Stelling plastic tassen: dit vond u

Getty Images

Vanaf 2016 mogen winkeliers plastic tassen niet meer gratis meegeven. Plus formuleerde de stelling: 'het is goed dat we gaan betalen voor plastic tasjes'. Dit zijn de uitkomsten inclusief uw reactie.

De stelling leverde zo'n 1000 stemmen op:
67 procent is het eens, 33 procent oneens.

'Eigen tas mee'

Huub van Gestel ziet wel heil in een verplichte prijs voor plastic tassen: "Vroeger nam je altijd je tas mee naar de winkel, tegenwoordig zijn we zo lui geworden en gewent dat we tasjes krijgen, die vervolgens in het milieu terecht komen. Plastic tassen krijgen bij ons minimaal een tweede leven, omdat we ze in de prullenbak doen."

Een groot deel van de mensen die het eens zijn met de stelling, vindt dat iedereen zelf een tas mee kan nemen naar de supermarkt. Rita Out: "Hehehe eindelijk! Gewoon afschaffen dat plastic, te beginnen met die tasjes. Je hebt boodschappentasjes die je heel klein kunt opvouwen en die kosten niet meer dan 1 euro. Kan je jaren mee voort."

Lucie Ros wil dat we nog een stapje verder gaan, laat ze op Facebook weten: "Jammer dat ze dan eigenlijk veel te goedkoop worden aangeboden, het ging er toch om het vele plastic de wereld uit te helpen?" H. Martens brengt nog wel een nuance aan: "Ik wil best betalen, maar niet als er reclame van de de winkel opstaat. Ik ga geen reclame lopen en er ook nog voor betalen."

'Verkapte belastingmaatregel'

Een derde van de stemmers is het oneens met de stelling. "Wat moeten we dan, papieren zakken gebruiken?" vraagt Lianne Broer zich af op Facebook. "Dat is nog slechter voor het milieu." Iemand die liever anoniem blijft, vindt verplicht betalen voor een plastic tas 'zeer klantonvriendelijk'.

W. Houwen: "Belachelijk verbod, het is een verkapte belastingmaatregel, nu moeten we betalen voor de tasjes terwijl de mensen die vervuilen ze gewoon blijven weg smijten op verkeerde plaatsen. Dus de mensen aanpakken met dit gedrag."

Auteur 
  • Yannick La Gordt Dillié