Stelling plastic tassen: dit vond u

Vanaf 2016 mogen winkeliers plastic tassen niet meer gratis meegeven. Plus formuleerde de stelling: 'het is goed dat we gaan betalen voor plastic tasjes'. Dit zijn de uitkomsten inclusief uw reactie.

De stelling leverde zo'n 1000 stemmen op:
67 procent is het eens, 33 procent oneens.

'Eigen tas mee'

Huub van Gestel ziet wel heil in een verplichte prijs voor plastic tassen: "Vroeger nam je altijd je tas mee naar de winkel, tegenwoordig zijn we zo lui geworden en gewent dat we tasjes krijgen, die vervolgens in het milieu terecht komen. Plastic tassen krijgen bij ons minimaal een tweede leven, omdat we ze in de prullenbak doen."

Een groot deel van de mensen die het eens zijn met de stelling, vindt dat iedereen zelf een tas mee kan nemen naar de supermarkt. Rita Out: "Hehehe eindelijk! Gewoon afschaffen dat plastic, te beginnen met die tasjes. Je hebt boodschappentasjes die je heel klein kunt opvouwen en die kosten niet meer dan 1 euro. Kan je jaren mee voort."

Lucie Ros wil dat we nog een stapje verder gaan, laat ze op Facebook weten: "Jammer dat ze dan eigenlijk veel te goedkoop worden aangeboden, het ging er toch om het vele plastic de wereld uit te helpen?" H. Martens brengt nog wel een nuance aan: "Ik wil best betalen, maar niet als er reclame van de de winkel opstaat. Ik ga geen reclame lopen en er ook nog voor betalen."

'Verkapte belastingmaatregel'

Een derde van de stemmers is het oneens met de stelling. "Wat moeten we dan, papieren zakken gebruiken?" vraagt Lianne Broer zich af op Facebook. "Dat is nog slechter voor het milieu." Iemand die liever anoniem blijft, vindt verplicht betalen voor een plastic tas 'zeer klantonvriendelijk'.

W. Houwen: "Belachelijk verbod, het is een verkapte belastingmaatregel, nu moeten we betalen voor de tasjes terwijl de mensen die vervuilen ze gewoon blijven weg smijten op verkeerde plaatsen. Dus de mensen aanpakken met dit gedrag."

11 Comments

Door Vistacci (niet gecontroleerd) op zo, 20-8-2017 - 17:07

Ik moet elk kwartaal een berg medicijnen halen bij de apotheek. "wilt u een plastic tas?" Ik kreeg vroeger van die ontzettend grote tassen waar alles maar net ik kon. Ik zei dat ik geen tas hoefde en kreeg een bak van hen om al die medicijnen in de auto te leggen. Thuisgekomen heb ik na het uitpakken van die medicijnen een berg plastic, waar de verschillende medicijnen in verpakt zijn, weg moeten gooien. Wat is dan de zin van die éne plastic tas niet meegeven?

Door Jojo (niet gecontroleerd) op do, 17-8-2017 - 07:04

Ik merk dat mensen het hier vaak over de dagelijkse boodschappen hebben. Nou ben je daar meestal op voorbereid, je weet wel ongeveer wat je gaat kopen.
Bij andere winkels dan de supermarkt weet je van tevoren niet altijd of en wat je gaat kopen. Vaak ben je het niet direct van plan maar kom je wat tegen. Dan kan het, in mijn ogen wel handig zijn om het gekochte in een tasje te kunnen doen, zeker met het oog op eventueel ruilen. Dan heb je artikel en bon bij elkaar. Zelf nam ik niet elke keer een tasje. Ook handig, die tasjes, om glaswerk naar de glasbak te brengen.
Zou volgens mij beter zijn als mensen meer bewust worden in plaats van dat er van alles verboden wordt.

Door Anne Wolf (niet gecontroleerd) op di, 15-8-2017 - 18:44

Gewoon een eigen tas meenemen of zo een handig karretje, gaat veel in en je hoeft niet te spouwen! Vroeger bestonden er niet eens plastic tasjes, is ook helemaal niet nodig! Vervuilt de rivieren en zeeën, daar gaan dieren aan dood, planten verstikken enz....als je vis eet zit dit vol plastic, eet smakelijk! Zit ook micro deeltjes in het drinkwater en is niet erg gezond! Genoeg redenen om geen plastic zakken meer te gebruiken!

Door piet simons (niet gecontroleerd) op di, 15-8-2017 - 16:43

En de boodschappen worden met de auto gedaan

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 11-1-2016 - 15:15

Laatst kocht ik een trui en moest ik betalen voor een tasje.(Plastic)Andere verpakking hadden ze niet. En of papier zoveel milieu vriendelijker is? Heb de trui niet gekocht. Wel bewust omgaan met verpakking. Zelf tas meenemen. Heb nog nooit een plastic tas van supermarkt gekocht.Neem zelf m`n tas mee.

Door Magda broers (niet gecontroleerd) op di, 5-1-2016 - 12:38

Neem je eigen tas mee

Door Geesje (niet gecontroleerd) op di, 5-1-2016 - 10:11

Al zolang ik me kan heugen neem ik een extra tasje mee in mijn boodschappentas. Vroeger maakte ik ze altijd zelf maar nu koop ik er een voor een euro bij de Blokker of zo. En daar doe je jaren mee en is ook veel sterker dan een plastic tasje. Kleine moeite maar het scheelt een hoop troep. Ik ben dus voor het betalen van een tasje maar vindt ook wat meerderen zeggen dat je dan ook de winkeliers en leveranciers moet aanpakken met het gebruik van plastic.

Door Anne Marie (niet gecontroleerd) op zo, 27-12-2015 - 22:22

Alleen de plastic tasjes afschaffen? Dan ook maar meteen alles wat in plastic verpakt wordt in welke winkel dan ook ook afschaffen!
Dan ook maar meteen de energieverspilling aanpakken zoals de deuren die in elke winkel openstaan, zelfs als het vriest dat het kraakt staan de deuren open!
Stoken we soms voor de vogeltjes?
Ik denk dat de eigenaren van de winkels thuis toch echt niet met alle deuren open zitten wel?

Door milieubewust (niet gecontroleerd) op zo, 27-12-2015 - 10:27

Plastic Heroes zakken zijn gratis bij supermarkten verkrijgbaar: meestal bij de kassa!

Door Annie Timmermans (niet gecontroleerd) op do, 24-12-2015 - 16:59

Ik wil best afval scheiden en voor plastic gebruik ik daarvoor de gratis plastic tasjes. Ik ga geen plastic zakjes kopen, dus gaat het plastic voortaan in de restafvalcontainer.