Stelling: ik laat jaarlijks mijn cholesterol testen

cholesteroltest
Getty Images

Twee op de drie Nederlanders heeft een verhoogd LDL cholesterol; een risicofactor voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Van zo'n te hoog cholesterol voelt u niets. Een bloedtest via de huisarts is de meest betrouwbare manier om het cholesterol te laten meten. Laat u dit weleens doen?

Cholesterol is een vettige stof die door het lichaam wordt aangemaakt in de lever en opgenomen wordt uit de voeding. Het is ook een nuttige stof: het helpt mee aan een goede spijsvertering door de aanmaak van galzuren, wordt gebruikt bij de aanmaak van hormonen en vitamine D en is belangrijk voor de opbouw van allerlei lichaamscellen. Toch kunt u er maar beter niet teveel van hebben, een te hoog LDL-cholesterol is slecht voor hart en bloedvaten. Vaak wordt daarom geadviseerd om vanaf de 50 jaar het cholesterolgehalte in de gaten te houden. Dit geldt voor mensen die zich niet in een risicogroep bevinden. U kunt dan eens in de 5 jaar het cholesterol laten meten. Vanaf de 65 jaar is het verstandig dit jaarlijks te doen.

Hoe is dat voor u? Laat u jaarlijks uw cholesterol prikken bij de huisarts? Of bent u helemaal niet met uw cholesterolgehalte bezig?

Stelling: ik laat jaarlijks mijn cholesterol testen bij de huisarts

Keuzen

Vaker je stem laten horen in Plus Magazine? Meld je nu aan voor het Plus Panel >>

 

Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

mijn huisarts vindt jaarlijks niet nodig, daarom die ik het toch iedere 2 jaar, maar wil graag jaarlijks

Cholesterol is zo slecht nog niet, verschillende boeken zijn erover geschreven , dat cholesterolverlagers meer schade geeft.

Mijn bloedtest wordt in het ziekenhuis afgenomen.