Stelling: Ik wil best een aanbetaling doen om een tafel te reserveren in een restaurant

Gasten die een tafel reserveren in een restaurant en niet komen opdagen: het is een van de grootste ergernissen van restauranteigenaren. Om dat tegen te gaan, vragen steeds meer eetgelegenheden tegenwoordig om online een aanbetaling te doen voor het reserveren van een tafeltje. Wat vindt u daarvan?

Gereserveerde tafels die leeg blijven, zijn niet alleen een ergernis van restaurantuitbaters, het is ook een flinke kostenpost. Personeel is ingeroosterd en verse producten liggen op basis van het aantal reserveringen klaar om te worden bereid. Jan Grijspeere, eigenaar van Auberge Jean & Marie in Amsterdam, weet er alles van. Een halfjaar geleden bereikte hij op een zaterdagavond het dieptepunt. “Vooraf heb ik dertig gasten moeten teleurstellen omdat we vol zaten. Maar tafels van zes, vier en twee man kwamen niet opdagen”, zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. Inmiddels vraagt hij om een aanbetaling van 25 euro per persoon voor wie wil dineren in zijn restaurant.

Vrijblijvend

Zogenaamde no-shows komen vaker voor dan vroeger, weet horeca-adviseur Wouter Verkerk. Mensen gaan tegenwoordig vaker uit eten, terwijl vroeger ver van tevoren werd uitgekeken naar ‘die ene exclusieve avond’. Reden tot afzegging was er niet. Daarbij komt ook dat reserveren via internet erg laagdrempelig is en daardoor een vrijblijvend gevoel kan geven.

Ongastvrij

Niet iedereen is het eens met een aanbetaling voor een diner in een restaurant. Zo wordt een aanbetaling ‘ongastvrij’ genoemd, terwijl de horeca juist gastvrij moet zijn. Ook vinden gasten de prijzen van de aanbetalingen soms te hoog. “Bij een restaurant in Amsterdam moest ik voor een reservering een aanbetaling van 35 euro doen. Per Persoon! Met z'n drieën? Eerst 105 euro betalen en dan praten we verder. Er zijn grenzen, zelfs voor een lekkerbek als ik”, schrijft een Twitteraar.

Wat vindt u? Bent u bereid om een aanbetaling te doen voor een diner in een restaurant? Laat het ons weten.

Reactie toevoegen

83 Comments

Door Dymphie (niet gecontroleerd) op za, 19-6-2021 - 03:53

Nee ik ga niet boeten voor andere onbeschofte mensen
Als ik reserveer dan geef ik mijn naam en tel door en alsik onverhoopt niet kan bel ik netjes af en verzet vaak mijn afspraak en onder normale omstandigheden bel ik ook nog op tijd af!
Dus nee vind dit geen goed idee

Door Wilhelmina Vas Dias (niet gecontroleerd) op vr, 18-6-2021 - 10:12

Nee ik ben het er niet mee eens ik vind het zeer klant onvriendelijk en dan gaan wij om die reden niet naar een restaurant.

Door Gina (niet gecontroleerd) op do, 17-6-2021 - 17:48

Helaas vergat het restaurant de €50 aanbetaling te verrekenen. Ook wijzelf waren het bij de afrekening vergeten. Dat schijnt vaker voor te komen! Aanbetaling ok maar men moet het dan wel 100% voor elkaar hebben met de verrekening, ook zonder dat de gast er aan hoeft te denken.

Door Marie de Jonge (niet gecontroleerd) op vr, 30-10-2020 - 16:19

Ik vind het een goede stelling. Ook denk ik dat veel restauranteigenaren hier baat bij hebben. Er is niets zo vervelend dan een grote tafel die last-minute afzegt. Ik zou zelf ook bereid zijn om een deel aan te betalen. https://www.boschwachter.nl/

Door Hendrik. (niet gecontroleerd) op di, 25-2-2020 - 22:30

Belachelijk een aanbetaling.
Zo als de waard is vertrouwt hij zijn gasten!

Door F.Loots (niet gecontroleerd) op di, 18-2-2020 - 16:46

Reserveren per tafel ( bv. 15 Euro)O.K., maar wel aftrekken van de totaalnota !!.
Niet per persoon omdat je toch al aangeeft met hoeveel personen je komt. Voorts moet je ook niet het risico risico lopen (als gast) "achter de rododendrons" te worden geparkeerd, naast de openslaande deuren ,op de tocht of de toiletten of moeten wachten omdat er dubbel gereserveerd is. Leer mij de "sommige" ondernemers kennen.
Zoals altijd zitten er dus twee kanten aan de medaille !!!! Fatsoen van beide kanten werkt dus het best.

Door Peter Hilbers (niet gecontroleerd) op ma, 17-2-2020 - 17:21

Als je een tafel besteld dan gaat men er van uit dat U komt . En dan is een voorschot op het eten wat U gaat gebruiken helemaal niet erg . Komt U niet en blijft U tafel door U ongebruikt , dan bent U het betaalde voorschot gewoon kwijt . Jammer , dan moet U maar geen tafel bestellen .

Door Leo Franzen (niet gecontroleerd) op zo, 16-2-2020 - 10:28

Op die manier helemaal mee eens

Door Mineke (niet gecontroleerd) op vr, 14-2-2020 - 13:46

Het minste wat je kunt doen is afbellen lijkt mij.

Een etentje vooraf betalen vind ik belachelijk. Een vooruitbetaling van 10 euro per reservering oké.

Door A. Diederich (niet gecontroleerd) op vr, 14-2-2020 - 13:13

Begrijp het standpunt van het restaurant. Dus eens. Reserveringskosten zouden dan wel proportioneel moeten zijn.