Stelling: Nederlandse producten moeten voorrang krijgen in de supermarkt

De Nederlandse supermarkten liggen vol met groente-, fruit- en zuivelproducten afkomstig uit een ander land. De reden: het zou goedkoper zijn. Dit is slecht voor het milieu, én voor Nederlandse boeren, stelt de ChristenUnie. Daarom vindt de partij dat Nederlandse producten voorrang moeten krijgen in de supermarkten. Wat vindt u?

Bij veel versproducten staat vermeld waar deze geproduceerd zijn. Sperziebonen uit Marokko, appels uit Nieuw-Zeeland, druiven uit Zuid-Afrika… het zijn slechts drie voorbeelden van producten die we ook van Nederlandse bodem kunnen halen.

Maar die Nederlandse producten hebben een duur imago en daarom vermijden veel inkopers ze. Met als gevolg: import van goedkope groente, fruit en zuivel en export van onze ‘dure’ producten. Een slechte zaak, vindt Carla Dik-Faber van ChristenUnie. Niet alleen vanwege de milieubelasting om al die producten te vervoeren, maar ook omdat “we veel voedsel importeren uit landen waarvan we vaak geen idee hebben hoe het zit met de standaarden voor milieu en dierenwelzijn.”

En dat dure imago klopt overigens ook niet. Recent onderzoek van het Voedingscentrum heeft aangetoond dat een maaltijd met regioproducten en volgens de Schijf van Vijf zo’n 50 cent goedkoper is dan een maaltijd met dezelfde producten uit ‘goedkopere’ landen.

Supermarkten hebben te veel macht

Om de eigen producten van het dure imago af te helpen, moeten deze tegen eerlijke prijzen een prominente plek krijgen in de Nederlandse supermarkten, vindt Carla Dik-Faber. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Dit vraagt namelijk overleg en afstemming met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de branchevereniging van supermarkten. Het probleem is volgens haar dat de supermarkten te veel macht hebben.

Als voorbeeld noemt ze aardbeien. Voorheen was er een bepaald seizoen waarin je aardbeien kon kopen. Tot supermarkten besloten om geïmporteerde supermarkten met kerst aan te bieden; nu zijn ze het hele jaar door beschikbaar. Zo worden consumenten gestuurd door de markt.

Verandering

Ook moet nog duidelijker worden van welke producent de producten afkomstig zijn en welke prijs ervoor betaald is. Zo kunnen consumenten een bewustere – niet alleen voor de eigen portemonnee – keuze maken. Dit vraagt om stengere regelgeving vanuit Brussel.

Wat vindt u?

Moeten groente-, fruit- en zuivelproducten uit Nederland voorrang krijgen in de supermarkten, met de daarbij horende seizoensafhankelijke beschikbaarheid? Of maakt het u niet uit waar producten vandaan komen, zolang u ze maar het hele jaar door kunt kopen? Laat hieronder uw reactie achter.

38 Comments

Door B C G Korsmit (niet gecontroleerd) op di, 13-11-2018 - 20:48

In de eerste plaats gaat het om de kwaliteit. En afhankelijk van de transportgevoeligheid moet er een duidelijke overweging zijn. Echter we leven niet op een eiland, d.w.z. ook andere culturen met uitheemse keuken kunnen nu aan hun trekken komen. Eten is meer dan stamppot met rookworst!

Door Marianne Nieuwhof (niet gecontroleerd) op di, 13-11-2018 - 20:10

nederlandse producten eerlijk en biologisch geteeld gaan zeker voor ook beter voor het milieu, geen grote transsporten .

Door José (niet gecontroleerd) op ma, 12-11-2018 - 15:47

Ik ben er in principe voor om Nederlandse producten voorrang te geven.

Door Jan (niet gecontroleerd) op zo, 11-11-2018 - 15:18

Ben ik voor.

Door Janet (niet gecontroleerd) op za, 10-11-2018 - 19:23

Helemaal mee eens

Door Maria (niet gecontroleerd) op za, 10-11-2018 - 10:20

Dat vinden wij al jaren: de oogst van het eigen land moet voorrang hebben i.v.m. de grote klimaatcrisis, dan is het transport ook veel korter, beter voor het milieu.
Maar of de grote supermarkten en vooral de EU ooit eens gaan luisteren naar de mensen en gezond verstand gaat zegevieren....

Door Jojo (niet gecontroleerd) op za, 10-11-2018 - 09:03

Sowieso zou een kleinschaliger economie beter zijn. Dan hoeven minder mensen mijlenver van huis te werken. In mei/juni, als het seizoen voor onder andere peultjes is, wil ik ze liefst wel van eigen bodem.

Door Hanny Smith (niet gecontroleerd) op vr, 9-11-2018 - 14:57

Streek ofNederlandse producten moeten meer in de winkels komen, maar het is de consument die het moet kopen!
Koop b.v. meer seizoensproducten en geen aardbeien uit Spanje in December!

Door Heni (niet gecontroleerd) op do, 8-11-2018 - 17:05

Het is een rare gang van zaken dat er zoveel uitgevoerd wordt, wij eten bijvoorbeeld sperziebonen uit Afrika en in Spanje eten ze Nederlandse boontjes, als dat meer afgestemd zou worden op de eigen behoefte van een land, dan was er veel minder milieuvervuiling en verspilling van energie, alleen al doordat er dan veel minder vrachtvliegtuigen, vrachtschepen en vrachtauto's over moeder aarde zouden reizen.
Daarnaast zou er veel minder gifgas gebruikt worden omdat de producten niet meer 'ontsmet' hoefden te worden.
Waanzinnig zoals het nu gaat, het zou een aanvulling moeten zijn en geen stompzinnige handel.
Maar ja, dan zou er ook veel aanpassing nodig zijn qua banen en dat vereist een flexibeler denkvermogen.

Door Groen (niet gecontroleerd) op wo, 7-11-2018 - 00:58

afhankelijk van de kwaliteit van de groenten en de bereidheid om iets uit het seizoen te kiezen