Stelling: tabaksfabrikanten zijn verantwoordelijk voor de gezondheid van rokers

Advocate Bénédicte Ficq wil namens longkankerpatiënt Anne Marie van Veen een strafzaak beginnen tegen tabaksfabrikanten. Die benadelen met voorbedachten rade de gezondheid van rokers, vinden zij. Wat vindt u?

Er zijn vaker zaken geweest tegen tabaksfabrikanten. Toch is dit een strafrechtelijke zaak, die dus bij het Openbaar Ministerie terechtkomt.

'Strafbaar feit'

"De tabaksfabrikanten maken een product dat erop gericht is om mensen verslaafd te maken", zegt Ficq. "Onze beschuldiging is daarom dat zij opzettelijk mensen ziek maken. Het bewust benadelen van iemands gezondheid is een strafbaar feit. De verslaafde roker is het ziekgemaakte slachtoffer en die heeft het recht om aangifte te doen", aldus de advocate.

Mensen die roken, steken natuurlijk zelf hun sigaret op. Toch meent Ficq dat de tabaksfabrikanten juist mensen aan een verslaving helpen. "Dat doen ze door onder meer stofjes als suiker toe te voegen die het roken van een sigaret lekkerder maken. Zonder die stofjes is een sigaret niks aan, als drank zonder alcohol. Je kiest er zelf voor om te roken, maar de fabrikanten doen er alles aan om die vrije wil te kapen. De nicotineroes is een van de ergste verslavingen die er bestaan. Nog erger dan cocaïne en heroïne."

Wat vindt u?

Bent u het eens met advocatie Ficq en longkankerpatiënt Anne Marie van Veen? Of juist niet? Kies 'eens' of 'oneens' linksboven op deze pagina en laat hieronder een reactie achter.

Volkskrant

10 tips om te stoppen met roken

149 Comments

Door Wim de Leeuw (niet gecontroleerd) op di, 4-2-2020 - 20:57

Bij verslaving is er GEEN sprake meer van VRIJE WIL en/of EIGEN KEUZE. De fabrikant van de sigaret zal altijd blijven zorgen dat de VERSLAAFDE blijft roken.
De E-sigaret is daar 1 van de vele voorbeelden. Ook het zgn.IQOS-apparaat dat aan mijn werd aangeprezen als een middel om minder te gaan roken is een GROOT BEDROG en weer een product dat men toch zeker blijft roken en de fabrikant produceren en dikke winsten make. Ook de overheid blijft er een flink graantje van mee pikken.

Door Wim de Leeuw (niet gecontroleerd) op di, 4-2-2020 - 20:55

Bij verslaving is er GEEN sprake meer van VRIJE WIL en/of EIGEN KEUZE. De fabrikant van de sigaret zal altijd blijven zorgen dat de VERSLAAFDE blijft roken.
De E-sigaret is daar 1 van de vele voorbeelden. Ook het zgn.IQOS-apparaat dat aan mijn werd aangeprezen als een middel om minder te gaan roken is een GROOT BEDROG en weer een product dat men toch zeker blijft roken en de fabrikant produceren en dikke winsten make. Ook de overheid blijft er een flink graantje van mee pikken.

Door ruud keuzenkamp (niet gecontroleerd) op ma, 24-9-2018 - 19:55

Wat een onzin kraamt die mevrouw bij DWDD uit. Pubers kunnen nog niet zelf beslissen over wel of niet roken.....

Mevrouw denkt echt dat er een rechter in de wereld zo dom is om dat fiatteren.....dan zijn pubers voortaan NOOIT meer veranwoordelijk voor hun eigen gedrag.

Door Mt k.m. Van der... (niet gecontroleerd) op do, 30-8-2018 - 19:54

De tabaksfabrikant maakt misbruik van het verlamgem naar roken. Dit misbruik moet door de staat worden bestraft. Alle marketingactiviyeitem moeyem worden verboden. Geen merken ,geen recame ook niet in winkels.
Geen berkoopavtiviteitem. Geen vergunningen.

Door S. Kies (niet gecontroleerd) op zo, 8-1-2017 - 11:21

Bizar dat middelen die aantoonbaar het leven met 10 a 15 jaar bekorten, los van de slechte laatste 10 levensjaren en hartstikke verslavend zijn mogen worden verkocht. Het is net als alcoholisme (alcohol) en extreem eten (toegevoegde fructose etc)toch een chronische vorm van zelfdestructie die gestimuleerd wordt door de verslavende effecten . Wanneer het verslaving wordt is de vrije keuze weg volgens mij. Mijn ervaring als arts is dat iedereen uiteindelijk spijt krijgt. Maar dan is het kwaad reeds geschied. Kanker, COPD, verkalkt vaatstelsel,invalide, onvruchtbaar , depressief of sociaal uitgerangeerd. Ik vind het moeilijk te begrijpen dat mensen niet in staat zijn happy te zijn zonder dit soort destructieve gewoontes! De accijnsen , verminderde levensduur (waardoor minder uitkeringen van pensioen en AOW), geïnde belastingen van de nicotineindustrie leveren kennelijk nog steeds economisch meer op dan de kosten van de zorg. We leven in een zieke wereld.Cynisch maar waar.
Wat op zich geen reden is er wat moois van te maken , dat dan weer wel!

Door Els van den Berk (niet gecontroleerd) op zo, 22-5-2016 - 19:19

Nu ik gelezen heb wat voor stoffen sigarettenfabrikanten toevoegen om een verslaving te bewerkstelligen, ben ik het er helemaal eens dat deze fabrikanten hard worden aangepakt.

Door Truus (niet gecontroleerd) op ma, 9-5-2016 - 11:38

Onzin, de mensen gaan er over het algemeen prat op dat het zelfstandige wezens zijn en doen wat ze willen, dat hoeven andere niet voor ze te regelen. Dus ook dit niet. Neem je eigen verantwoordelijkheid en niet als het te laat is!!

Door M.J. Tonnard (niet gecontroleerd) op zo, 8-5-2016 - 16:11

is en blijft toch eigen verantwoordelijkheid net zoals teveel alcohol en te vet voedsel en zich laten verbranden in de zon

Door Nettie (niet gecontroleerd) op zo, 8-5-2016 - 15:40

Roken is een keus.

Door mathilda (niet gecontroleerd) op zo, 8-5-2016 - 14:45

ik houd absoluut niet van roken, vind het zelfs vies, maar...deze rookster is zelf aansprakelijk voor haar 26 jaar roken, er wordt al eeuwen gewaarschuwd tegen de gevolgen van roken.