Een harde uitsluiting

Vraag van de week

De notaris vertelde ons indertijd dat wij van onze oom met een harde uitsluiting hebben geërfd. De notaris heeft het toen wel uitgelegd, maar dat herinner ik me niet meer. Wat houdt die harde uitsluiting in?

Naast de harde uitsluiting is er zoals u mag verwachten ook een zachte uitsluiting. Deze laatste komt het meeste voor en zorgt er voor dat wanneer u zou gaan scheiden en u bent in gemeenschap van goederen getrouwd of geregistreerd, de erfenis van uw oom niet gedeeld hoeft te worden met uw aanstaande ex-echtgenoot/partner. Een erfenis of legaat ontvangen met een harde uitsluiting betekent dat hetgeen u van uw oom geërfd heeft altijd privé bezit blijft; dus nooit deel uitmaakt van de gemeenschap waarin u getrouwd of geregistreerd bent. Een harde uitsluiting werkt bij echtscheiding én bij overlijden.

Wanneer u overlijdt en in gemeenschap van goederen bent getrouwd of geregistreerd, dan bevat uw nalatenschap bij een harde uitsluiting de helft van de waarde van de huwelijksgemeenschap én de erfenis van uw oom. Uw partner erft wel van u alleen als wettelijk erfrecht van toepassing is of dit in testament geregeld is dus ook de erfenis van uw oom. Bij een zachte uitsluiting maakt de erfenis van uw oom wel deel uit van de gemeenschap bij overlijden.

In getallen: de erfenis van oom is €10.000, de waarde van de huwelijksgemeenschap bedraagt €100.000. Uw nalatenschap is bij een zachte uitsluiting €110.000/2 = €55.000 en bij een harde uitsluiting €100.000/2 + €10.000 = €60.000. Als de uitsluiting bedoeld is om een partner van een erfgenaam vooral niets te laten erven, dan wordt vaak de tweetrapsmaking gebruikt. U zou dan als eerste trap en bezwaarde erven, de tweede trap. De verwachter (bijvoorbeeld uw kinderen of een goed doel) erft na uw overlijden wat er over is van de nalatenschap.