Waarom word je van het eten van bonen winderig?

Extra gasvorming door peulvruchten

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Plus op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Kun je echt zware botten hebben? Waarom moet je vaker plassen als het koud is? En waarom word je van het eten van bonen winderig?

Bonen zijn peulvruchten. Net als erwten, linzen, kiemgroenten en pinda's. Peulvruchten zijn gezond. Ze kunnen een bron van koolhydraten zijn, dienen als groente of als vleesvervanger.

Peulvruchten, dus ook bonen, hebben alleen een groot nadeel: ze kunnen winderigheid nogal bevorderen. Bonen bevatten namelijk koolhydraten die niet volledig verteerd worden en opgenomen in de dunne darm. Ze komen onveranderd in de dikke darm terecht en worden daar door de darmflora bewerkt (vergist). Extra gasvorming is het gevolg.

Last van je darmen

Ook uien, koolsoorten, fruit en light-producten worden minder goed verteerd en opgenomen en kunnen daardoor voor winderigheid zorgen. Als je last hebt van je darmen is het aan te raden kleinere hoeveelheden te nemen of peulvruchten tijdelijk helemaal te vermijden.

Wil je toch graag bonen en andere peulvruchten eten? Uit onderzoek blijkt dat het koken van bonen er voor zorgt dat je er minder winderig van wordt. Hoe beter je het kookt, hoe minder last van winderigheid.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Maag Lever Darm Stichting