8 veelvoorkomende spijsverteringsklachten

Van boeren en brandend maagzuur tot aambeien

Meer dan 3,5 miljoen Nederlanders hebben regelmatig spijsverteringsklachten. Wij selecteerden acht veelvoorkomende klachten waarvan u vast niet wist dat de oorzaak in de spijsvertering kan liggen.

Een hectische levensstijl, onvoldoende drinken of te weinig beweging kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken. Onderstaande klachten komen vaak voor en zijn voor een groot deel te voorkomen als u uw spijsvertering soepel houdt en uw darmflora in balans. Voldoende bewegen, ruim vocht en gezond, gevarieerd en vezelrijk eten kan daarbij helpen.

1. Boeren

Boeren is het 'ontluchten' van de maag via de slokdarm en mond. We slikken de hele dag  lucht in. Dit gebeurt tijdens het eten, drinken, praten of ademhalen. Hierdoor ontstaat een opstapeling van lucht in de maag, waardoor de maag uitzet. Door het uitzetten van de maag gaat er vanuit de maagwand een seintje naar de hersenen. Dit seintje zorgt er vervolgens voor dat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag zich ontspant. De aanwezige lucht in de maag kan dan ontsnappen via de slokdarm en de mond.

Boeren kan voorkomen als klacht bij onder andere brandend maagzuur. Het kan echter ook worden veroorzaakt door een verkeerd voedingspatroon. Het kan helpen rustiger te eten en drinken, met de mond goed gesloten. Daardoor krijgt u minder lucht binnen. Vermijd verder kauwgom en koolzuurhoudende dranken.

2. Brandend maagzuur

Bij het ouder worden verslapt de sfincter, de sluitspier tussen slokdarm en maag. Het maagsap kan daardoor makkelijk terugstromen in de slokdarm. Dit wordt brandend maagzuur, zuurbrand of reflux genoemd. De slokdarm is hier niet tegen bestand en raakt geïrriteerd of zelfs ontstoken. Dit ontketent een branderig gevoel of een drukkende pijn achter het borstbeen en soms ook tussen de schouderbladen. Als het maagsap tot in de keel komt, kan het ook daar klachten geven, variërend van een geïrriteerde of ontstoken keel tot hoestklachten.

Eet drie uur voor het slapengaan niets meer. Een lege maag vermindert de zuurproductie en voorkomt de kans op problemen ’s nachts.

3. Verstopping

We spreken van verstopping als u minder dan drie keer per week naar het toilet kunt, of als u last heeft van harde, droge ontlasting. Dit komt omdat de ontlasting te lang in de dikke darm blijft. Het kan veroorzaakt worden doordat de spieren van de dikke darm niet meer goed kunnen bewegen. Het gevolg is dat de ontlasting te langzaam door de dikke darm gestuwd wordt en er teveel vocht aan onttrokken wordt. Verstopping heeft in veel gevallen te maken met een ongezond voedingspatroon of een verkeerde leefstijl.

4. Aambeien

Wie veel last heeft van verstopping, moet veel moeite doen om de ontlasting uit het lichaam te persen. Hierdoor kunnen er aambeien ontstaan. Dit zijn plaatselijk opgezwollen, sterk doorbloede gedeeltes van de slijmvliesbekleding van het laatste gedeelte van de endeldarm en de anus. Aambeien kunnen erg pijnlijk zijn. Vezelrijke voeding en voldoende vocht helpen aambeien tegengaan. Blijf verder niet te lang op toilet zitten en pers niet te hard.

5. Diarree

Hoe vreemd het ook klinkt: diarree kan komen door verstopping. Dit wordt ‘overloopdiarree’ of ‘paradoxale diarree’ genoemd. Harde ontlasting sluit hierbij de endeldarm af waardoor deze overvol raakt. Dunnere ontlasting lekt dan langs de keutels naar buiten.
Ook bij diarree geldt: eet vezelrijk, gezond en gevarieerd. Zorg voor voldoende vocht; dat wordt vaak vergeten bij diarree en kan uitdroging tot gevolg hebben.

6. Opgeblazen gevoel

Een opgeblazen gevoel wordt ook wel dyspepsie genoemd. Het treedt over het algemeen vlak na het eten op. Een opgeblazen gevoel kan veroorzaakt worden doordat het eten niet goed verteerd wordt en er gassen ontstaan. Niet genoeg drinken kan de problemen verergeren, want vocht is nodig bij de vertering van het voedsel. Een opgeblazen gevoel gaat vaak samen met winderigheid, gerommel in de maag en soms misselijkheid. Vet eten verergert een opgeblazen gevoel; probeer dit te vermijden.

7. Divertikels

Divertikels zijn kleine uitstulpingen van de darmwand in de buikholte. Ze gaan klachten geven als er voedselresten in achterblijven. Bacteriën vermenigvuldigen zich hierin en de kans op een ontsteking wordt groter.

