Als ik er niet meer ben, wat dan?

Nalatenschap`1
Josje van Koppen

Wat kun je nu al regelen voor als je er straks niet meer bent? Bespaar-expert Marieke Henselmans geeft praktische tips, die bijna niks kosten, maar veel rust geven.

Begin niet met De Erfenis, maar liever met De Uitvaart. Die moet namelijk als eerste geregeld worden na een overlijden. Je helpt je nabestaanden enorm als je je wensen daarover hebt genoteerd. Schrijf in een schrift je eigen gegevens en wie de leiding­ krijgt bij het uitvoeren van je wensen.­ Noteer gegevens (naam, adres, telefoonnummers) van eventuele partner en kinderen, van je huisarts, wie een kaart moeten­ krijgen,­ of je een uitvaartver­zekering hebt (zoek de polis op), en of je kiest voor begrafenis of crematie.

Noteer vervolgens alles­ wat je nabestaanden moeten weten:­ gegevens van je ­verhuurder of waar de koopakte van je huis en/of andere eigendomsbewijzen liggen, bij welke banken je een ­rekening hebt onder welk nummer, of mensen­ nog geld van je krijgen (zo ja: wie en hoeveel) en van wie je nog geld tegoed hebt. Het scheelt zó als ­nabestaanden niet wanhopig hoeven­ te zoeken­ naar deze gegevens. Overweeg je een testament om deze zaken notarieel vast te laten leggen? Dan helpt deze lijst ook bij het opstellen daarvan en dat scheelt tijd en geld.

Nalatenschap2
Josje van Koppen

Noteer ook welke verzekeringen, contracten en abonnementen je hebt en maak aantekeningen over je digitale nalatenschap. En ­noteer of je bepaalde goederen wilt ­nalaten aan bepaalde per­sonen. Zo belanden we vanzelf bij de ­nalatenschap. Belangrijke vraag: heb je een testament en is deze nog actueel?

Is een testament nodig?

Je hebt genoteerd wie naar jouw idee je uitvaart mag regelen. Is dat ook degene die je geldzaken gaat afhandelen? Ofwel: wie zie je als executeur? Zou het lukken dat je kinderen dat samendoen? Wie zie je als je erfgenamen? Zijn er buiten je partner of kinderen ook anderen (vrienden, goede doelen) die je zou willen bedelen? Wil je iets vast­leggen over wat er moet gebeuren als je kinderen in gemeenschap van goederen zijn getrouwd en je kind de erfenis dus moet delen met  zijn/haar partner? Heb je schenkingen gedaan aan kinderen en ­waren die bedragen gelijk of moeten die worden ‘rechtgetrokken’ met de erfenis? Het beantwoorden van deze ­vragen schept duidelijkheid of een testament­ nodig is.

Wettelijke regels

Zonder testament gelden wettelijke regels voor het afhandelen van een nalatenschap. Dat houdt het volgende in:

  • Als de overledene getrouwd was en geen kinderen had, is de echt­genoot de enige erfgenaam.
  • Is de overledene alleenstaand en zijn er wel kinderen, dan zijn dat de erfgenamen. Zij erven ieder een evengroot deel. Als een kind eerder is overleden, komen zijn/haar kinderen in de plaats als erfgenamen.
  • Als de overledene was getrouwd in gemeenschap van goederen, dan is de helft van het vermogen van de langstlevende echtgenoot. De andere helft is de nalatenschap die wordt verdeeld over de langst­levende echtgenoot en de kinderen. De kinderen krijgen pas uitbetaald als de langstlevende echtgenoot ook is overleden. De langstlevende echtgenoot kan het eigen deel van de nalatenschap naar eigen inzicht opmaken. (Het huwelijk en het geregistreerd partnerschap zijn voor het erfrecht gelijk.)
  • Was de overledene niet getrouwd en kinderloos, dan erven de ouders en (half)broers en (half)zussen. Is een broer of zus al eerder overleden, dan komen hun kinderen daarvoor in de plaats.

Deze regels lijken allemaal duidelijk en overzichtelijk en is in lijn met hoe de meeste mensen het willen. Maar het wordt al ingewikkeld als de overledene meerdere keren was getrouwd. Zeker als een eerder huwelijk is geëindigd door overlijden, is het oppassen. Het kan zijn dat een testament het duidelijker (en dus makkelijker) maakt. Als er geen testament is, moeten de erfgenamen de erfenis samen afwikkelen. Is dat in jouw geval wenselijk? Als je wilt dat bepaalde personen de nalatenschap gaan ­afhandelen, is een testament sowieso nodig. Een executeur ­benoemen mag sinds 2003 alleen bij testament.

Een testament is niet nodig als...

