Stelling: Ik wil best een aanbetaling doen om een tafel te reserveren in een restaurant

Gasten die een tafel reserveren in een restaurant en niet komen opdagen: het is een van de grootste ergernissen van restauranteigenaren. Om dat tegen te gaan, vragen steeds meer eetgelegenheden tegenwoordig om online een aanbetaling te doen voor het reserveren van een tafeltje. Wat vindt u daarvan?

Gereserveerde tafels die leeg blijven, zijn niet alleen een ergernis van restaurantuitbaters, het is ook een flinke kostenpost. Personeel is ingeroosterd en verse producten liggen op basis van het aantal reserveringen klaar om te worden bereid. Jan Grijspeere, eigenaar van Auberge Jean & Marie in Amsterdam, weet er alles van. Een halfjaar geleden bereikte hij op een zaterdagavond het dieptepunt. “Vooraf heb ik dertig gasten moeten teleurstellen omdat we vol zaten. Maar tafels van zes, vier en twee man kwamen niet opdagen”, zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. Inmiddels vraagt hij om een aanbetaling van 25 euro per persoon voor wie wil dineren in zijn restaurant.

Vrijblijvend

Zogenaamde no-shows komen vaker voor dan vroeger, weet horeca-adviseur Wouter Verkerk. Mensen gaan tegenwoordig vaker uit eten, terwijl vroeger ver van tevoren werd uitgekeken naar ‘die ene exclusieve avond’. Reden tot afzegging was er niet. Daarbij komt ook dat reserveren via internet erg laagdrempelig is en daardoor een vrijblijvend gevoel kan geven.

Ongastvrij

Niet iedereen is het eens met een aanbetaling voor een diner in een restaurant. Zo wordt een aanbetaling ‘ongastvrij’ genoemd, terwijl de horeca juist gastvrij moet zijn. Ook vinden gasten de prijzen van de aanbetalingen soms te hoog. “Bij een restaurant in Amsterdam moest ik voor een reservering een aanbetaling van 35 euro doen. Per Persoon! Met z'n drieën? Eerst 105 euro betalen en dan praten we verder. Er zijn grenzen, zelfs voor een lekkerbek als ik”, schrijft een Twitteraar.

Wat vindt u? Bent u bereid om een aanbetaling te doen voor een diner in een restaurant? Laat het ons weten.

Reactie toevoegen

67 Comments

Door Richard Hansen (niet gecontroleerd) op di, 21-1-2020 - 20:26

helaas is hetinnen van een dergelijke rekening in de praktijk niet mogelijk

Door wim (niet gecontroleerd) op za, 4-1-2020 - 10:18

bij reserveren adres noteren en bij noshow (redelijke) rekening sturen.

Door Annelies (niet gecontroleerd) op vr, 3-1-2020 - 18:48

Ja is dat niet vanzelfsprekend dan

Door Annelies (niet gecontroleerd) op vr, 3-1-2020 - 18:45

Vind een aanbetaling van 35 pp echt belachelijk hoog

Door Lieke Engelen (niet gecontroleerd) op vr, 3-1-2020 - 11:08

Het moet wel verekend worden met afrekening

Door Lieke Engelen (niet gecontroleerd) op vr, 3-1-2020 - 11:00

Maar dan niet dat je het eten al half betaald hebt € 10 - € 15 vind ik oke per persoon.

Door Jan Schenkel (niet gecontroleerd) op wo, 1-1-2020 - 09:51

Als ik reserveer dan wil ik iets. Als ik daarvoor betalen moet weet ik dat. Waar ik reserveer worden kosten gemaakt. Een ander kan die plaats niet meer reserveren.
Ik vind het redelijk dat ik een voorschot betaal. Ben daar dus niet op tegen

Door Marianne Fokkinga (niet gecontroleerd) op di, 31-12-2019 - 18:02

Ik kan me er wel wat bij voostellen,als je zelf in een restaurant komt en er staan tafels leeg waar je niet aan mag zitten(omdat ze gereserveerd zijn) is het al vervelend. Hoe vervelend is het dan dat er ook nog eens niemand komt.
Maar er moet wel een redelijk bedrag gevraagd worden.

Door Rost Modech (niet gecontroleerd) op di, 31-12-2019 - 15:29

Als het noodzakelijk is om ergens te reserveren, dan is het desbetreffende restaurant kennelijk bijzonder goed aangeschreven en populair. Het zou dan geen enkel probleem opleveren om de tafel alsnog bezet te krijgen. De tafel zou sowieso al gedekt zijn en er is niet extra of speciaal voedsel ingekocht. Het restaurant heeft dus geen extra kosten gemaakt of moeite moeten doen. Uiteraard is het niet meer dan normaal en beleefd om even te bellen bij verhindering.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 26-12-2019 - 11:28

Ik wil best een aanbetaling doen, omdat ik besef dat het een kostenpost is voor een restaurant Kan zijn als je zonder bericht niet op komt dagen. Maar niet meer dan bijvoorbeeld €50,- per reservering.