Stelling: Met mijn budget is het moeilijk om gezond eten te kopen

Groente en fruit
Getty Images

Voor bijna één op de drie ouderen met een laag inkomen is het lastig om gezond eten te betalen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Voedingscentrum in samenwerking met de ouderenorganisatie ANBO.

Van deze groep zou 18 procent wel gezond(er) willen eten, maar vanwege de kosten lukt dat niet altijd. Eén op de tien 65-plussers met een laag inkomen slaat zelfs af en toe een warme maaltijd over om geld te besparen.

Gezonde voeding is belangrijk

Het helpt om fit ouder te worden en om ziekte en ondervoeding te voorkomen. En dan gaat het vooral om groenten en fruit, vis, peulvruchten, eieren, noten en zuivel. Maar ook volkorenbrood en andere volkoren producten mogen niet ontbreken. Een lagere prijs voor deze voedingsmiddelen zou helpen om een gezondere afweging te maken. Aldus 39 procent van de ondervraagden.

Hoe is dit voor u?

Stelling: Met mijn budget is het moeilijk om gezond eten te kopen

Keuzen
Auteur 
  • Lenny Langerveld 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Mijn inkomen is ruim, maar ik hou niet van verspilling. Als ik boodschappen wil doen, kijk ik eerst via internet op "voordeelmuis" wat er in de aanbieding is en dat scheelt enorm of ik wacht gewoon even tot het wel voordelig is. Inderdaad hebben Aldi en Action voordelige spullen soms, maar het nadeel van Action is de kinderarbeid die erachter zit en daar wil ik niet aan meedoen. Ik koop dus zeer kritisch.

Mensen zouden meer groenten en fruit van het seizoen kunnen kopen. Dat is helemaal niet zo duur. En ga eens naar de Aldi daar hebben ze prima brood en andere boodschappen. Misschien niet zoveel keus maar dat hoeft toch ook niet? Voor wasmiddelen en schoonmaakartikelen kun je prima bij de Action terecht. Het gewone leven hoeft echt niet zo duur te zijn.

Mensen zouden meer groenten en fruit van het seizoen kunnen kopen. Dat is helemaal niet zo duur. En ga eens naar de Aldi daar hebben ze prima brood en andere boodschappen. Misschien niet zoveel keus maar dat hoeft toch ook niet? Voor wasmiddelen en schoonmaakartikelen kun je prima bij de Action terecht. Het gewone leven hoeft echt niet zo duur te zijn.

Wij hebben al sinds het begin van onze relatie veel gespaard. ook i.v.m. een koophuis. Nu plukken wij daar de vruchten van. Ook letten we goed op onze uitgaven en kopen alleen wat we echt nodig hebben. Gezonde voeding is dus goed te doen, maar ik begrijp als je een laag inkomen hebt en nooit goed heb kunnen sparen de situatie anders is,

Heel vaak is het 2 halen 1 betalen en dan is het teveel als je alleen bent of samen. Het is beter gewoon 1 te doen of een buur/kennis op te zoeken die ook alleen is en samen te doen. Dit kan heel goed met koolsoorten etc.

Ondanks dat alles duurder is geworden kan ik nog steeds gezond eten Ik kook voor 3 personen omdat de aankoop van groenten goedkoper is dan in 1 persoons verpakking daarna doe ik ze in 3 porties verdelen en stop het in de diepvries. goed als je aanbiedingen koop. Ik heb alleen AOW en geen pensioen.

mensen weten niet meer wat gezond eten is. Eieren zijn goedkoper dan vlees of kaas.Die kun je missen. Bruine bonen met uien is heel gezond. stampotten kan iedereen betalen. Koop geen gesneden groente in pakjes van 300 gram, dat is duur. Een kilo bananen kost hetzelfde als een zak chips. En vermijdt alle sausjes en kant en klaar kruidenmengsels. Dat is pas duur.

Met een beetje creativiteit, reclamefolders en seizoensgroenten lukt het al snel voor 1,50 p.p per keer een goede maaltijd neer te zetten. Zuurkoolstamppot behoeft geen spek, bouillonblokje en braadworstje of balletje gehakt er bij. Probeer een boemboe (kruidenmengsel) van de toko voor nasi 600 gr. prei, 200 gr of iets meer kip en een pakje rijst. Rijst van tevoren iets korter koken dan beschreven en laten afkoelen, kip in stukjes even bakken, evt met een teentje knoflook, prei en boemboe er bij, even bakken, rijst er bij, omroeren 1 ei er op en zout naar smaak. Bakken tot droog voldoende en je hebt voor 4 dagen of personen een gezonde nasi, invriezen gaat prima. Zelfde geldt voor boemboe bami met knoflookteentje 1 a 2 uien en Chinese kool (zelf snijden is goedkoper) of een hele struik paksoi. Kip bakken met knoflook en ui dan paar minuten kool er bij, nu bami tot beetgaar koken en er door roeren. 10 minuten klaar, goedkoop en gezond. Slechts 2 voorbeelden van vele. Je moet wel willen!

Veel ouderen, maar ook jongeren, weten niet dat gezond eten niet altijd aardappels groenten vlees hoeft te zjn. Voorlichting over goede alternatieve mogeljkheden en hoe daar mee om te gaan is belangrijk.

Buiten een laag budget, hebben we hier ook last van diverse voedselallergieën, zodat er vaak speciale voeding moet worden gekocht, waar deze allergie veroorzakende eiwitten, niet in zitten. En die zijn altijd al duurder dan de normale voeding en vliegen nu de pan uit.