Hoeveel keer poepen per dag is normaal?

Vorm en kleur zeggen meer

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: hoeveel keer poepen per dag is normaal?

Poepen. De een doet het eens in de drie dagen, een ander maar twee keer per dag. De meeste mensen denken dat één keer poepen per dag normaal is en als je meer of minder gaat dat dat niet 'normaal' is. Maar goed nieuws voor iedereen die afwijkt van deze één keer per dag: er zijn nogal wat verschillen tussen mensen. En er is geen raar of normaal. Iedereen heeft zijn eigen poepritme.

Een groot deel poept inderdaad één keer per dag, maar er zijn ook zat mensen die wat vaker of juist minder gaan. Ook zegt de frequentie van de ontlasting niet zo veel over de gezondheid. De vorm en kleur van je ontlasting zeggen namelijk veel meer.

Normale ontlasting is smeuïg en bruin van kleur. Dit kan veranderen onder invloed van het voedingspatroon, maar ook door bepaalde aandoeningen. Heb je bijvoorbeeld regelmatig last van diarree of bloed en/of slijm bij je ontlasting? Dan kun je beter even contact opnemen met je huisarts. Vaak is het iets onschuldigs, maar het kan ook wijzen op een aandoening.

Ook spelen genen een belangrijke rol bij het aantal keren dat je moet poepen. Zo is bijvoorbeeld uit onderzoek al gebleken dat mensen met het prikkelbare darmsyndroom soms een foutje in de genen hebben en zou dit de verklaring zijn voor hun darmklachten.

Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • Volkskrant
  • De Kennis van Nu