'Overledene composteren gelegaliseerd in Washington'

De Amerikaanse staat Washington (niet te verwarren met de stad Washington D.C.) staat nu toe dat overledenen worden gecomposteerd. Vanaf nu kan het lichaam in een speciale container met onder meer houtsnippers, planten en stro in dertig dagen tot compost worden verwerkt. Hiermee kunnen nabestaanden dan de tuin bemesten.

Het composteren wordt gepresenteerd als een ecologisch verantwoord, milieuvriendelijk alternatief voor begraven en cremeren. Volgens de eigenaar van het bedrijf dat de containers ontwikkelde, Katrina Spade, is er door de techniek minder uitstoot en kan schaars land er een andere bestemming door krijgen.

De techniek leende Spade van boeren, die die al gebruiken bij vee. Om een overledene te kunnen composteren moet het lichaam (zonder dat het wordt gebalsemd) tien dagen worden ingevroren. Daarna wordt het lichaam in een betonnen compostbak geplaatst. In slechts een paar weken moet het lichaam dan veranderen in een vierkante meter compost, die de nabestaanden meekrijgen. Vorig jaar werd de methode met zes lichamen uitgetest bij de Washington State University. De zes hadden zich vrijwillig bij Spade aangemeld als donor.

In Zweden is het al langer legaal om je lichaam na je dood te laten composteren.

Meer informatie: www.urbandeathproject.org

Bron: NOS