...je denkt dat de wettelijke­ ­verdeling zoals hiervoor beschreven­ volstaat.

...er geen grote conflicten te ­verwachten zijn.

...je geen koophuis (meer) hebt en niet te veel vermogen.

...je erfgenamen samen alles ­mogen afhandelen. Zeg je hier vier keer ‘ja’ op, dan kun je toch nog bepaalde wensen vastleggen in een codicil.

Erfbelasting
Josje van Koppen

Het codicil

Als een testament (dat toch al snel honderden euro’s kost) naar jouw idee niet nodig is, kun je bepaalde dingen zelf vastleggen in een ­codicil. Zo kun je opschrijven welke persoon welke zaak krijgt, zoals sieraden. Let op: geldbedragen of verzamelingen kun je niet via een codicil aan iemand toewijzen. Een rechtsgeldig codicil moet wettelijk aan voorwaarden voldoen: het moet volledig handgeschreven zijn en zijn voorzien van een datum en handtekening. Het lijkt ideaal dus, zo’n codicil. Maar het heeft ook nadelen.

Erfgenamen kunnen het mogelijk niet vinden (omdat het niet is geregistreerd) en het kan ook al dan niet opzettelijk ‘kwijt­raken’. Het zou vervalst kunnen worden en je kunt er dus geen geld mee verdelen of een executeur mee benoemen. Een codicil is op papier net zo rechtsgeldig als een testament, maar het werkt alleen als jij zowel de erfgenamen als de begunstigden erover vertelt en/of een afschrift geeft. Als je ook een testament hebt, kun je de notaris vragen een afschrift van het codicil bij het testament te bewaren. Dan hoeft de notaris aan deze kleinere dingen geen tijd te besteden en dat scheelt in de kosten.

Toch testament nodig?

Als jij langstlevende bent (als jouw huwelijkspartner is overleden), als er véél erfgenamen zijn, als je een bedrijf had, als je veel vermogen nalaat of als er al frictie is in de ­familie, is het waarschijnlijk verstandig en juist besparend om wél een testament te maken. Ja, het kost wat, maar met een testament kun je allerlei keuzes helder en vindbaar vastleggen. Een notaris denkt mee over wat wenselijk is:   

  • Je kunt andere (dan wettelijke) erfgenamen aanwijzen (bijvoorbeeld een vriendin).
  • Je kunt mogelijk besparen op ­erfbelasting of deze uitstellen.
  • Je kunt een clausule opnemen­ om te voorkomen dat je erf­genamen­ jouw erfenis moeten ­delen met hun (ex-)partner(s).
  • Je kunt een executeur benoemen en erbij zetten dat als die niet kan of niet wil, wie je dan aanwijst.
  • Het wordt bij de notaris bewaard en kan niet kwijtraken.

Voor een eenvoudig testament ga je rechtstreeks naar de notaris. Spreek met jezelf af dat je om de paar jaar controleert of er iets moet worden aangepast.

Bang voor hoge erfbelasting?

Die angst is meestal niet terecht. Gemiddeld bedraagt een erfenis­ nog geen €25.000 en dat valt bijna altijd onder de vrijstelling als de langstlevende echtgenoot of kinderen­ erven. Met ingewikkelde constructies proberen dit te vermijden,­ kan mogelijk juist duurder­ uitpakken. Er zijn bureaus die moeilijke constructies actief ­promoten en zo een extra schakel­ zijn tussen consument en de notaris.­ Dat maakt ze duurder. 

Een professionele executeur

Als je erfenis ingewikkeld is en je wilt erfgenamen ontlasten, dat kun je een professionele exe­cuteur­ ­benoemen, een zogenaamde Register­Executeur. Zij zijn gespecialiseerd in het afhandelen van ­administratie, belasting en erfenis en bieden mogelijk ook professionele bemiddeling bij ruzie ­(mediation). Ze leggen een ­beveiligd online dossier aan, waarin aangewezen erfgenamen zien wat je hebt vastgelegd. De erf­genamen kunnen online volgen hoe ver de Register­Executeur is met het afhandelen van de nalatenschap. Ze ontlasten je erfgenamen als jij er niet meer bent, maar kunnen dus ook samen met jou een boel voorwerk doen. Desgewenst komen ze bij je thuis. Je kunt eventueel met hen om de zoveel tijd checken of je testament nog up-to-date is.

Hulpmiddelen

  • De boeken Laat je niet kisten door de commercie en Weg­wijzer voor nabestaanden van Marieke Henselmans.
  • Met ­actiecode Plus betaal je geen verzendkosten op ­Bespaarboeken.nl
  • Informatie over nalatenschap en uitvaart vind je op Mee­geven.nl
  • Informatie over de RegisterExecuteur staat op Nabestaandenontzorgen.nl