Divertikels kunnen in het hele maagdarmkanaal zitten, maar ze komen vooral voor in het laatste S-vormige deel van de dikke darm, vlak voor de endeldarm. Dit gedeelte wordt ook wel sigmoїd genoemd. Klachten die wijzen op divertikels zijn buikpijn, misselijkheid, koorts en soms bloed in de ontlasting.  Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk om divertikels te voorkomen. Ook voldoende drinken is essentieel, naast een gezonde en gevarieerde voeding.

8. Onlastingsincontinentie

Wanneer u uw ontlasting niet meer goed kunt ophouden en op willekeurige momenten ontlasting verliest, noemen we dat ontlastingsincontinentie. Vrouwen hebben hier meer last van dan mannen. Het kan worden veroorzaakt door beschadiging van de sluitspier door jarenlang hard persen tijdens de stoelgang of omdat de sluitspier van de anus minder krachtig wordt. Ook een zware bevalling kan een beschadiging van de sluitspier tot gevolg hebben.

Soms kan het trainen van de bekkenbodemspier een oplossing bieden. Daarnaast is het belangrijk de darm zo gezond mogelijk te houden door veel te bewegen, vezelrijk te eten, niet te roken en voldoende te drinken.

 

Bron(nen):

9 Comments

Door Roos (niet gecontroleerd) op za, 6-6-2020 - 09:14

Bij brandend maagzuur helpt het eten van een gewone rijstwafel heel goed desnoods nog een tweede er achteraan en weg is het.
Het proberen waard hoor!

Door Thea (niet gecontroleerd) op zo, 26-4-2020 - 14:18

Ik drink elke ochtend 2 bekers warm tot heet water en eet elke ochtend 40 gr havermout met 2dl melk met 1 sinaasappel èn 1 eetlepel gebroken lijnzaad! Ik drink meer dan 2 liter water over de gehele dag!
En heb hierdoor géén problemen meer met ontlasting!
PROBEER HET OOK!

Door Maroele (niet gecontroleerd) op zo, 9-6-2019 - 17:19

Die combinatie lijkt me vreemd. Ga er mee naar de dokter, lijkt me het beste. Iberogast kan goed helpen tegen gasvorming

Door Cor (niet gecontroleerd) op za, 25-5-2019 - 12:29

Ik heb veel laat van gasvorming en daardoor hart ritme storing, war kan ik daar tegen down.

Door Robin (niet gecontroleerd) op zo, 3-3-2019 - 13:40

Ik ken een jongenman van 31jaar die na ieder maaltijd gelijk naar de wc moet,soms wel 6x per dag,,gebruikt geen medicijnen,is dit normaal.

Door Oma Diny (niet gecontroleerd) op zo, 8-7-2018 - 10:29

Ik gebruik bij mijn -lichte- maagproblemen (vol gevoel, beetje misselijk) tegenwoordig alleen nog maar Iberogast. 25 druppeltjes op een slokje water en er komt direct een gevoel van ontspanning en het vervelende gevoel verdwijnt binnen vijf minuten. Bij mij dan. Maar... iedereen reageert anders. In ieder geval het proberen waard. En... bij ernstige maagklachten, toch maar naar de dokter.

Door Germa Kitslaar (niet gecontroleerd) op ma, 12-6-2017 - 00:12

Laat die maagzuurremmers eens bij de apotheek liggen en ga echt gezond eten! Dan ligt er niets meer zwaar op de maag. Eet geen maagvullers maar echte voeding. Vermijd transvetten, suikers en granen, ja, dus ook geen koekjes, pasta's, brood en pizza's. Daar knap je van op!

Door AMM.J. Mulder (niet gecontroleerd) op ma, 27-6-2016 - 16:10

Mes en vork 'NA IEDERE HAP ETEN NEERLEGGEN!' - Ik moet de eerste mens nog tegenkomen
die dàt doet! Misschien de schrijfster/schrijver zelf? Met aandacht eten, goed kauwen,
bewust de tijd er voor nemen is al heel wat.

Door Janchik (niet gecontroleerd) op di, 19-4-2016 - 18:02

U vergeet in uw rij van spijsverteringsklachten te vermelden het gebruik van medicijnen.
Vooral bij ouderen is het gebruik van medicijnen veelvuldig, en is de kans op spijsverteringsproblemen dus vele malen groter.
De meeste artsen geven dan maagzuurremmers zoals Pantoprazol, maar zoals altijd "ieder voordeel heeft zijn nadeel" en is het of diarree of verstopping of maag- en darmpijn.
Omdat Pantoprazol bij mij niet voldoende werkt (30 tabletten dagelijks div.medicatie)en nog steeds diarree, ga ik nu toch eens die Iberogast proberen. Wie weet?