'Chronische obstipatie kan wijzen op ernstige aandoening'

Chronisch obstipatie (verstopping) wijst mogelijk om een serieus onderliggend probleem, waaronder ischemische colitis (darmontsteking), darmkanker, maagkanker en diverticulitis (ontsteking van darmuitstulpingen).

Dat stellen onderzoekers van het Califnornia Pacific Medical Center. Mensen die langdurig last hebben verstopping, zouden volgens onderzoeker Lauren Gerson verschillende medische onderzoeken moeten ondergaan, ook als er geen klachten zijn als bloedingen, bloedarmoede of gewichtsverlies. De resultaten zijn gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van het American Collega of Gastroenterology.

Onderzoek

Gerson vertelt dat hoewel chronische obstipatie een symptoom kan zijn van verschillende aandoeningen, het eigenlijk nooit als een risicofactor van ernstige ziektes wordt gezien. Voor het onderzoek bestudeerde ze samen met collega's de gegevens van 12.838 volwassenen tussen de 18 en 50 jaar die in de periode van 2008 tot 2013 werden behandeld voor langdurige verstopping.

De onderzoekers vonden dat het risico op verschillende aandoeningen hoger was bij de mensen met obstipatie dan bij een controlegroep zonder de klachten. De aandoeningen waren ischemische colitis, dikke darmkanker, gastrointestinale (GI) kanker en diverticulitis. Het risico was het hoogst voor mensen met chronische darmonstekingsziekten (IBD), was dit verschil niet significant.

Verrassing

"We hadden niet verwacht dat we iets nieuws zouden ontdekken", aldus Gerson. "Het verband tussen diverticulitis en chronische obstipatie was geen verrassing, want de patiënten zijn vaak te zwaar en bewegen minder. Het verband met ischemische darmontsteking en kanker was dit echter wel."

In vervolgonderzoek wil ze samen met collega's gaan kijken naar de invloed van de duur van de verstopping. Ook moeten deze resultaten nog verder bestudeerd worden. Het betreft namelijk de eerste voorzichtige resultaten, aangezien beoordeling door collega's en publicatie in een medisch wetenschappelijk tijdschrift nog niet heeft plaatsgevonden.

Bron(nen):