Stelling: tijdens Dodenherdenking moeten alle winkels dicht blijven

Ondernemers in Rotterdam willen graag dat de winkels dit jaar open mogen blijven tijdens Dodenherdenking. "Als de horeca het mogen, waarom wij dan niet?" We zijn benieuwd naar uw mening hierover.

"Dit jaar valt 4 mei op een vrijdag. Dan is het altijd koopavond in Rotterdam", zegt Dominique Elsacker, woordvoerdster van ondernemers in de binnenstad. Winkeliers zouden veel omzet mislopen als zij hun deuren moeten sluiten. Het is meivakantie en ook nog eens goed weer. 

Tegenstanders

Niet iedereen is het eens met de ondernemers. Zo hoopt het Nationaal Comité 4 en 5 mei dat de stad geen koopavond steunt 'uit respect voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog'. Ook de politieke partij Leefbaar Rotterdam is fel tegen het plan en heeft het college vragen gesteld.

'Sowieso muziek uit'

Van Elsacker blijft benadrukken dat winkeliers ook onder werktijd twee minuten stilte kunnen houden: "De grote winkels roepen het van tevoren om, ze sluiten hun deuren. De kleinere winkels hangen briefjes op om klanten erop te attenderen en overal gaat de muziek om 20.00 uur sowieso uit. We respecteren 4 mei. Het is denk ik vooral een beetje wennen. Maar als de horeca open mogen zijn, waarom wij dan niet?" 

Het zou de eerste keer zijn dat winkels 's avonds open blijven tijdens Dodenherdenking. Wat vindt u? Stem eens of oneens en laat onderaan een reactie achter!

Bron(nen):

37 Comments

Door W.L.A. Köhler (niet gecontroleerd) op wo, 18-7-2018 - 13:33

Indien tijdens dodenherdenking de winkels dicht zijn, kunnen ze nooit meer open zijn. Er is altijd wel een dode die herdacht wordt. Dan kunnen we alleen nog via internet boodschappen doen en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.

Door leerkracht (niet gecontroleerd) op wo, 13-6-2018 - 12:44

Verdiep u eens in onze vaderlandse geschiedenis.

Door Hennie (niet gecontroleerd) op zo, 3-6-2018 - 19:07

Ales gewoon open laten. Wie herdenken wil blijft thuis. Liever de boel op zondag dicht, uit respect voor Gods wet en de vrijheid die Hij geeft.

Door Ad (niet gecontroleerd) op vr, 1-6-2018 - 18:38

Mee eens.

Door arlo (niet gecontroleerd) op vr, 1-6-2018 - 17:15

met dode herdenking word Wilhelmus gezongen ben ik van Duitse bloed ? IK BEN HELEMAAL NIET VAN DUITSE BLOED ? + DE KONING VAN HEEL SPANJE HEB IK GE,EERT WAAR OM MOET IK DE KONING VAN HEEL SPANJE EREN IK DENK DAT DE MEERDERHEID ONZE KONING WAAR DEERT /hoe lang moeten we dan noch wachten voor een nieuw volkslied ?

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 31-5-2018 - 20:51

heb eerbied voor die gevochten hebben.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op ma, 7-5-2018 - 13:15

Beste Toos, iedereen kan daar ook aan mee doen. Daar hoef je een winkel niet voor te sluiten. Het gaat erom of de twee minuten stilte in acht genomen wordt. Soms kan dat niet, b.v .als een arts bij een noodsituatie wordt geroepen. We leggen de nadruk op het verkeerde.
We zouden er met zijn allen achter moeten staan dat 5 mei elk jaar een officiële vrije feestdag wordt en niet zoals nu maar een keer in de vijf jaar!
Er zijn veel beroepen waarin je niet altijd vrij kan zijn, maar laat Bevrijdingsdag een dag met een Hoofdletter zijn.

Door Nico (niet gecontroleerd) op za, 5-5-2018 - 16:32

Dus zijn niet-nederlander, die hier nog steeds op vakantie zijn.

Door Rob vn (niet gecontroleerd) op vr, 4-5-2018 - 22:27

Betutteling. Laat iedereen voor zichzelf beslissen. Je kunt ook stil zijn gedurende 2 minuten in een winkel, hoor!. Blijft een vliegtuig ook even hangen??.

Door V.d. Enk (niet gecontroleerd) op vr, 4-5-2018 - 20:42

Mee eens.