Speciaal brood kan helpen bij prikkelbare darm

Mensen met het prikkelbare darm syndroom ervaren minder klachten als ze speciaal brood eten dat een laag gehalte heeft aan zogenaamde ‘FODMAP’s’. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Helsinki.

Patiënten met het prikkelbare darm syndroom (PDS) vrezen vaak dat bepaalde voeding klachten uitlokt of verergert. Deze klachten kunnen bestaan uit buikpijn, diarree en obstipatie. Mogelijk spelen FODMAP’s een rol bij dergelijke buikklachten. FODMAP’s (afkorting van Fermentation of Oligosaccaharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols) zijn bepaalde groepen koolhydraten.

Om dit te testen, aten 87 proefpersonen vier weken lang normaal brood op basis van rogge én aten ze vier weken lang speciaal brood van rogge met een laag gehalte aan FODMAP’s. Tussen deze twee testperiodes zat een week waarin ze hun gebruikelijke eetpatroon volgden.

Minder klachten

Veel PDS-symptomen waren milder in de periode waarin de proefpersonen het speciale brood aten. Ze hadden minder last van winderigheid, buikpijn, krampen en een rommelende maag. Hun kwaliteit van leven en score op de IBS-SSS (vragenlijst die klachten en gevolgen van PDS evalueert) verbeterde echter niet. In beide testperiodes kregen de proefpersonen meer vezels binnen dan gewoonlijk.

De onderzoekers denken dat alleen het type brood aanpassen niet voldoende helpt om de symptomen van het prikkelbare darm syndroom onder controle te krijgen. Het draagt wel bij aan een vermidnering van de klachten en het kan helpen om voldoende vezels binnen te krijgen.

De resultaten van het onderzoek verschenen in Alimentary Pharmacology & Therapeutics.
 

Bron(nen):

4 Comments

Door G.Jacobi (niet gecontroleerd) op ma, 25-7-2016 - 22:29

Onder Welke naam word het brood verkocht.Of is dit spelt brood

Door Frieda (niet gecontroleerd) op ma, 25-7-2016 - 10:05

Vraag: 'kBen m'n endeldarm kwijt, geopereerd wegens kanker. Enige maanden
een stoma gehad daarna is de dikke darm aangesloten op de anus. Sindsdien
ernstige problemen met de stoelgang. Wat kan verbetering brengen?

Door els (niet gecontroleerd) op do, 21-7-2016 - 19:40

Wat is dat voor brood dan. Ik leef ook volgen`s het Fodmap dieet en dat gaat erg goed. Alleen brood blijft moeilijk. Wat wel een beetje helpt is Haverbrood. Ik ben namelijk een brood liefhebster en vind het moeilijk dat achterwegen te laten.

Door leny de jong be... (niet gecontroleerd) op do, 21-7-2016 - 18:56

ik had heel erg pds,ik heb een blender gekocht en daar doe ik een banaan in 2 appels,2 tomaten 1a2 sinaasappels,plus 2 glazen soja melk,of grandberry of sinaasappel sap door
lekker mixen ,en dan drink ik 2 glazen per dag
s,morgens maar 1 snee brood,s.middags groenten en soja toetje,s,avonds 1 snee brood
ik heb bijna geen buik pijn of darm krampen,de ontlasting ziet er heel goed uit,ik heb dat eigenlijk nog nooit zo goed gezien
ik moest stoppen van de specialist met vitaminen slikken