Zo word je vrolijker, energieker en relaxter

Kom van die stoel af

Getty Images

Dat je van sporten sterke spieren krijgt en dat het je hart gezond houdt, wist je natuurlijk al. Maar bewegen heeft nog veel meer positieve effecten.

1. Een langer leven

Regelmatig sporten verlaagt je risico op tal van ziekten en daarmee verhoog je je levensverwachting. De Universiteit van Sydney zocht uit met welke sporten je de meeste kans hebt op een langer leven: tennissen (of een andere racketsport), zwemmen en aerobics kwamen als beste uit de bus.

2. Minder artrosepijn

Wie artrose heeft, is geneigd minder te bewegen. Fout! Want juist dan moet je in beweging komen. Regelmatige lichaamsbeweging maakt dat je minder pijn ervaart en het zorgt er ook voor dat je soepeler kunt bewegen in het dagelijks leven. Hardlopen is misschien een minder goed idee, maar zwemmen is ideaal: het belast de gewrichten het minst.

3. Meer energie & productiviteit

Het is raar maar waar: je energieverbruik tijdens een training verhoogt je energieniveau! Als je moe bent, is sporten misschien het laatste waar je zin in hebt. Toch doen: daarna kun je weer bergen verzetten. Ook midden op de dag werkt dat. Als je je tijdens het werk moe voelt: neem een pauze en zet jezelf in beweging. Uit onderzoek blijkt dat mensen die in de middagpauze sporten, ’s middags productiever zijn en zich beter voelen.

4. Een betere stemming

Heb je een rotbui? Ga sporten (of dansen). Je lichaam maakt dan endorfines aan; stofjes in je hersenen die je een goed gevoel geven. En uit een hele serie onderzoeken blijkt dat je met regelmatig bewegen zelfs een depressie kunt voorkomen én bestrijden.

5. Een beter slaappatroon

Matig intensief bewegen helpt je sneller in slaap te vallen en goed door te slapen. Nu moet je niet vlak voor het slapengaan sporten, want dan zou je weleens moeilijker in slaap kunnen vallen. Sport aan het begin van de avond, en stop ermee twee uur voordat je naar bed gaat. Welterusten!

6. Minder stress

Nadat je je lichaam stevig aan het werk hebt gezet, dalen de niveaus stresshormonen in je lichaam. Bewegen is rustgevend. Je laat de stress en nervositeit achter je, vooral na een yogasessie of een paar baantjes trekken in het zwembad.

Auteur 
Bron 
  • British Medical Journal
  • Plus Gezond
  • Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry