Recht van gebruik en bewoning

Vraag van de week

Huis erven
Getty Images

In het testament van mijn moeder staat dat ik het recht van gebruik en bewoning krijg, van de woning die zij enige jaren geleden voor mij kocht. Wat houdt dit recht in?

Het recht van gebruik en bewoning kun je vergelijken met vruchtgebruik met een gebruiker-niet-eigenaar (de vruchtgebruiker) en een niet-gebruiker-eigenaar (de bloot eigenaar).  Het recht is persoonlijk en houdt op zodra u de woning verlaten heeft. 

In het testament van uw moeder kunt u de aanvullende bepalingen vinden, die gemoeid zijn met dit recht. Vaak staan daarin zaken als: wie betaalt het klein en groot onderhoud van de woning? Wie betaalt de opstalverzekeringen en de belastingen die bij de woning horen, zoals van de gemeente, het waterschap en wie betaalt de belasting in box 3.

Ook staat in het testament wie het ‘bloot eigendom’ heeft van de woning en wat diens verplichtingen en rechten zijn. Dit recht wordt wel eens toegekend in testamenten waarin de persoon, die het recht van gebruik en bewoning erft, een bijstandsuitkering heeft; dit in combinatie met de onterving van die erfgenaam. Door het recht van gebruik en bewoning is er geen vermogen, slechts een woonrecht en geen beschikbaar geld.

Nadeel is dat de bijstandsuitkering gekort wordt met het wooncomponent en dat de ontvanger van het recht levenslang aan de woning vastzit. Dit omdat anders het recht vervalt en er niets voor in de plaats komt. Ook de ‘bloot eigenaar’ zit net zolang aan de woning vast als de persoon die het recht heeft gekregen.

Nico van Scheijndel
Nico van Scheijndel

 

Nico van Scheijndel houdt zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als Register Executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus magazine.