Bluetooth: draadloos verbinding maken

Wat kunt u ermee

Tegenwoordig zijn steeds meer apparaten draadloos te bedienen en met andere apparaten te verbinden. Bluetooth is een beproefde en betrouwbare manier, gebaseerd op radiogolven. Zo werkt het.

Zo ontstond Bluetooth

Het Zweedse elektronicabedrijf Ericsson heeft Bluetooth in 1994 bedacht. De Zweden zochten een snelle, eenvoudige, veilige én niet al te dure techniek om kabeltjes overbodig te maken. Ze ontwikkelden een draadloze manier om informatie te verzenden via radiogolven, op korte afstanden. De techniek zelf is overigens bedacht door de Nederlander Jaap Haartsen die bij Ericsson in dienst was in Emmen. De techniek werd een manier om te verbinden, net zoals Koning Harald Blauwtand dat in 986 deed door Noorwegen en Denemarken te verenigen. Vandaar de naam!

Bluetooth draait inmiddels dus al meer dan 20 jaar mee. Toch is het nog steeds een populaire techniek die op de nieuwste smartphones standaard geleverd wordt.

Hoe werkt het

De filosofie achter Bluetooth is dat verschillende apparaten op korte afstand met elkaar verbonden moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan een mobiele telefoon en een losse geluidsspeaker. Het bereik van Bluetooth is zo'n 10 meter. Het werkt door de muren heen, maar metalen hebben een negatief effect op de ontvangst.

Eerst maken de twee apparaten verbinding met elkaar. 'Pairen' noemt men dat. Twee verbonden apparaten vormen zo een mini netwerk, ook wel een piconet genoemd. Het handige is dat elk apparaat in een piconet met tot wel 7 andere apparaten kan worden verbonden binnen hetzelfde piconet en een apparaat kan tot meerdere piconets tegelijkertijd behoren.

Wat kun je ermee?

Bluetooth is met name populair op mobiele apparaten, zoals telefoons, tablets, laptops, de autoradio. U kunt bijvoorbeeld met uw telefoon via Bluetooth verbinding maken met een autoradio, en zo de muzieknummers op uw telefoon beluisteren via de radio. De autoradio op zijn beurt kan gebruikt worden als carkit. Een andere toepassing is het versturen van foto's van uw mobieltje naar een laptop of tablet.

De versies

Er zijn door de jaren heen verschillende versies van Bluetooth verschenen. De verschillen zitten vooral in de overdrachtssnelheid en de snelle vindbaarheid van apparaten met Bluetooth. Ook energiezuinigheid is bij de laatste versies een overweging, zodat de accu van uw mobieltje wat langer meegaat, ook al staat Bluetooth constant aan.

Beschikbare versies: v1.0, v1.1, v1.2, v2.0, v2.1, v3.0 en v4.0.

Apparaten met een oudere versie kunnen wel onderling verbinding maken, maar de overdracht zal altijd verlopen met de snelheid van de oudste versie.

Verbinding maken

Wilt u twee apparaten aan elkaar koppelen, dan schakelt u Bluetooth in. Het apparaat zal gelijk scannen naar nabije apparaten met Bluetooth ingeschakeld, en kunt u die in een menu selecteren. Op mobieltjes en tablets wordt nog een keer gevraagd of u de koppeling wil accepteren. Bluetooth aanzetten via de radio gaat via het menu. Meestal kan de radio niet zelf verbinding maken, maar alleen dienen als doelwit van en verbindingspoging.

Wanneer de twee apparaten gekoppeld zijn kunnen de beschikbare Bluetooth services gebruikt worden. Bij telefoons kunt u dan foto's of filmpjes delen met een andere telefoon. Wanneer de telefoon met een autoradio wordt verbonden, dan zijn er weer andere diensten beschikbaar zoals het overnemen van de microfoon en koptelefoonfunctie, maar ook het streamen van muziek.

