! Ook in spanje waar ik lang heb gewoond wordt dit heel normaal gevonden!

Door Louiza (niet gecontroleerd) op wo, 24-10-2018 - 18:55

Heel goed idee dat je overgebleven lekker voedsel mee kan nemen,
maar de naam vind ik niet kunnen en ik denk dat er daarom mensen
zijn die het gênant vinden om zo'n 'doggybag' te vragen. Restantzakje zou dan misschien beter klinken, hoewel deze naam ook niet zo bijzonder is. Wat een idiote benaming eigenlijk, 'doggybag', je bent toch geen hond!