Stelling: tabaksfabrikanten zijn verantwoordelijk voor de gezondheid van rokers

Getty Images

Advocate Bénédicte Ficq wil namens longkankerpatiënt Anne Marie van Veen een strafzaak beginnen tegen tabaksfabrikanten. Die benadelen met voorbedachten rade de gezondheid van rokers, vinden zij. Wat vindt u?

Er zijn vaker zaken geweest tegen tabaksfabrikanten. Toch is dit een strafrechtelijke zaak, die dus bij het Openbaar Ministerie terechtkomt.

'Strafbaar feit'

"De tabaksfabrikanten maken een product dat erop gericht is om mensen verslaafd te maken", zegt Ficq. "Onze beschuldiging is daarom dat zij opzettelijk mensen ziek maken. Het bewust benadelen van iemands gezondheid is een strafbaar feit. De verslaafde roker is het ziekgemaakte slachtoffer en die heeft het recht om aangifte te doen", aldus de advocate.

Mensen die roken, steken natuurlijk zelf hun sigaret op. Toch meent Ficq dat de tabaksfabrikanten juist mensen aan een verslaving helpen. "Dat doen ze door onder meer stofjes als suiker toe te voegen die het roken van een sigaret lekkerder maken. Zonder die stofjes is een sigaret niks aan, als drank zonder alcohol. Je kiest er zelf voor om te roken, maar de fabrikanten doen er alles aan om die vrije wil te kapen. De nicotineroes is een van de ergste verslavingen die er bestaan. Nog erger dan cocaïne en heroïne."

Wat vindt u?

Bent u het eens met advocatie Ficq en longkankerpatiënt Anne Marie van Veen? Of juist niet? Kies 'eens' of 'oneens' linksboven op deze pagina en laat hieronder een reactie achter.

Volkskrant

10 tips om te stoppen met roken