Gebruikt u Bluetooth al? Wat zijn uw ervaringen met deze techniek? We zijn benieuwd naar uw reactie!

Reactie toevoegen

14 Comments

Door Henk Borstlap (niet gecontroleerd) op di, 1-1-2019 - 17:59

Als ik mijn earhook in of uitschakelt gaat mijn telefoon een persoon uit mijn contacten bellen.
Hoe komt dat en hoe kan ik dat voorkomen.

Door Cor Toorenburg (niet gecontroleerd) op zo, 16-12-2018 - 05:34

Ik zoek een oplossing van een mobiele radio studio via een gsm toestel een verbinding op te bouwen naar de studio" in het mengpaneel plaatsen we dan transmitter en bij de gsm een resever. Die koppelen op de gsm of als het met Bluetooth kan is het signaal al bij de gsm. Wie heeft een idee, laat me graag verrassen. Thx

Door Frouw (niet gecontroleerd) op do, 2-3-2017 - 12:55

ik draag hoortoestellen en heb een compilot hoe kan ik deze koppelen met mijn autoradio ?
graag in jip en Janneke taal anders begrijp ik het niet

Door Bertus 1938 (niet gecontroleerd) op vr, 25-3-2016 - 10:35

Ja, wat een uitvinding!
Als Nederlander en als Drent ,wel een beetje trots!
Waarom.?
Het was namelijk in de fabriek van de toenmalige Nira in Emmen ,daar heeft een engenier het ontwikkeld.
Nira ,was een fabriek van Oproepsystemen,eerst bekabeld,later draadloos.
Door hun grote succes,heeft Ericsson het Nira bedrijf opgekocht.
Toch iets om Trots op te zijn.!

Door riet remmerswaal op do, 3-3-2016 - 12:57

geweldig voor hand vrij bellen in de auto

Door jos2148 (niet gecontroleerd) op za, 27-2-2016 - 11:08

Bluetooth is een 1 op 1 verbinding voor korte afstanden. Je zou het kunnen vergelijken met een onzichtbaar kabeltje tussen twee apparaten. (de verbinding is soms problematisch)
Bij Wifi is er een accespoint (dikwijls het modem/router dat de provider levert voor de internetaansluiting)waarmee meerdere apparaten contact kunnen maken. Die vormen dan een netwerk via dat accespoint en kunnen zo met elkaar communiceren en meestal ook contact maken met internet.
Een accespoint hoeft niet persé internettoegang te verzorgen; dan heb je dus een lokaal netwerk.
Je kunt ook een extra accespoint in een netwerk plaatsen, bijvoorbeeld op zolder om ook daar goed Wifi te hebben.
In theorie kun je met Wifi ongeveer 300 m. overbruggen, maar muren, gecoat glas, water (aquarium), metale vlakken enz. kunnen dat sterk beperken.
Het accespoint is de bottleneck; alle verbindingen lopen via dat apparaat. Een snelle internetverbinding lijkt dus mooi, maar als meerdere apparaten(tablet, mobieltje, smart tv zonder vaste netwerkkabel, slimme thermostaat enz.) tegelijkertijd via dat ene accespoint het internet op willen, kan dat toch trage verbindingen opleveren.

Door Hennie Hagen-Ve... op vr, 26-2-2016 - 15:14

Mijn man wil graag de PC.verbinden met de TV.(als monitor)kan dat??? ±8 meter uit elkaar.

Door Mevr. opdemacks. (niet gecontroleerd) op vr, 26-2-2016 - 09:43

Heel fijn voor mijn gehoor apparaten.kan alles goed verstaan.

Door Rob Baard (niet gecontroleerd) op vr, 26-2-2016 - 03:30

Wat is het verschil tussen Bluetooth en Wifi?

Door Alfons (niet gecontroleerd) op do, 25-2-2016 - 19:02

Welke transmitter gebruikt u, op mijn tot gaat het geluid uit als je de koptelefoon gebruikt. Dus welke uit/ingang van de tv wordt gebruikt?