Stoelgang en wandelen

Zodra ik (vrouw, 55 jaar) ga wandelen, moet ik vaak binnen een half uur naar de wc. Zo erg dat ik het bijna niet kan ophouden. Vaak probeer ik te gaan wandelen nadat ik naar de wc ben geweest, maar dat schikt niet altijd. Hebt u een tip?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Niet heel concreet: lichaamsbeweging en vooral (hard) lopen zet nu eenmaal  de stoelgang in gang; de enige manier  om het voor te zijn is van tevoren naar de wc te gaan; hardlopers hebben vaak wel een vaste tijd waarop ze gaan lopen en hun systeem is er dan zo aan gewend dat de reflex om naar de wc te gaan van tevoren op gang komt.

Je kunt de stoelgang bevorderen door veel fruit en vezels te eten met voldoende vocht: komt het gemakkelijk, dan is het ook beter te sturen. Heel pragmatisch is misschien een korte wandeling in de ochtend, gewoon om te zorgen dat je jezelf programmeert om in de ochtend naar de wc te gaan. Misschien lukt het, samen met wat dieetveranderingen, dan om dat ochtendwandelingetje steeds korter te maken, tot het niet meer nodig is.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!

9 Comments

Door Irma (continent... (niet gecontroleerd) op do, 24-10-2019 - 10:10

Belangrijk is om goede ontlasting te hebben. Om te weten of u goede ontlasting hebt kunt u kijken naar de Bristol score. Een overzicht kunt u vinden on internet. Uw moet dan type 3 of 4 hebben. Verder zijn er nog meerdere mogelijkheden om het probleem te proberen te voorkomen, anaaltampon, spoelen van de endeldarm. Belangrijk is om de oorzaak van het verlies te achterhalen. Praat is met een continentie verpleegkundige of laat u verwijzen naar een proctoloog.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 27-1-2019 - 17:56

Late reactie sorry en geen tip helaas. Wel herkenning! Deze week twee x alles onder Gep.....tijdens wandelen. Voor die tijd uitgebreid toilet bezoek gehad. Wie gebruikt er welk incontinentie materiaal voor ontlasting?

Door Gast a (niet gecontroleerd) op zo, 30-9-2018 - 15:04

Toen ik n periode had om te gaan wandelen at en dronk ik niets s morgens vroeg voor het wandelen en als het niet anders kon wachten ik dat ongeveer leeg was ik heb onderzoeken gehad en hulp misselen niets hielp dus ben ik opgehouden net wandelen als ik boodschappen ga moet ik ook plots naar het toilet dus weer maar huis voor mannen n toilet voor ons a u b

Door loes (niet gecontroleerd) op di, 12-6-2018 - 18:12

300 cc lauw water met halve citroen helpt ook prima.
Niet gaan zitten maar even blijven rondlopen bv ontbijt maken en krant halen al genoeg.

Door Ada (niet gecontroleerd) op ma, 11-6-2018 - 09:50

Ik had hetzelfde probleem, maar sinds ik iedere ochtend op een nuchtere maag een halve liter lauw water drink, is het geen probleem meer. Meestal moet ik binnen het half uur naar het toilet. Ook tijdens de vakantie was het altijd moeilijk, maar sinds ik het lauwe water naar binnen gooi (in het begin was het wel veel, maar het went snel) is het euvel verholpen.
Hoe simpel kan het zijn!

Door Ladybug (niet gecontroleerd) op ma, 11-6-2018 - 09:27

Er werd gevraagd om een tip en die werd gegeven. Niet zo schreeuwen met al die uitroeptekens.

Door Jeanne (niet gecontroleerd) op zo, 10-6-2018 - 19:12

Herkenbaar! Ik loste het op door vooraf het wandelen op de WC te gaan zitten nadat ik in huis allerlei klusjes had gedaan. En eenmaal gezeten, gaf ik als het ware mijn darm toestemming om zich te ontlasten. Dat doe ik mu al jaren zo. Het werkt echt. Uw brein en uw darmen werken so wie so nauw samen!

Door Jan (niet gecontroleerd) op zo, 10-6-2018 - 15:39

Had ik ook last van. Bleek een bijwerking van een medicament te zijn tegen diabetes type II (Metformine). Ben nu overgezet op een ander medicament. Probleem opgelost!

Door Frits Maij (niet gecontroleerd) op zo, 10-6-2018 - 09:20

Ik had het met hartlopen 's morgens. Ik moest vaak even de struiken in.
Ik besloot om iedere keer, voor ik 's morgens de deur uitging, het even proberen op de wc. Na enige tijd kwam het ritme er in en ik kan nu al jaren met lege darmen lekker buiten in de polder rennen.